Ramazan Ayı Tesbihleri Nelerdir? ( Ramazan 2024)
Abone Ol 

Ramazan Ayı Tesbihleri Nelerdir? ( Ramazan 2024)

Manevi huzurumuzun doruklara çıktığı on bir ayın sultanı olan Ramazan ayı gelip çattı. İslam aleminde mühim bir yeri olan bu mübarek ay boyunca Müslümanlar farz kılınan oruç ibadetini yerine getirecek, teravih namazı kılacak, tasbihler çekecek ve bol bol dua edecek. 11 Mart 2024 itibarıyla başlayan bu ayın bereketinden faydalanmak isteyenler ise Ramazan ayında yapılacak ibadetler, […]

Manevi huzurumuzun doruklara çıktığı on bir ayın sultanı olan Ramazan ayı gelip çattı. İslam aleminde mühim bir yeri olan bu mübarek ay boyunca Müslümanlar farz kılınan oruç ibadetini yerine getirecek, teravih namazı kılacak, tasbihler çekecek ve bol bol dua edecek. 11 Mart 2024 itibarıyla başlayan bu ayın bereketinden faydalanmak isteyenler ise Ramazan ayında yapılacak ibadetler, okunacak dualar, çekilecek tesbihler ve kılınacak namazlar için araştırmalara başladılar. Ramazan ayında okunması gereken dualar ve sureler dini kaynaklarda yer alıyor. Peki, Ramazan ayında yapılacak bu ibadetlerde çekilecek tesbihler nelerdir? İşte, Mübarek Ramazan ayı uyunca çekilecek zikirleri ayrıntılı olarak inceleyelim.

Ramazan ayının 1 ve 10. Günleri arasında günde 100 defa “Ya Erhame-r Rahimin” tesbihi çekilir. Bu tesbih (Ey merhametlilerin en merhametlisi) anlamına gelir.

Ramazan ayının 11 ve 20 Günleri arasında günde 100 defa “Ya Gaffarü-z Zünüb” tesbihi çekilir. Bu tesbih (Ey günahları en çok affeden) anlamına gelir.

Ramazan ayının 21 ve 30. Günleri arasında günde 100 defa “Ya Atikar rikab” tesbihi çekilir. Bu tesbih (Ey günahkârları cehennemden azad eden) anlamına gelir.

Ramazanın İlk 10 Günü Çekilecek Tesbihler

11 Mart 2024- 20 Mart 2024 Ramazan ayının ilk 10 günüdür. Ramazan ayının başı yani ilk 10 günü rahmettir. Bu vesileyle bu ilk 10 günde Allah’ın rahmeti talep edilir. İbadet ayı Ramazan’da teravih namazını kılmalı, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle meşgul olmalı ve mukabelelere devam etmeliyiz. Aynı zamanda çektiğimiz tesbih ve zikirlerle Allah’ı çokça anarak rahmetini istemeliyiz. Bu isteği hakkıyla gerçekleştirmek için ilk 10 gün şu teşbihi çekmeliyiz: “Ya Erhame-r Rahimin” (Ey merhametlilerin en merhametlisi).

Ramazanın İkinci 10 Günü Çekilecek Tesbihler

Ebu Hüreyre’den (r.a) rivayet edilen bir Hadis-i şerifte Ramazan ayının her on günlük diliminin önemi konusunda Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Ramazan ayının başı büyük bir rahmettir, ortası tam bir mağfirettir, sonu ise cehennemden azattır.” 21 Mart 2024 – 30 Mart 2024 Ramazan ayının ikinci 10 günüdür. İkinci on gününün mağfiret günleri olduğu haber verilen Ramazan-ı Şerif ayının ikinci on günlük diliminde mağfiret mâniasına bağlı olarak Allah Teâla’nın rahmeti talep edilir. Bu talebi hakkıyla gerçekleştirmek için on gün boyunca “Yâ Ğaffârü’z-Zünûb” (Ey günahları en çok affeden) zikrine devam edilir.

Ramazanın Son 10 Günü Çekilecek Tesbihler

31 Mart 2024- 9 Nisan 2024 Ramazan ayının son 10 günüdür. 10 Nisan 2024 Çarşamba ise Ramazan Bayramı’nın birinci günüdür. Ramazan’ın son 10 günü cehennemden kurtuluştur. Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gece de Ramazan’ın son 10 günü içindedir. Kadir Gecesini özel kılan meselelerden biri de Ramazan’ın hangi gecesine tevafuk ettiğinin sır olmasıdır. Konuyla ilgili rivayetler göz önüne alındığında ihtimallerin 27. gece etrafında yoğunlaşmasına bağlı olarak bu gece Kadir Gecesi gibi ihya edilmekteyse de, bu kesin bir sonuç olarak algılanmamalıdır. Son 10 günün her gününde ise cehennemden kurtulma arzusuyla zikir çekilmelidir. “Ya Atikar rikab” tesbihi çekilir. Bu tesbih (Ey günahkârları cehennemden azad eden) zikrine devam edilir.

Tolga Özşahin

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM