Üç Aylar Geliyor
Abone Ol 

Üç Aylar Geliyor

Üç Aylar, dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sonlanan Üç Aylar’ı dualarla, ibadetlerle geçirmek çok önemlidir. Yıl, ağaç gibidir. Receb ayı ağacın yapraklı, Şaban meyveli, Ramazan ise meyvesinin toplanacağı zaman gibidir. Receb tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasad […]

Üç Aylar, dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sonlanan Üç Aylar’ı dualarla, ibadetlerle geçirmek çok önemlidir.

Yıl, ağaç gibidir. Receb ayı ağacın yapraklı, Şaban meyveli, Ramazan ise meyvesinin toplanacağı zaman gibidir. Receb tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasad ayıdır. Receb hürmet, Şaban hizmet, Ramazan ise nimet ayıdır. Rabbim cümlemize bu şuurda olmayı nasip etsin.

Resûlü Ekrem Efendimiz ümmetine şu duayı telkin etmiştir:

“Ey Allâhʼımız! Receb ve Şâbânʼı mübârek eyle, bizleri Ramazanʼa ulaştır.” (Taberânî, Evsat, IV, 189; Beyhakî, Şuab, V, 348. Krş. Ahmed, I, 259)

Peki nedir bu üç aylar? Gelin Hadis-i Şeriflerle birlikte inceleyelim.

Üç Aylar, Rahmân olan Allah’ın rahmetinin sağnak sağnak yağdığı aylardır. Bereket ve feyzinden istifade etmesini bilenler, bu aylardan büyük manevi kazançlar elde ederler. Bu bakımdan üç ayların kıymeti oldukça büyüktür. Bu aylar ahiret sermayesinin artmasına vesile olan kudsî aylardır.

Üç Aylar: Receb, Şaban, Ramazan…

Peygamber Efendimiz sallâllâhu aleyhi ve sellem, ‘’Receb Allah Teâlâ’nın, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.’’ Diye buyurmuştur. (Gunye 1 / 216, Abdulkadir Geylânî, Dımeşk, 1996 / 1416)

(Receb, Allahü teâlânın ayıdır. Receb ayına ikram edene, saygı gösterene, Allahü teâlâ, dünyada ve ahirette ikram eder.)

(Receb ayının, diğer aylar üzerine fazileti, Kur’ân-ı Kerîm’in diğer sözlere olan üstünlüğü gibidir. Şaban ayının diğer aylara nisbetle fazileti, benim, diğer peygamberlere olan üstünlüğüm gibidir, Ramazan’ın diğer aylara göre fazileti ise, Allâh Teâlâ’nın, mahlûkâtı üzerine yüceliği gibidir. (Gunye 1 / 229) buyurmuştur.

Oruç, Recep ve Şaban da nafile, Ramazan’da farz olarak bu aylarda yapılacak ibadetlerin ağırlık merkezini teşkil etmektedir.

Allahü teâlâ, kullarına çok acıdığı, merhamet ettiği için, bazı günlere, gecelere ve aylara kıymet vermiş, bu zamanlarda yapılan dua ve tövbeleri kabul edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibadet yapmaları, yalvarmaları, dua ve tövbe etmeleri için bu zaman dilimlerini sebep kılmıştır. Halk arasında “üç aylar” olarak bilinen Receb, Şaban ve Ramazan aylarını da, kullarının yalvarmaları, dua ve tövbe etmeleri için sebep kılmıştır. Bu mübarek üç ayların ilki Receb ayıdır ki, Âdem aleyhisselamdan beri kıymetli idi. Her ümmet, bu aya saygı gösterir.

Üç ayları birincisi olan Receb, muhterem, kıymetli demektir. Hadis-i şeriflerde;

(Receb-i şerifin bir gün evvelinden, bir gün ortasından ve bir gün de sonundan oruç tutana, Receb-i şerifin hepsini tutmuşçasına, Hak teâlâ ihsanda bulunur) buyuruldu.

Üç aylardan ikincisi Şaban ayıdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Şaban-ı şerif, benim kendime mahsus bir aydır. Hak teâlâ Arş-ı a’lânın meleklerine azamet-i şâniyle buyurur ki: Ey benim meleklerim, gördünüz mü, benim kullarım sevgilimin ayına nasıl hürmet ediyorlar. İzzim, celâlim hakkı için ben de kullarımı af ve mağfiretime nail eyledim.)

(Her kim Şaban-ı şerifte üç gün oruç tutarsa, Hak teâlâ, Cennet-i a’lâda ona bir yer hazırlar.)

Üç ayların üçüncüsü ise Ramazan ayıdır. Hadis-i şerifte;

(Ramazan ayı gelince, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır) buyuruldu

Üç aylar başlangıcı ne zamandır? Üç aylar ne zaman başlıyor?

Üç aylar, Receb ayıyla birlikte 12 Ocak 2024 Cuma günü başlayacaktır.

Üç aylar takvimi:

Regaib Kandili 11 Ocak Perşembe gecesi,

Miraç Kandili ise 6 Şubat Salı gecesi,

Üç ayların ikincisi Şaban ayı ise 11 Şubat 2024 Pazar günü başlayacaktır.

Berat Kandili 24 Şubat akşamı.

Üç ayların sonuncusu ve 30 gün sürecek olan Ramazan ayı da 11 Mart 2024 Pazartesi günü başlayacaktır.

Kur’anı Kerim’in nazil olmaya başladığı gece olarak rivayet edilen Kadir Gecesi, Ramazan ayının 26’ncı gününü 27’sine bağlayan gece yani 5 Nisan 2024 Cuma gecesidir.

Rabbim tüm ibadetlerimizi/ibadetlerinizi kabul ve makbul buyursun..

Tolga ÖZŞAHİN

(İnstagram @yazartolgaozsahın)

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM