İyilik Yapma Fırsatı Arayın
  • Facebook
  • Twitter
  • 11 Ağustos 2020
  • 0
  • 203
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

İyilik Yapma Fırsatı Arayın

Eğer geçmişte bir hata yaptıysanız, eğer geçmişte gerçekten kötü bir amel işlediyseniz ne düşünmeniz, ne yapmanız gerekir? İnanıyorum ki Hz Musa gibi bir hata işlemediniz ve cinayet sebebiyle aranmıyorsunuz; saklanmanız gerekmiyor. Rabbim bunu anlayalım diye bize Kasas suresinde apaçık örnek veriyor. Kasas suresi 15-16. ayet ﴾15﴿ Mûsâ, ahalisinin fark edemeyeceği bir vakitte şehre girdi. Orada, biri […]

Eğer geçmişte bir hata yaptıysanız, eğer geçmişte gerçekten kötü bir amel işlediyseniz ne düşünmeniz, ne yapmanız gerekir?

İnanıyorum ki Hz Musa gibi bir hata işlemediniz ve cinayet sebebiyle aranmıyorsunuz; saklanmanız gerekmiyor. Rabbim bunu anlayalım diye bize Kasas suresinde apaçık örnek veriyor.

Kasas suresi 15-16. ayet

﴾15﴿ Mûsâ, ahalisinin fark edemeyeceği bir vakitte şehre girdi. Orada, biri kendi halkından, diğeri düşman taraftan olan iki adamın birbirleriyle kavga ettiğini gördü. Kendi halkından olan kişi, düşman taraftan olana karşı ondan yardım istedi. Bunun üzerine Mûsâ ötekine bir yumruk vurup ölümüne sebep oldu; sonra şöyle dedi: “Bu şeytanın işidir; o gerçekten ayartıcı ve apaçık bir düşman!

﴾16﴿ Rabbim! Doğrusu kendime zulmettim; beni bağışla!” Allah da onu bağışladı. Çünkü O, gerçekten çok bağışlayıcı ve çok esirgeyicidir.

“Eğer Allah o hatayı örttüyse, o zaman benim de hatamı örter. Yani benim durumum da o kadar kötü değil” diye düşünebiliriz. Allah’ın bağışlayıcılığını unutmayalım.

İki topluluğun karşılaştığı gün, içinizden yüz çevirip kaçanları, şeytan ancak yaptıkları bazı hatalardan dolayı yoldan kaydırmak istemişti. Ama yine de Allah onları affetti. Kuşkusuz Allah çok bağışlayandır, halimdir (Al-i İmran Suresi, 155. Ayet)

Kullarından tevbeyi kabul eden, kötülükleri affeden ve işlediklerinizi bilen O’dur. (Şura Suresi, 25. Ayet)

Buradan nasıl bir ders çıkarmalıyız:

İyilik yapma fırsatı

Eğer hata işlediyseniz insanlara iyilik yapma fırsatını elde etmek için yana yakıla aranmanız gerekir. (Mesela komşunuz çalışıyor, siz evdesiniz akşam bir tencere çorba yapmanız onun için çok makbule geçmez mi?) Bizler karşı tarafın ihtiyacını giderirken, aslında kendi ihtiyacımızı da gidermiş oluruz.

Hz. Musa açlıktan ve susuzluktan neredeyse ölmek üzereyken; tam o sırada yardıma ihtiyacı olan iki kadın görür. Peki Hz. Musa bu durumda ne yaptı? Kalktı ve onlara yardım etti. “Tamam şimdi dinleneyim sonra belki bakarım. ” demedi. Ne yaptı onlara yardım edebilmek için içinde derin bir arzu duydu, çünkü “yardım etmeye” ihtiyacı vardı.

Eğer sizinde geçmişte hatalarınız olduysa , içinizde iyi şeyler yapmak için bir yangın olmalı. Ne kadar yorgun, bitkin olursanız olun, motivasyonunuz olmasa bile, karşınıza ne zaman fırsat çıksa kendinizi motive edersiniz. Neden mi? Çünkü geçmişteki hatalarımızdır bizi motive eden.

Bu iyilikleri karşımıza çıkaran Allah’ıma bu fırsatı bize sunduğu için şükretmeyi unutmayıp, af dilemeliyiz.

Birine yardım ettiğiniz zaman siz onları onurlandırmıyorsunuz; aksine onlar bizi onurlandırıyor. Hesap gününde onlar size yaptığınız iyiliklere şahit olurlar. Siz onlara dünyada yardım edersiniz, onlar size ahirette yardım eder.

Nouman Ali Khan

 ” Namazı kılın, zekatı verin. Önceden kendiniz için ne hayır yaparsanız onu Allah katında bulursunuz. Şüphesiz Allah yaptıklarınızı eksiksiz görür. “Bakara Suresi 110. Ayet

Arzularımız hemen sonuca ulaşmak ister. Bedel ödemek istemeden hemen sahip olmak ister; ama HEDEF, uğruna bedel ödemeyi kabul etmektir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM