Aslına bakacak olursanız toplum olarak üç maymun felsefesini benimsemiş insanlarız. Görmedim-Duymadım-Bilmiyorum. Bu durum çoğu zaman elbette işimize geliyor. ‘’Aman ben duymamış olayım, hayır ben söylemedim, yok ben görmedim’’ gibi önemli olsun olmasın birçok olaya dâhil olmak istemiyoruz. Ucu bana dokunmasında ne olursa olsun. En önemli konularda dahi o kadar duyarsız, bir o kadar da vurdumduymaz […]
Aslına bakacak olursanız toplum olarak üç maymun felsefesini benimsemiş insanlarız. Görmedim-Duymadım-Bilmiyorum. Bu durum çoğu zaman elbette işimize geliyor. ‘’Aman ben duymamış olayım, hayır ben söylemedim, yok ben görmedim’’ gibi önemli olsun olmasın birçok olaya dâhil olmak istemiyoruz. Ucu bana dokunmasında ne olursa olsun. En önemli konularda dahi o kadar duyarsız, bir o kadar da vurdumduymaz olabiliyoruz. Üç maymun aslında ne anlama geliyor?
Ancak, bu üç maymun nedir? Bu felsefeyi doğru bildiğimizden ne kadar eminiz? Hiç araştırdık mı? Bu felsefede neyin nesi, nereden çıktı? Bu sorulardan hangisinin cevabını biliyoruz? Yoksa kendi işimize geldiği gibi davranıp ‘’boş ver doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar ya da doğrucu Davut olmazsan seni herkes sever’’ gibi saçma düşüncelerle bahanelere sığınmak dahamı kolay geliyor? Peki, bu kolaya kaçış neden? Korkaklık mı? Toplumda var olma çabası mı? Elbette herkes hür iradesine göre hareket eder. Karar sizin.
Bizler Toplum Olarak Vurdumduymaz mıyız?
Peki, şimdi size çok önemli bir soru sormak istiyorum. Biz toplum olarak vurdumduymaz bir topluluk muyuz? Atalarımız, dedelerimiz, nenelerimiz böyle miydi? (hayır dediğinizi umarak) hayır dediğinizi duyar gibiyim. Hiç kimse bana dokunmasında görmedim, duymadım, bilmiyorum denmesi ne bencilce bir tavır. Bana kalırsa çevrenizdekileri bir süzgeçten geçirin çünkü başkaları için böyle bir tutum içinde olanlar, yarın sizin başınıza da bir şey gelse arkasını dönüp görmedim, duymadım, bilmiyorum derler.
Gelelim bu felsefenin doğduğu yere ve gerçek anlamının ne olduğuna. Bu üç maymunun orijinali Japoncadaki SANBİKİ NO SURU yani (üç maymun) veya (üç bilge maymun) gösteriminden gelmektedir. Bu üç maymunun kökenleri, eski Japon KOSHİN FOLK geleneklerine dayanmaktadır.
Bu durum kişinin iyi bir ruh haline sahip olduğunun göstergesidir. Kötülük görmek istememesi, kötü söz duymak istememesi, ağzından kötü söz çıkmamasının bir temsilidir.
Bu durum bizim kültürümüze tamamen yanlış lanse edilerek bencilliğe, bananeciliğe bir kılıf olarak uyarlanmıştır. Kötülüğe göz yummak anlamında kullanılmaya başlanmıştır.
Evet, şimdi bu üç maymun gerçeğinin ne anlama geldiğini biliyoruz. Kayıtsızlık ve sorumsuzluğun sembolü mü? Yoksa edep, adap ve ahlaklı olmanın bir yolu mu?
Düşünmeye değer…
Teşekkürler, bilmiyordum , öğrendim, ne de güzel oldu …
Teşekkürler, bilmiyordum , öğrendim, ne de güzel oldu. .
Çok şaşırdım ben de ve aczimi bir kere daha fark edip bilginin de sonsuzluğunu tekrar idrak ettim. Teşekkür ederim.
Hiç bu açıdan bakmamıştım . Bilinç dolu bir içerik olmuş . teşekkürler
Insanlar evlerine dekor olarak koyuyor,Watsap mesajlarında sıklıkla kullanıyor ve bu durum beni çileden çıkarıyordu inanın.Suya sabuna dokunmayan,bencil insanlarla aram iyi değildir fakat şimdi ben bu üç maymunu bir sevdim bir sevdim anlatamam:) Çok teşekkür ederim gerçekten.
Gerçekten çok şaşırdım, anlam evrile evrile ne hale gelmiş.
Biz mi çevirdik böyle.
Bundan sonra 3 Maymunun ben seve seve.
???