“Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir ” demiş ve değişimin zorunluluğunu vurgulamış Antik Çağ filozoflarından Herakleitos . Öyleyse doğumdan ölüme kadar veya yaşadığımız her an değişim halindeyiz . Daha doğrusu yaşamak için ; anlamlı yaşamak için her an değişmek ve gelişmek zorundayız . Değişim nedir ? Halihazırda değişimin pek çok farklı anlamı mevcut . Ancak benim ele alacağım şekli “ bir zaman dilimi içindeki değişikliklerin bütünü “ […]
“Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir ” demiş ve değişimin zorunluluğunu vurgulamış Antik Çağ filozoflarından Herakleitos . Öyleyse doğumdan ölüme kadar veya yaşadığımız her an değişim halindeyiz . Daha doğrusu yaşamak için ; anlamlı yaşamak için her an değişmek ve gelişmek zorundayız .
Halihazırda değişimin pek çok farklı anlamı mevcut . Ancak benim ele alacağım şekli “ bir zaman dilimi içindeki değişikliklerin bütünü “ anlamıdır. Şunu da belirtmek isterim ki değişim olumlu ve olumsuz olmak üzere iki yönlüdür . İnsan olumsuz bir özellik edinerek olumsuz yönde de değişir veya olumlu bir yönde değişim yaşayarak gelişebilir. Değişim denildiğinde ise hayatın her alanını kapsar.
Neden değişmek zorundayız ?
Ben bir öğretmen olarak şunu söyleyebilirim ki kendi öğrencilik yıllarımda öğretmenimden hayretle dinlediğim bilgiler , şuan erişilebilirlik açısından daha çabuk yayılıyor ve bilgi hepimiz için daha olağan hale geliyor. Bu örnek bile bilgi edinme açısından değişimin bir göstergesidir. Değişim hayatımızın her alanında bizimledir. Bunu kabul edip , değişimleri de sevgiyle kucaklarsak hayatımız adına gelişim yolunda olacağız.
Pek çoğumuz değişimin gerekliliğini biliyor . Ancak çoğumuz ısrarla direniyoruz. Bunun nedeni ;
Bütün bu maddelere bakıldığında değişmek ve gelişmek için tek engel biziz.
Değişim içte mi dışta mı başlar ?
Naçizane fikrim değişim içte başlar, dışta gözükür . İnsan önce kendi ile kalıp iç muhasebesini çözümlemeli . İhtiyaçlarını , eksiklerini belirleyerek kendi kabuğundan çıkmalıdır . Kendi açımdan bunu değerlendirdiğimde ise değişimim önümdeki en büyük engel üşengeçlik veya “bu yaştan sonra ….“ kelimelerinin devamında gelen yargılar.
Sonuç olarak , unutmayalım ki değişim yolculuğu kaç yaşımızda veya nerede – nasıl olursak olalım hayatta “ben de varım !” diyebilmek adına hayatımızda var olan olağan bir şey . Sizlerin de bu konudaki fikirlerini öğrenmek gelişimime zenginlik katacaktır sevgiler . Değişim zihinde başlar…
👏Konumuzun çıkış noktası olan Can Yücel kalemini bir de siz dinleyin ….
Gözde ŞENGÖREN / Değişmeyen Tek Şey Değişimin Kendisidir