Mutlaka İzlemeniz Gereken Birbirinden Şahane 10 Psikolojik Gerilim Filmi
Abone Ol 

Mutlaka İzlemeniz Gereken Birbirinden Şahane 10 Psikolojik Gerilim Filmi

Bu yazımda beğenebileceğinizi düşündüğüm sürükleyici, psikolojik ağırlıklı geçmişte izleyici tarafından beğenilen 10 adet psikolojik- gerilim türündeki filmleri ele almak istedim. Listede yer alan kimi filmleri izlemiş, kimilerini izlememiş veya hiçbirini izlememiş olabilirsiniz. Bu nedenle listeyi dikkatlice inceleyip , boş vakitlerinizde filmlere bakabileceğiniz zamanlar diliyorum. Şimdiden iyi Seyirler. 1- Vertigo (1958) Fransız yazarlar Pierre Boileau ve […]

Bu yazımda beğenebileceğinizi düşündüğüm sürükleyici, psikolojik ağırlıklı geçmişte izleyici tarafından beğenilen 10 adet psikolojik- gerilim türündeki filmleri ele almak istedim. Listede yer alan kimi filmleri izlemiş, kimilerini izlememiş veya hiçbirini izlememiş olabilirsiniz. Bu nedenle listeyi dikkatlice inceleyip , boş vakitlerinizde filmlere bakabileceğiniz zamanlar diliyorum. Şimdiden iyi Seyirler.

1- Vertigo (1958)

Fransız yazarlar Pierre Boileau ve Thomas Narcejac‘ın 1954’te birlikte yazdıkları D’entre les morts adlı romandan uyarlanan filmi Alfred Hitchcock yönetmiş, başlıca rollerini James Stewart, Kim Novak ve Barbara Bel Geddes paylaşmışlardır.

KONUSU

San Francisco polislerinden Dedektif Scottie Ferguson (James Stewart) bir suçluyu kovalarken damdan düşen ortağını kurtaramaz ve kendisinde yükseklik korkusu başlar. Polisliği bırakan ve özel dedektif olan Scottie’yi, eski okul arkadaşı Gavin Elster karısını takip etmesi için tutar. Scottie, genç kadının peşinden San Francisco’ya döner. Arkadaşının anlattıklarına göre eşi bazen sanki içine kapanıyor, alışık olmadık davranışlar sergiliyordur. Scottie arkadaşının karısı Madeleine’i (Kim Novak) izlemeye başlar. Gerçekten de kadın garip davranmakta, bir resim müzesindeki özel bir resim önünde, resme bakarak saatlerini geçirmektedir. Dedektif resimdeki kişinin geçen yüzyılda yaşayan bir asilzade kadın olduğunu öğrenir.

2- Rosemary’s Baby (1968)

Rosemary’nin Bebeği. Roman Polanski tarafından yönetilmiş 1968 yapımı bir gerilim filmidir. Ira Levin‘in aynı adlı kitabından sinemaya uyarlanan filmin başrollerinde Mia Farrow ve John Cassavetes oynamaktadır.

KONUSU

Rosemary Woodhouse parlak, naif bir ev hanımıdır. Kocası Guy, aktörlükte başarılı olmak isteyen biridir. Çift New York’ta yeni apartmanlarına taşınırlar. Komşuları ilginç bir çift olan Minnie ve Roman Castevet’tir. Rosemary onlardan uzak durmaya çalışırken kocası ilginç bir şekilde onlara yaklaşır. Bu sıralarda Guy aniden kör olan bir aktörün yerine bir filmde başrolü alır. Neşeli koca Rosemary‘ye artık bir çocukları olması gerektiğini söyler. Çocuk yapmaya karar verdikleri akşam Minnie çikolatalı bir tatlı ikram eder. Rosemary kendisinin olanı beğenmez ve atar. Ve olacaklar bundan sonra başlar.

3- Repulsion (1965)

Tiksinti, Roman Polanski‘nin yönettiği 1965 yapımı korku filmidir. Olay örgüsü Gérard Brach ve Roman Polanski tarafından tasarlanan yapım, Polanski’nin Polonya dışında çektiği ilk filmdir.

KONUSU

Londra’da kız kardeşi ile yaşayan Carol’un oldukça güzelliğinin ve sıradan yaşamının arkasında kimsenin bilmediği takıntılı tiksintileri saklıdır. Özellikle cinselliğe olan tiksintisi kız kardeşinin tatile çıktığı bir zamanda oldukça şiddetli ve şizofrenik bir görünüm kazanır.

4- The Wicker Man (1973)

The Wicker Man, Robin Hardy‘nin yönettiğive başrollerinde Edward Woodward , Britt Ekland , Diane Cilento , Ingrid Pitt ve Christopher Lee’nin yer aldığı 1973 yapımı İngiliz halk korku filmidir .

KONUSU

Polis çavuşu Neil Howie günün birinde imzasız bir mektup alır. Bizzat kendisine gönderilmiş olan mektupta, İskoçya kıyılarındaki bir adada, 12 yaşındaki Rowan Morrison adlı bir kız çocuğunun uzun zamandır kayıp olduğu belirtilmiştir. Ancak adaya giden Howie, ada halkından hiç kimsenin bu kızı tanımadığını görünce çok şaşırır. Yaptığı araştırmalar sonunda adadakilerin kızla ilgili birşeyleri saklamakta olduğu sonucuna varır. Ada halkının paganizmden etkilenmişe benzeyen ritüeller sergilemesi, bu şüphelerini iyice artırmıştır.

5- Manhunter (1986)

Manhunter , Michael Mann’ın yönettiği ve yazdığı 1986 yapımı bir Amerikan gerilim filmidir .

KONUSU

Will Graham özel bir vazifelendirmeyle tekrar eski işine geri dönmek durumunda kalmıştır. Kendisi emekli olmuş bir gizli ajandır. Daha önce FBI için hizmetlerde bulunmuş, emekli olmuş, lakin şimdi amansız bir seri katili enselemek için tekrar iş başı yapmıştır. Will Graham, psikopat düşünce tarzını çözme konusundaki yeteneğine ek olarak, daha önce yakaladığı ünlü katil Dr. Hannibal Lecter’ın da yardımıyla Kızıl Ejder olarak bilinen korkunç caninin peşine düşer.

6- Angel Heart (1987)

Angel Heart, William Hjortsberg’in 1978 tarihli romanı Falling Angel’dan uyarlanan , 1987 yapımı bir Amerikan psikolojik korku filmidir . Alan Parker tarafından yazılıp yönetilen filmin başrollerinde Mickey Rourke , Robert De Niro , Lisa Bonet ve Charlotte Rampling yer alıyor .

KONUSU

Louis Cypher adlı gizemli bir müşteri, özel dedektif Harry Angel’dan bir adamı bulmasını ister. Verilen ipuçlarını değerlendiren Angel, hedefine doğru ilerledikçe bir takım doğaüstü olaylarla karşılaşır. Dahası, aranan kişiye dair bilgi aldığı herkes vahşice öldürülmektedir. Polisin suçu kendi üzerine atmasından korkan Angel, her şeye rağmen görevini yerine getirmeye çalışır.

7- Eyes Wide Shut (1999)

KONUSU

Evli bir çiftin psiko-seksüel meceralarını, kabuslarla dolu bir hayal alemini ve filmin sonunda aralanacak yüksek gerilimli bir esrar perdesini açığa çıkarmaktadır. Doktor William Harford (Tom Cruise), eşinin o güne dek gizlediği cinsel arzularını öğrenince, hayatında şüphe, korku ve cinsel keşiflerle dolu yeni bir sayfa açılır.

8- A Tale of Two Sisters (2003)

KONUSU

Annelerinin gizemli ölümünden sonra bilinmeyen bir hastalığa yakalanan iki kız kardeş hastaneye yatırılır. Tedavileri tamamlandıktan sonra eve dönen kardeşler, babalarının yeni eşi olan Eun-joo isimli üvey anneleriyle anlaşamaz. Zaman zaman üvey annelerinin garip davranışları ve kardeşlerin hastalığının tekrarlaması evde huzursuzlık yaratır. Ayrıca babalarının olaylara tepkisiz kalışı ve labirenti andıran yapısıyla yaşadıkları ev, kızları tedirgin etmeye başlar. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de doğaüstü olayların meydana gelmesi, gerilimi arttıracaktır.

9- Timecrimes (2007)

Yönetmenliğini ve senaristliğini Nacho Vigalondo’nun üstlendiği, bilimkurgu ve gerilim türlerindeki 2007 yapımı İspanya filmidir. Zaman makinesi aracılığıyla geçmişe dönen ve kendisiyle karşılaşan birinin yaşadıkları anlatılmaktadır.

KONUSU

Hector karısıyla yeni bir eve taşınmakta olan, kendi halinde bir adamdır. Birgün dürbünüyle etrafı incelerken ormanda çıplak yatan bir genç kız görür. Oraya gittiğinde suratında pembe bandaj olan bir adam ona arkadan saldırır. Ardından bir kovalamaca başlar. Bu kovalamacanın sonunda Hector onu bir saat geçmişe götürecek bir zaman makinesinin yanına gelir. Zaman makinesinden sorumlu adam Hector’a (Hector 2) asla kendisiyle (Hector 1) karşılaşmaması gerektiğini onun da zaman makinesine girmesi gerektiğini söyler ve işler sarpa sarar..

10- Kill List (2011)

KONUSU

Jay, rahat bir banliyö evinde dediğim dedik ve alıngan sarışın eşi Shel ve yedi yaşındaki oğlu Sam ile birlikte yaşayan eski bir askerdir. Sekiz ay önce Irak’ta geçirdiği kaza sonrası evine dönen Jay, ailesi ile ilgili sorunlar yaşamaktadır. Eski bir arkadaşı olan Gal ile buluştuğu bir partiden sonra, Gal’ın kendisine teklif ettiği işi kabul eder. Görev ise, kendilerine verilen üç kişilik listedeki hedefleri öldürmektir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM