Kurban Nedir?
  • Facebook
  • Twitter
  • 31 Temmuz 2020
  • 0
  • 176
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Kurban Nedir?

Bir kurban bayramı daha geldi çattı. Şükürler olsun.. Peki bu bayramı ne kadar idrak edebiliyoruz? Kurban denildiğinde aklımıza bir hayvanın kanını akıtmak geliyor değil mi? Evet şeklen görünürde olan o; fakat eşyanın ardındaki hakikati biliyor muyuz? Kurban nedir? Kurban nedir? Kurban, Tanrıya sunulan adak, O’na yakın olma, yaklaşma, hediye vermek demek. Görünürde bir hayvanın kanını […]

Bir kurban bayramı daha geldi çattı. Şükürler olsun.. Peki bu bayramı ne kadar idrak edebiliyoruz? Kurban denildiğinde aklımıza bir hayvanın kanını akıtmak geliyor değil mi? Evet şeklen görünürde olan o; fakat eşyanın ardındaki hakikati biliyor muyuz? Kurban nedir?

Kurban nedir?

Kurban, Tanrıya sunulan adak, O’na yakın olma, yaklaşma, hediye vermek demek. Görünürde bir hayvanın kanını akıtıp fakire o hayvanın etinden dağıtmak olan kurbanın iç manası muazzam… sahip olduğumuzu sandığımız nefis hayvanlarımızı Allah’a kurban edip üstüne Allah’ın ismini anabilmek ve temizlenen ahlakının etinden kişinin önce kendinin yiyebilmesi sonra da yoksulu o ahlak etinden faydalandırabilmek. O et ile; nefsi zayıf, ilmi eski, terbiye yokluğundan dolayı takatsiz düşen ve bu ahlak etine şiddetle ihtiyacı bulunan fakiri doyurmak..

Ahh kendimize dönüp baktığımızda temizlenmemiş nefis hayvanlarımız üzerinden verdiğimiz bütün kurbanlar O’nun için O’nunla var olabilmek için değil mi!

Konudan konuya atlıyorum.Bu bayram sizden bir ricam var. Şayet bayram dolayısıyla olur da size avuç açan birileri olursa etrafınızda, bir lira bile olsa verin olur mu o açılan avcu boş çevirmeyin. Çoğu zaman yargılarımız bizi yönetiyor. ‘Gencecik insan dileneceğine çalışsın, senden benden daha zengindir bunlar, elini verdin mi kolunu kapmaya çalışırlar, aman çok yaklaşma sakın, virüs vardır hastalık kaparsın’ gibi gibi insanlıktan uzak türlü türlü yargıların içinde sıkışıp kalmayalım olur mu? Bu yargılarla perdelemeyelim o muazzam kalbimizi ne olur. Allah herkesi sayarak yaratmış.

Senin ötelediğin O’nun bir parçası ne olur unutma!.

Şekle niye takılıp kalıyoruz ki , O’ndan başkası var mı ki.. Verdiğin para ya da her ne paylaşıyorsan kulun değil Allah’ın eline düşüyor. Tesadüf diye bir şey var mı ki, O’nun sisteminde her şey bir plan program halinde işlerken, birinin sana gelip senden bir şey istemesi tesadüf olabilir mi? Her an imtihandayız, her an. O’nun kuluna, yardım etmeyi mi; yoksa kolaya yönelerek görmezden gelip üstüne yargılamayı mı seçeceksin? Hem aslolan Allah’ı memnun etmek, O’nun için amel etmek değil miydi? Ne çabuk unuttuk verdiğimiz sözü!

Haşa kimim ki, biri yardım çağrısıyla el açtığında; bazen iyi niyeti suistimal ettiğini ve yalan söylediğini düşündüğüm oluyor ne yalan söyleyeyim. İşte tam da o an canım Peygamberimin (s.a.v) başından geçen şu olayı hatırlatıyorum kendime:

”Hz. Ali Peygamberimizin (s.a.v) peygamber hurmasını çok sevdiğini bilirmiş. Üç kuruş parası olsa pazara gider o acveden bir avuç alır Peygambere getirirmiş. O gece de bir dilenci gelmiş. Dilenci ‘Açım’ deyince Peygamber çıkarmış acveleri vermiş. Ertesi gün dilenci yememiş, o hurmaları tekrar Hz Ali’ye satmış üç kere bu olay tekrarlanmış. Yani aynı adam kapıya geliyor, Peygamber (s.a.v) hurmaları veriyor. Üçüncüde Peygamberimiz sormuş: ‘Oğlum sen bu işin ticaretini mi yapıyorsun?’ Hemen bir ayet inmiş: ‘Sen soruşturamazsın vermekle yükümlüsün.’

Canım Cemalnur hocam der ki ‘Samimiyetle vermek mühim olan, orada bir art düşüncenin kalmaması lazım. Ama şunu düşünebilirsiniz, bu insana biraz vereyim, bu insana biraz daha vereyim.’

Yine kendime sürekli hatırlattığım bir başka hikayeyse şöyle:
”Adam, mürşidine ‘Ne olur dua et de şu parayı doğru yerlere vereyim.’ demiş. İlk gün gitmiş farkında olmadan multi milyonere vermiş, ikinci gün gitmiş bir genel ev hanımına vermiş, üçüncü gün gitmiş bir hırsıza vermiş. Bunların hasletleri ortaya çıkınca da gidip mürşidine ‘Dua etmediniz mi bana, güzel birine vereyim.’ demiş. Mürşidi:’ Sen verdin ya, o milyoner cimriydi cimriliği bıraktı, o hanım efendi vazifesini bırakıp ahlaklı bir hanım efendi oldu, hırsız hırsızlıktan vazgeçti.” demiş.

Velhasıl kelam kurbandan nereleree nerelere geldim. Kimin ne olduğunu biz bilmeyiz. Allah’ımız kolaylıkla, lütfuyla, imtihansız imtihanla nefis hayvanını kurban edip samimiyetle verebilenlerden eylesin. Bayramımız gerçek bayram olsun, fıtratımıza dönüş olsun, mübarek olsun inşaAllah..

Melda ÇÜÇEN / Kurban Nedir?

KAYNAKÇA
https://www.nisanyansozluk.com/?k=kurban
https://www.instagram.com/p/BxzvzV-h8L8/

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM