Peygamber Efendimiz (s.a.v), borçlu ve geçim sıkıntısı olan kimsenin şöyle dua etmesini tavsiye etmiştir: ‘’(Ey) Sıkıntıları gideren, kederleri kaldıran, zor durumda kalanların dualarına icabet eden, dünya ve ahiretin rahman ve rahimi olan Allah’ım! Benim borcumu ödemeyi nasip eyle, beni fakirlikten kurtar.” İnsanın uğradığı sıkıntı, keder, bela ve musibetlere karşı isyana düşmeyip Rabbine dua etmelidir. Kendi […]
Peygamber Efendimiz (s.a.v), borçlu ve geçim sıkıntısı olan kimsenin şöyle dua etmesini tavsiye etmiştir: ‘’(Ey) Sıkıntıları gideren, kederleri kaldıran, zor durumda kalanların dualarına icabet eden, dünya ve ahiretin rahman ve rahimi olan Allah’ım! Benim borcumu ödemeyi nasip eyle, beni fakirlikten kurtar.”
İnsanın uğradığı sıkıntı, keder, bela ve musibetlere karşı isyana düşmeyip Rabbine dua etmelidir. Kendi için Allah’tan hayırlı olanı dilemelidir. Bela ve musibetlerin defi için duada bulunmalıdır.
Kur’an’ı Kerim’de, Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve nice Allah dostları bela ve sıkıntılara karşı dualar tavsiye etmişlerdir. Bu duaları okuyarak Allah’a (c.c) tam bir bağlılık ile teslimiyette bulunmalıyız.
“Şüphesiz Allah Teâlâ sabredenlerle beraberdir.” (Bakara, 2/153, 155)
Peygamber Efendimiz (s.a.v) zor ve sıkıntılı zamanlarda sahabi efendilerimize sıkıntıdan kurtulmak için hangi duaları tavsiye etmiştir? Kuran’da geçen sıkıntıdan kurtulmak için okunacak ayet hangisidir? İşte sizler için hazırladığımız sıkıntıdan kurtulmak için okunacak tesirli dualar.
İmtihan için geldiğimiz dünyada kimi zaman karşılaştığımız hatta kendi içimizde boğuşarak dert edindiğimiz meseleler içimizi karartarak bizleri bunaltabilir. Sıkıntı ve üzüntü veren bu iç sıkıntılardan kurtulmak için yazının sonunda olduğu gibi manevi yönden şifa bulabileceğiniz duaları okuyabilirsiniz. Dertten ve sıkıntıdan kurtulmak için hangi dualar okunmalı?
Şerh Suresi olarak da bilinen İnşirah Suresi adını, “ferahlatan, açan” anlamına gelen ilk ayetinden almıştır. 8 ayet olup, Mekke’de inmiştir.
İnşirah Suresi Okunuşu
Elem neşrah leke sadrake. Ve vedagnâ anke vizrake. Ellezî enkada zahrake. Ve rafe’nâ leke zikrak. Fe inne meal usri yusrân. İnne meal usri yusrâ. Fe izâ feragte fensab. Ve ilâ rabbike fergab.
İnşirah Suresi Anlamı (Meali)
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla
1- Biz senin göğsünü açıp genişletmedik mi?
2- Ve ağır yükünü kaldırmadık mı?
3- O senin sırtını ezen yükünü.
4- Senin şanını yükseltmedik mi?
5- Şüphe yok ki, her güçlükle birlikte bir kolaylık vardır.
6- Evet, her güçlükle birlikte bir kolaylık vardır.
7- Öyleyse (işlerinden) boş kalınca, hemen (ibadete) dur.
8- Ve yalnız Rabb’ine yönel.
Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in “Bir Müslümana herhangi bir musibet, bir sıkıntı, bir keder, bir üzüntü, bir eziyet, bir gam dokunursa, hatta kendisine bir diken bile batarsa, mutlaka Allah bunları onun günahlarına kefaret yapar.” (Buharî) hadisine baktığımızda, şer görünen şeyin aslında bizler için hayırlı olabileceği de görülebilmektedir. Bu yüzden Allah (c.c)’un bizleri sınamış olduğu imtihan karşısında asla isyan etmemeli ve tam tevekkül halinde Allah (c.c)’ın ipine sarılarak tüm dert ve sıkıntılara karşı sabır göstererek dua edilmelidir.
Gün içerisinde sıklıkla İnşirah Suresi okumanın kişinin kalp sıkıntılarını gidereceği yönünde bazı bilgiler bulunmaktadır.
Rivayetlere göre 5 vakit namazın arkasından okunabilecek olan İnşirah suresi işleri kolaylaştırır.
Üzüntülü bir anda ise feraha çıkılır. Göğüs darlığı yaşayan bir kimse ya da hastalık bulunan kişi bu sureyi okumaya sürekli devam ederse Allah (c.c) o kimseyi hastalıktan korur.
Sıkıntıları gidermek için dua;
Allah’ım! Sen rızıklarımızda kötü zan, ömürlerimizde uzun arzu ile imtihan ettin bizi. Öyle ki seni rızkını bizzat rızkına muhtaç olanların yanında aradık; arzularımıza kapılarak uzun ömürlülerin ömürlerini göz koyduk.
O halde Muhammed ve Aline Salat eyle ve rızkı senden gerisinin yanında arama cehaletine karşı bize yetecek doğru bir yakin, rızk uğruna kendimizi yorup bitirmemize engel olacak halis bir güven ver bize. Vahyinde açıkça ifade edip Kitabında ant ile pekiştirdiğin vaadini tüm yaşantımızı bizzat senin üstlendiği, garanti ettiğin rızkı elde etmeye ayırmamıza engel kıl.
Hani sen; “Sizin rızkınız ve size vaat edilenler, göktedir.” (Zariyat.22) diye buyuruyorsun ve senin sözün haktır, en doğrudur. Ve; “Andolsun gök ve yerlerin Rabbine, hiç kuşku yok. aynen sizin konuşmanız gibi bir gerçektir bu.” (Zariyat.23) diye buyurarak ant etmişsin ve senin andından daha doğru, daha bağlayıcı bir ant yoktur.
Tolga Özşahin