Zilhacce Ayının Önemi Nedir?
  • Facebook
  • Twitter
  • 22 Temmuz 2020
  • 0
  • 188
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Zilhacce Ayının Önemi Nedir?

Fırsatı Kaçıran Kul Damgası Yeme…. Yüce Allah’ın biz kullarını her daim düşündüğü ve iyiliğini istediği, günahlarımızdan arınmamız için bizlere senenin farklı aylarında, günlerinde fırsatlar sunduğu ne kadar da açık. Bugün 22 Temmuz 2020 Çarşamba günü, içinde Kurban Bayramı’nın da bulunduğu Zilhicce ayının başlangıcı. Peki, bu günün, Zilhacce ayının önemi nedir? Ben bu hafta bu konuyu […]

Fırsatı Kaçıran Kul Damgası Yeme…. Yüce Allah’ın biz kullarını her daim düşündüğü ve iyiliğini istediği, günahlarımızdan arınmamız için bizlere senenin farklı aylarında, günlerinde fırsatlar sunduğu ne kadar da açık. Bugün 22 Temmuz 2020 Çarşamba günü, içinde Kurban Bayramı’nın da bulunduğu Zilhicce ayının başlangıcı. Peki, bu günün, Zilhacce ayının önemi nedir?

Ben bu hafta bu konuyu elimden geldiğince sizlerle paylaşmak istedim. Rabbimizin bizlere sunduğu nimetlerden, fırsatlardan bilmeyenlerinde faydalanması, en azından bilenlerin bilmeyenleri bu ve benzeri konularda bilgilendirmesi, sırf vesile olmakla birlikte sevaba girmesi ne de güzel olur.

Tıpkı bu ay gibi Allah’u Teala (cc) belli geceleri ve belli ayları diğerlerine göre daha değerli kılmıştır. Bunun nedenini elbette soramayız. Ancak bizlere düşen böyle günleri değerlendirip gereğini yapmaktır. Mümin yolunda gitmek istiyorsak bizlere de bu yakışır…
Bakın Kuran Zilhicce’den nasıl bahsetmiş;

Fecr Süresi’n de rabbimiz Zilhicce’nin ilk 10 gecesine. Bundan böyle ‘’fecr’’ ifadesi de, Arefe gününün ve Kurban bayramının sabahı ile tefsir edilmiştir. 10 geceden murat, Ramazanın son 10 gecesi de olabilir. ‘’on gece’’ ifadesinin elif-lamsız gelişi, o gecelerin azametini göstermek içindir.’’

Bu gecelere yemin edilmiş gece denir.

Güneşin doğmasına, kainata, gezegenlere, namaza, ibadete yaratan yemin etmiştir. İşte zilhicce ayının ilk 10 gecesi bunu yansıtır.

‘’Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevap verilir’’ (Beyheki)

Peki, Allah neden bu gecelere yemin eder? Bu 10 gecede bir yoğunluk olduğu ve müminlerin bu gecelere daha özenmeleri ve daha da yoğunlaşmaları gerekmektedir.

‘’Senenin hiçbir zamanında şu 10 günde yapılan kadar mübarek iş yapılmaz’’ (Buhari)

Elbette farzlar, sabah namazları, en değerli ibadetlerdir. Ancak burada nafile namazlardan bahsedilmektedir.

Zilhiccenin 10’uncu günü bayrama denk gelir. Bu günler Allah’a daha yakın olmak, cenneti içimizde hissetmek, günahlarımızdan umut ederek kurtulmak için kendimizi aktif hale getirmeliyiz. Sevap kazanmak için yapacağımız işlerde ilk 9 günü oruçlu geçirebiliriz (onuncu gün kurban bayramının birinci gününe denk gelir ve oruç tutulmaz). Eğer ki rahatsızlığımız varsa bunu sadece pazartesi-perşembe yapabiliriz. Daha da zor durumda isek bayramdan bir gün öncesini oruçlu geçirebiliriz.

‘’Zilciccenin ilk 9 günü oruç tutan, her günü için yüz köle azat etmiş veya cihat edenlere yüz at vermiş yahut Kabe’ye kurban için yüz deve göndermiş gibi sevap alır’’ (R.Nasıhin)

Günahlardan kaçınmak için ne kadar çok çaba sarf edersek, böyle sevabı bol günlerde kendimize daha da çok çeki düzen vermiş oluruz. Dünyalık yaşamdan soyutlanarak tembellik, huzursuzluk, mutsuzluğa veda edip daha çok ilim irfan için uğraşmaya yönelebiliriz.

Allah bu 10 geceye yemin ettiyse, bizlere de Allah yolunda yürümeye yemin etmek düşer…

Şimdi sizlerle beraber kısa bir hesap yapalım; Blue çağına erdiğimiz günden bu yana zilhiccenin bu günlerini değerlendiremediysek, melekler bizi ‘’fırsatı kaçıran kul’’ olarak kaydetti. Eğer ki bunun üzerinden 20 sene geçtiyse 20 sene boyunca biz ‘’fırsat kaçıran kul’’ damgası yedik. Fakat Rabbimizin bizlerin iyiliğini istemesindeki güzellik bizleri bu sene bu güne kavuşturması değil midir? Bugün bunu değiştirmek bizim elimizde. Bu günleri, geceleri tıpkı bir küçük Ramazan gibi düşünüp, o şekilde değerlendirmeliyiz.

Rabbin eliyle, diliyle, gözüyle, teniyle, bilerek ya da bilmeyerek günaha giren tüm kardeşlerimin günahlarını bu mübarek yeminli 10 günün getirdiği fırsatlardan faydalanıp temizlenmeyi nasip etsin.

Hepiniz Allah’a emanet olun…

Tolga Özşahin / Zilhacce Ayının Önemi Nedir?

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM