Anlamlı bir hayat için…
  • Facebook
  • Twitter
  • 9 Haziran 2023
  • 0
  • 567
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Anlamlı bir hayat için…

Hayatım çok sıradanlaştı, her gün aynı şeyleri yapıyor aynı konular üzerine yoğunlaşıyorum. Bu konuda neler yapabilirim? Hayatımı daha anlamlı bir hale nasıl getirebilirim? Sıradanlıktan kurtulmanın yolları nelerdir? Bu ve benzeri soruları hepimiz hayatımızın farklı dönemlerinde kendimize sorarız. Belki kendimize bile itiraf etmeye gücümüz olmaz ama hayat bazen mecburiyet gibi gelir insana. Böyle hissetmeye başladıysak ve […]

Hayatım çok sıradanlaştı, her gün aynı şeyleri yapıyor aynı konular üzerine yoğunlaşıyorum. Bu konuda neler yapabilirim? Hayatımı daha anlamlı bir hale nasıl getirebilirim? Sıradanlıktan kurtulmanın yolları nelerdir?

Bu ve benzeri soruları hepimiz hayatımızın farklı dönemlerinde kendimize sorarız. Belki kendimize bile itiraf etmeye gücümüz olmaz ama hayat bazen mecburiyet gibi gelir insana. Böyle hissetmeye başladıysak ve hayat artık sıkıcı gelmeye başladıysa ruhumuz kabz ediliyor demektir. Çözümü ise tevekkül, şükür, tevbe ve sabırdan geçer.

Maneviyatımızı beslerken dünya hayatımızı da beslemeli hatta fark ettiğimiz yanlışlıklarımızı düzeltmeli veya eksikliklerimizi tamamlamalıyız.

Anlamlı bir hayat için yaşam tarzımızda ne gibi düzenlemeler yapılmalı hep birlikte maddeler halinde inceleyelim. Senden ricam eyer ki senin de eklemek istediğin maddeler varsa yorumlar kısmına yazabilirsin. Haydi başlayalım;

1- Güzel insanlar tanı:

Samimi, huzur veren, derdine ortak olan insanlar olsun çevrende. Seni kıskanmayan, acıyı dahi tatlı dille konuşan, haset etmeyip gıpta eden insanlar.. Sana bir şeyler katan insanlar.. Mevlana Celaleddin Rumi’nin de mesnevisinde söylediği gibi ‘’Önemli olan seni tamamlayacak ruhu bulmandır. Her Peygamberin verdiği öğüt aynıdır. ‘’Sana ayna olacak insanı bul.’’

2- Karşılıksız iyilik yap:

Türk dil kurumunun atasözleri ve deyimler sözlüğüne göre ‘’İyilik et denize at, balık bilmezse halık bilir.’’ İfadesi bu maddeye en yakışanıdır. Şunu hiçbir zaman hatırlamayan insanın hayatı anlamlaşmasının yanında daha huzurlu ve daha mutlu olacağı da kaçınılmazdır ‘’yaptığın iyiliği ve sana yapılan kötülüğü asla hatırlama..’’ Çünkü yapılan iyilikten karşılık bekleyen tefeci durumuna düşersin. Gördüğün kötülüğü de hep sıcak tutarsan kendi ruh sağlığına zarar vermiş olursun.

3- Farklı kültürler tanı:

Bu madde insanın kişisel ve ruhsal gelişimi için önem arz eder. Ülkemiz farklı farklı yörelerinde birbirinden bağımsız birçok kültürü bir arada barındırmaktadır. Yaşantını yenilemek ve tazelemek adına bu kültürleri araştırıp hatta hoşuna gidenleri kendi hayatına adapte edebilirsin. Bu ister kılık kıyafet, ister bir yemek olsun tercih senin.

4- Kitap oku:

Bu maddeyi benimde çok sevdiğim bir kıssayla anlatmak istiyorum.

‘’Talebelerden biri bir gün hocasına dedi ki; ‘o kadar kitap okuyorum okuyorum ama okuduklarımın hiçbiri aklımda kalmıyor. Hemen unutuyorum.’ Hoca talebesine cebinden çıkardığı bir tane hurmayı uzattı ve bunu yemesini söyledi. Çocuk hurmayı yedikten sonra hocası talebesine sordu; ‘Şimdi sen büyüdün mü?’ talebe ‘Hayır^dedi. Hocası konuşmaya devam etti. ‘büyümedin fakat o yediğin hurma vücuduna dağıldı, et oldu, kemik oldu, sinir oldu, deri oldu, saç oldu, tırnak oldu, hücre oldu. Okuduğun kitaplarda böyledir. Bir kısmı kelime dağarcığını geliştirir, bir kısmı bilgi ve irfanını arttırır, bir kısmı ahlakını güzelleştirir, bir kısmı yazı ve konuşma üslubuna incelik katar, diksiyonunu güzelleştirir. Her ne kadar sen tüm bunları hissetmesen de..’’

5- Yalnız kalmayı öğren
6- Dürüst bir hayat yaşa
7- İbadet etmeyi asla bırakma

Tüm bu maddeler çoğaltılabilir, kişiye göre değişebilir hatta hayatımızın farklı dönemlerinde duyduğumuz ihtiyaca göre tüm liste sil baştan düzenlenebilir. Çünkü böyle yaşayan insanların yaşam tarzı ve günlük rutini bu hale gelir.

Her gününü keyifli olarak ve hayatın anlamına ulaştığın şekilde yaşaman temennisiyle..

Tolga Özşahin

Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM