İncil ve Kuran’da Melekler
  • Facebook
  • Twitter
  • 31 Mayıs 2020
  • 0
  • 407
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    3 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

İncil ve Kuran’da Melekler

İncil ve Kuran’da melekler yazımızdan sonra Zebur ve Tevrat’ta geçen melekleri okuyabilirsiniz. Kuran’da Melekler ile İlgili Ayetler Neler? Kuran’da Melekler Hamd, gökleri ve yeri yaratan, melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı elçiler yapan Allah’a mahsustur. O yaratmada dilediğini artırır. Şüphesiz Allah’ın gücü her şeye hakkıyla yeter (Fatır, 1). Ey iman edenler! Allah’a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği kitaba […]

|

İncil ve Kuran’da melekler yazımızdan sonra Zebur ve Tevrat’ta geçen melekleri okuyabilirsiniz. Kuran’da Melekler ile İlgili Ayetler Neler?

Kuran’da Melekler

Hamd, gökleri ve yeri yaratan, melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı elçiler yapan Allah’a mahsustur. O yaratmada dilediğini artırır. Şüphesiz Allah’ın gücü her şeye hakkıyla yeter (Fatır, 1).

Ey iman edenler! Allah’a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse derin bir sapıklığa düşmüş olur (Nisa, 136).

O’nu tespih ederler ve yalnız O’na secde ederler (Araf, 206).

Bazen görünmüşlerdir. Hz. Lut’a, Hz. İbrahim’e, Hz. Meryem’e insan şeklinde göründükleri gibi. Andolsun, elçilerimiz (melekler), İbrahim’e müjde getirip “Selâm sana!” dediler. O, “Size de selâm” dedi ve kızartılmış bir buzağı getirmekte gecikmedi (Hud, 69).

Ellerini yemeğe uzatmadıklarını görünce, onları yadırgadı ve onlardan dolayı içinde bir korku duydu. Dediler ki:
“Korkma, çünkü biz Lût kavmine gönderildik” (Hud, 70).

(Ey Muhammed!) Kitapta (Kur’an’da) Meryem’i de an. Hani ailesinden ayrılarak doğu tarafında bir yere çekilmiş ve (kendini onlardan uzak tutmak için) onlarla arasında bir perde germişti (Meryem, 16).

Arşı yüklenen ve çevresinde bulunanlar, Rablerini överek tesbih ederler; O’na inanırlar. Müminler için: “Rabbimiz! İlmin ve rahmetin her şeyi içine almıştır. Tevbe edip Senin yoluna uyanları bağışla; onları cehennemin azabından koru” diye bağışlanma dilerler. (Gafır, 7)

Meleklerin neyden yaratıldıkları konusunda Kur’an’da bir bilgi verilmemiştir. Fakat Peygamber Efendimiz“Melekler nurdan, cinler yalın ateşten, Adem ise (topraktan) yaratıldı.”[5] buyurarak, meleklerin nurdan yaratıldığını haber vermiştir.

“… O’nun huzurunda bulunanlar, O’na ibadet hususunda kibirlenmezler ve yorulmazlar. Onlar, bıkıp usanmaksızın gece gündüz (Allah’ı) tesbih ederler

“Onlar Rahman’ın kulları olan melekleri dişi kabul ettiler. Acaba meleklerin yaratılışını mı görmüşler, onların bu şahitlikleri yazılacak ve sorguya çekileceklerdir.”

İncil’de Melekler

Melekler doğaüstü göksel varlıklar, Tanrı’nın hizmetçileri ve O’nun buyruğunu, amacını yerine getiren mesajcılardır. İncil’de onlara, görevli ruhlar denir.

“Bütün melekler kurtuluşu miras alacaklara hizmet etmek için gönderilen görevli ruhlar değil midir?” (İbraniler 1:14).

Melekler Tanrı’nın buyruğu ile yaratıldılar.

“Rab’bin adına övgü sunsunlar, çünkü O buyruk verince, var oldular” (Mezmur 148:5).

“Nitekim yerde ve gökte, görünen ve görüneyen herşey – tahtlar, egemenlikler, yönetimler, hükümranlıklar – O’nda yaratıldı. Her şey O’nun aracılığıyla ve O’nun için yaratıldı.” (Koloseliler 1:16).

“Sabah yıldızları birlikte şarkı söylerken, ilahi varlıklar sevinçle çığrışırken…”(Eyup 38:7).

İsa Beytlehem kentinde bakire Meryem’den dünyaya gelince, bir melek başkanlığında büyük bir melekler topluluğu gökte Tanrı’ya şükürler sunarak şu ezgiyi yükselttiler:

“En yücelerde Tanrı’ya yücelik olsun. Yeryüzünde O’nun hoşnut kaldığı insanlara esenlik olsun” dediler. (Luka 2:14)

Tanrı’nın yarattığı meleklerin tümü kutsal, günahsız durumda kalmadı. Başta İblis olmak üzere, Tanrı’ya başkaldıran melekler topluluğunun üçte biri göksel Kat’tan atıldı, cin diye tanınan murdar ruhlar durumuna düştü.

Tanrı günah işliyen melekleri esirgemedi; onları cehenneme atıp karanlıkta zincire vurdu. Yargılanıncaya dek orada tutulacaklar” (2.Petrus 2:4).

Meleklerin belirli işlerinden biri Tanrı’ya hamt sunmaktır.

“Rabbe övgüler sunun, ey sizler, O’nun melekleri, O’nun sözünü dinleyen, söylediklerini yerine getiren güç sahipleri!”(Mezmur 103:21).

“Rab’be övgüler sunun! Göklerden Rab’be övgüler sunun. Övgüler sunun O’na ey bütün göksel orduları!” (Mezmur 148:1-2).

Baş meleğin adı Mikael’dir.

“Pers krallığının önderi yirmi bir gün bana karşı durdu. Sonra baş önderlerden Mikail bana yardıma geldi…” (Daniel 10:13).

İsa’nın doğacağını Meryem’e müjdeleyen melek Cebrail’dir.

“Elizabet’in hamileliğinin altıncı ayında Tanrı, Melek Cebrail’i Celile’de bulunan Nasıra adlı kente, Davut’un soyundan Yusuf adındaki adamla nışanlı kıza gönderdi. Kızın adı Meryem’di” (Luka 1:26).

Adları ile tanınan başka melekler şunlardır: Rafael, Uriyel, Yeremiyel, göksel toplumlar Kitap’ta Kerubim ve Esrafim adları ile tanınır

Serinin devamında Zebur ve Tevrat’tan bahsedilecektir.

Sudenaz KÖŞKLÜ

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM