Kurban Bayramının Önemi ve İbadeti
  • Facebook
  • Twitter
  • 29 Temmuz 2020
  • 0
  • 184
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Kurban Bayramının Önemi ve İbadeti

Kurban Bayramının Önemi Nedir? Kurban Bayramı İbadeti Nasıl Yapılır? Kimler Kurban Kesebilir? Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının 1. günüdür. Ramazan ayı onbir ayın sultanıdır ancak Zilhicce ayı ise saygıya en layık olan aydır. Bu nedenle Kurban Bayramı’nın önemi Allah yolunda her türlü fedakârlığın ve bağlılığın sembolüdür. Kurban Bayramının Önemi Nedir? Geçen haftaki yazımda Zilhicce […]

Kurban Bayramının Önemi Nedir? Kurban Bayramı İbadeti Nasıl Yapılır? Kimler Kurban Kesebilir?

Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının 1. günüdür.

Ramazan ayı onbir ayın sultanıdır ancak Zilhicce ayı ise saygıya en layık olan aydır. Bu nedenle Kurban Bayramı’nın önemi Allah yolunda her türlü fedakârlığın ve bağlılığın sembolüdür.

Kurban Bayramının Önemi Nedir?

Geçen haftaki yazımda Zilhicce ayının önemi ile ilgili yapılması gereken ibadetlerden ve bu ayı nasıl ihya etmemiz gerektiğinden bilgim çerçevesinde bahsetmiştim. Rabbim günahlarımızın bağışlanması yolunda attığımız her adımı ve tüm çabalarımızı kabul etsin inşallah. Bu hafta Zilhiccenin 10.günü Kurban Bayramı başlangıcı ve önemini kaleme almak istedim.

Kurban, tüm Müslüman âlemi için teslimiyet, imtihan, samimiyet ve fedakârlıktır. Kurban, Allah’ın emrine teslim olmak, Allah’ın Resulünün sünnetine tabi olmaktır. Her Müslüman için Kurban ibadetinde derin bir kulluk yatar. Kul, kendisine verilen farz ibadeti yerine getirerek kendi içinde bir olgunluğa erer. Elbette kesilen kurbanın ne eti, nede kanı Allaha ulaşmaz ancak, müminin eriştiği olgunluk neticesinde rabbine daha da yaklaşması esas amaçtır.

Kurban, hem kişinin kendisi için hem de toplumsal olarak yararı mühim olan bir ibadettir. Kurban etini paylaşmak, kişinin mümin kardeşi ile yakınlaşmasıdır. Üzülerek söylüyorum ki; hala günümüzde, hem kendi ülkemizde olsun hem de dünyada başka başka ülkelerde milyonlarca yoksul insan var. Bunu fırsat bilerek, onları sevindirmek, onlara kardeş olduğumuzu hissettirmek sevaba nail olmaktır.

Kurban kesmenin bir usulü bir adabı da vardır.

Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim der ki; ‘’Gelsinler ki, kendilerine ait bir takım menfaatlere şahit olsunlar ve Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan sizde yiyin, yoksula fakire de yedirin.’’ (Hac Süresi.28) Buyurmaktadır.

Kurban Bayramı’nı eda etmenin tek yolu kurban kesmektir. Kesilecek olan kurbanın ederi kadar parayı vermek suretiyle bu ibadet eda edilmez. Kurban kesmenin önemi Allah Resulü’nün hadislerinde de bildirilmektedir.

‘’Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın’’ (ibn Mace, Edahi,2)
‘’Bugün ilk işimiz, (bayram) namazı kılmak, sonra dönüp kurban kesmektir. Böyle yapanlar sünnetime uygun davranmış olur.’’ (Buhari, Ideyn,3) buyurmuştur.

Hadisi şerifte de anlaşıldığı gibi imkânı olan herkes bu ibadeti yerine getirmelidir. Bayram sabahı bu sevinci yaşayarak Peygamber Efendimiz’in (sav) sünnetini ve Allahın emrini yerine getirmelidir.

Hz.Muhammet (sav) kendi kubanını daima kendisi keser ve hatta veda haccında kurbanlık olarak hazırlanan 100 devenin 63 ünü ömrünün her yılına bir deve düşecek şekilde hesaplayarak bizzat kendisi kesmiştir. Diğer develeri ise Hz.Ali kesmiştir.

Kimler Kurban Kesebilir?

Akli dengesi yerinde olan, ergenliğe gelmiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığı olan (80.18 gr altın) her Müslüman kurban kesmekle yükümlüdür.

Rabbim, yolunda kestiğimiz kurban ibadetlerimizi kabul edip, rızasını almayı nasip etsin…

Bu vesile ile tüm Müslüman âleminin Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum…

Tolga Özşahin / Kurban Bayramının Önemi ve İbadeti

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM