Pad Man
  • Facebook
  • Twitter
  • 28 Mayıs 2020
  • 6
  • 250
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Pad Man

Bu hafta çok severek izlediğim, baştan sona ilham veren ve gerçek bir hikâyeden esinlenen ‘ Pad Man’ isimli Bollywood yapımı bir filmi paylaşmak istiyorum. Şunu söylemek isterim ki; bir kadın olarak hayatımda izlediğim en ama en anlamlı filmlerden biriydi Pad Man. Bir ara ellerimin uyuştuğunu hissettim. Filmi uzunca bir süre ellerimi minnetle birbirine bağlayıp çenemin […]

Bu hafta çok severek izlediğim, baştan sona ilham veren ve gerçek bir hikâyeden esinlenen ‘ Pad Man’ isimli Bollywood yapımı bir filmi paylaşmak istiyorum.

Şunu söylemek isterim ki; bir kadın olarak hayatımda izlediğim en ama en anlamlı filmlerden biriydi Pad Man. Bir ara ellerimin uyuştuğunu hissettim. Filmi uzunca bir süre ellerimi minnetle birbirine bağlayıp çenemin altına koyarak izlediğimi fark ettim. Konusunu okumuştum. Film, Hindistan’da yaşayan kadınların çok azının regl dönemlerinde erişebildiği asgari hijyen ve sağlık standartlarını ve bu durum karşısındaki çaresizliklerini bir erkeğin gözünden etkileyici bir şekilde irdelemekte. Bir süredir izlemek istediğim filmler arasındaydı, özellikle eşimle izlemek için beklettiğim bir filmdi.

Bazı filmler vakit geçirmenin aksine ders çıkarmak, öğrenmek ve ilham almak için izlenmeli

Öncelikle şunu belirtmek isterim, bu filmi lütfen kadınlara yönelik bir film olarak algılamayın. Film Hindistan’da geçiyor fakat bizim toplumumuzda da kadınların aylık döngüleri sanki saklanacak, utanılacak bir şeymiş gibi yaşanıyor. Kadının doğurganlığı için tanrının bir lütfu ve fizyolojik bir durum olan regl dönemi, hâlâ birçok genç kız ve kadının sessizce konuştuğu ve ayıpmışçasına saklamaya çalıştığı bir durum olan görülüyor. Ben de bu durumu açıkçası büyük bir rahatlıkla ve doğallıkla yaşayamayıp, saklamam gereken bir şeymiş gibi davranmak zorunda kaldığım sosyal ortamların olduğunu hatırladım. Film, bu anlamda da farkındalık yaratacak bir yapıt. O yüzden özellikle eşinizle, sevgilinizle, erkek kardeşinizle hatta babanızla izleyin!

Peki neden ped?

Enteresan değil mi? İsmini duyduğumda filmin konusunu okuyana kadar ‘PAD’in kadınlara özel kullanılan kadın ped’inden bahsettiğini anlamamıştım. Çünkü filmin adı Pad Woman değil, Pad Man idi. Filmin içeriğini okuyana kadar da bağdaştıramamıştım aslında. Konusunu okuduktan sonra beni bir merak sardı.

Filmde, kadınların her ay yaşadığı döngüyü utanç meselesi yapan fakir ve batıl inançlarla dolu bir topluma rağmen eşinin ve hatta kız kardeşleri dâhil bütün kadınların bu sağlıksız durumu yaşamalarına karşı çıkan bir adam izleyeceksiniz. Bu adam, kadınların ekonomik zorluklar ve kültürel koşullar nedeniyle ulaşamadığı pedleri, daha düşük maliyetle üretmek için birçok zorluğa göğüs gererek ilham verecek derecede başarılı bir performans sergiliyor.

Aslında çok normal olan ancak batıl inançlar ve toplum baskısının etkisiyle kadınların utanç duyarak yaşadıkları hatta kanıksadıkları bu durumu büyük bir anlayış, sevgi, özveri ve mücadeleyle anlatmaya çalışan; bu tutumu nedeniyle toplum tarafından dışlanmasına rağmen bitmeyen azmi ve çabası ile kahramanlaşan bir adamı izleyeceksiniz. Ben izledikten sonra tabiri caizse ayakta alkışladım.

Batman… Superman… Pad Man …

Filmin ismi alışılmışın dışında değil mi? Biz hep bu güne kadar sonu ‘man’ ile biten karakterleri hep süper kahramanlar olarak gördük. Bu filmde ise üstün güçlere sahip bir süper kahraman yerine eşini ve kadınları düşünen naif bir erkek karakterini izledim. Yeri gelmişken filmin ismine konu olan kısa ama çok tatlı bir repliği paylaşayım hemen;

“Bayanlar baylar… Amerika’nın Süpermen’i, Batman’i, Spiderman’i varsa Hindistan’ın da Pad Man’i var!”

Tebessümle izlediğim sahnelerden biriydi.

Pad Man’in verdiği mesajlar

Bu film kültürel yozlaşmanın tabularını yıkacak değerde, saf sevginin gücünü ve çabasını anlatacak büyüklükte, anlaşılmama ve dışlanmaya rağmen kendisi olmaktan vazgeçmeyecek saygınlıkta, umudun ince ince işlendiği, insanlığa faydanın anlatıldığı ve sizin de içerisinde daha birçok şeyi bulacağınız enfes sahnelerle dolu muazzam bir film.

Farklı film tarzlarına sahip birçok insanı, tarz gözetmeksizin ortak bir düşüncede birleştireceğini düşündüğüm bir film Pad Man. Tabi renkler ve zevkler tartışılmaz ama tartışma götürmez bir yapıt bana kalırsa! Bu yüzden izlemenizi çok isterim.

İzleyecek olanlara şimdiden iyi dersler 😉

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

6 yorum

  1. Aamir Khan filmlerinden sonra bu film de beni etkisi altına almayı başardı. Bollywood filmleri verdiği derler ve mesajlar açısından çok başarılı. Şimdiden iyi seyirler hocam😊🌹

  2. Filmin adını duyduğumda çok ilginç geldi:)) Hindistan’dan ise hiç beklemediğim bir film konusu malum bu dönemde inanılmaz bir hayran kitlesi var hint filmlerinin bunu kaçırmayacağım bekle beni Bollywood bekle beni Pad Man

  3. Geçenlerde Azra Kohen’in diğer hesabında öneri olarak sunuldu bu film ve izlenecekler arasına eklemiştim, şimdi senin önerinden sonra “derhal yapılacaklar” listeme eklendi film.
    Üzerine konuşuruz mutlaka.
    Nerelerde ne hislerle seyrettik merak ediyorum şimdiden.
    Ve şimdiden çok teşekkür ediyorum.
    İyi ki varsın Canım Ruhdaş’ım, Fatoş’um benim.
    ♥️♥️♥️♥️

    • İzledikten sonra konuşalım Dinçel’im, her sahnesi ilham dolu, çok etkilendim. İyi ki sen de varsın güzel Ruh CAN Dinçel♥️

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM