Kadir Gecesi Ne Zaman? Kadir Gecesi İbadetleri Nelerdir?
Abone Ol 

Kadir Gecesi Ne Zaman? Kadir Gecesi İbadetleri Nelerdir?

Kadir Gecesi Ne Zaman? ( Ramazan 2024) Kadir gecesi 2024 yılında, hicri takvime göre Ramazan ayının son on günü içindedir. Genel olarak Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul edilir. Buna göre Kadir Gecesi 5 Nisan Cuma akşamına denk gelmektedir. Kadir Gecesinin Önemi Nedir? Kadir Sûresi, 97/ 1-5 ayeti der ki; “Doğrusu biz Kur’ân’ı Kadir gecesinde […]

Kadir Gecesi Ne Zaman? ( Ramazan 2024)

Kadir gecesi 2024 yılında, hicri takvime göre Ramazan ayının son on günü içindedir. Genel olarak Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul edilir. Buna göre Kadir Gecesi 5 Nisan Cuma akşamına denk gelmektedir.

Kadir Gecesinin Önemi Nedir?

Kadir Sûresi, 97/ 1-5 ayeti der ki;

“Doğrusu biz Kur’ân’ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. ”

Bu sûrenin inişi hakkında değişik rivâyetler vardır. Bunlardan biri şöyledir:

Bir kere Rasûlüllah (s.a.s) Ashab-ı Kirâma İsrailoğullarından birinin, silahını kuşanarak Allah yolunda bin sene cihad ettiğini bildirmişti. Ashabın buna hayret etmeleri üzerine Cenabı Hak bu Kadir sûresini indirmiştir (Tecrîd-Sarîh Tercemesi, VI, 313).

Bu geceye Kadir gecesi denilmiştir. Çünkü en şerefli, en kıymetli gecedir.

1) Kur’ân-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.

2) Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha faziletlidir.

3) Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah Teâlâ’nın ezelî kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece bildirilir (Tecrîdi Sarih Tercemesi, VI, 312).

4) Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner.

5) Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktır. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mü’mine selam verirler.

Kadir Gecesinde Yapılması Gereken İbadetler Nelerdir?

Ebû Hüreyre (r.a)’ın rivâyet ettiğine göre Hadis-i Şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur;

“Kim Kadir Gecesi’ni, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Kadir, 1).

Kadir Gecesi’nde Neler Yapılabilir,

Kadir Gecesi, namaz kılarak, Kur’ân-ı Kerim okuyarak, tövbe, istiğfâr ederek ve dua ederek değerlendirmelidir.

Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse öncesinde kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılınabilir.

Süfyan-ı Sevrî: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur’ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir.” (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313) demiştir.

Hz. Aişe (r.anha) validemiz Rasûlüllah (s.a.v)’e demiştir ki:

“Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir Gecesi’ne rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasûlüllah (s.a.v):

“Allahümme inneke afüvvün tühıbbü’l-afve fa’fu annî: Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet.” diye dua et, buyurdu.” (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

Bu gecenin öyle bir anı vardır ki, o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tövbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Bu da kişinin imanını tazeler. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azından teravihten sonra bir miktar da olsa oturup dua etmelidirler.

Rabbim tüm ibadetlerimizi kabul etsin. Bu gece hürmetine günahlarımızdan arınmamızı ve cennet ehli ile neşr olunmamızı nasip etsin.

Tolga ÖZŞAHİN

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM