Cuma Günü Neler Yapılması Gerekir?
Abone Ol 

Cuma Günü Neler Yapılması Gerekir?

Cuma Günü Neler Yapılması Gerekir? Cuma Günü ile İlgili Ayet ve Hadisler Cuma Günleri Neleri Daha İyi Yapmalıyız? Mübarek gün Cuma günü ile ilgili Ayet ve Hadisler; Ey iman etmiş olan kimseler! Cuma günü o (Cuma) namazı için (ezan okuyarak) çağrıda bulunduğu zaman, hemen Allah’ın zikri(olan Cuma namazının ikamesi) ne koşun ve alış-veriş (gibi tüm […]

Cuma Günü Neler Yapılması Gerekir?
Cuma Günü ile İlgili Ayet ve Hadisler
Cuma Günleri Neleri Daha İyi Yapmalıyız?

Mübarek gün Cuma günü ile ilgili Ayet ve Hadisler;

Ey iman etmiş olan kimseler! Cuma günü o (Cuma) namazı için (ezan okuyarak) çağrıda bulunduğu zaman, hemen Allah’ın zikri(olan Cuma namazının ikamesi) ne koşun ve alış-veriş (gibi tüm muameleleri) bırakın! İşte size! Bu (alış-verişin geçici karından) sizin için daha iyidir! Eğer (kalıcı olan hayr ve şerri) bilmekte bulunmuş olduysanız (sonsuz ticareti tercih edersiniz) ‘’Cuma Süresi,9’’

Ebu Hüreyre (ra) rivayetine göre, Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurdu: Cuma günü melekler mescidin kapısına oturur, insanları geliş sırasına göre yazarlar. İnsanlar o gelişlerine göre; deve bağışlamış, sığır bağışlamış, koyun bağışlamış, tavuk bağışlamış, serçe bağışlamış ve yumurta bağışlamış kimselerin sevabı gibi sevap kazanırlar. ‘(Buhari, Cuma:31 Müslim, Cuma :7)

Ebu Hüreyre (ra) rivayetine göre, Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür. Adem (as) o gün yaratıldı, o gün Cennete konuldu ve o gün Cennetten çıkarıldı. (Müslim, Cuma:5; Tirmizi, Cuma:353)

Cuma Günü Şunları İyi Yapmak, İyi Olur

Cuma’yı Perşembe’den karşılamalı. Perşembe ikindiden sonra istiğfar etmeli. Kur’an-ı Kerim ve Yasin süresini okumalı. Bir hadisi şerifte, ‘’Cuma gecesi Yasin süresini okuyanın günahları affedilir’’ buyrulmaktadır. (İsfehani)

Cuma gecesi ehli ile gusletmeli. Peygamber efendimiz (sav) ‘’Cuma günü gusledenin günahları affolur’’ buyurmaktadır. (Taberani)

Cuma namazına erken gitmeli, ilk safta yer almalı, namaz kılanın önünden geçmemeli, Hatip minbere çıkınca konuşmamalıdır.

Az da olsa sadaka vermeli. Çoluk çocuğun nafakasını bol vermeli.

Cuma günü duanın kabul olduğu vakti bulmak için hep ibadet etmeli.

Cuma günleri çok salavat-ı şerife getirmeli. Bir hadisi şerifte buyrulur ki; ‘’Cuma günü 80 salavat getirenin, 80 yıllık günahı affolur’’ (Dare Kunti)

Ana babanın kabirlerini ziyaret etmeli. Bir hadisi şerif meali şöyledir: ‘’Anan-Babasının kabrini Cuma günleri ziyaret edenin günahları affolur. Haklarını ödemiş olur’’ (Tirmizi)

Cuma günleri sevinmek, herhangi bir Müslüman’ın Cumasını tebrik etmek iyi olur. Hadisi şerifte buyuruyor ki; ‘’Cuma günü, kuşlar ve vahşi hayvanlar birbirine ‘Selamünaleyküm, bugün Cuma günüdür’ derler.’’ (Deylemi)

Cuma günleri ve her gün şu ‘’İstiğfar duası’’ nı çok okumalıdır.
(Allahümmagfir li ve li abai ve ümmehati ve li ebnai ve benati ve li ihveti ve ehavati ve li-amami ev ammati ve li-ahvali ve halati ve li-zevceti ve ebeveyha ve li-esatizeti ve lil-müminine vel-mimünat vel hamdü-lillahi Rabbilalemin)
Kadın okursa zevceti yerine zevci ve ebeveyha yerine ebeveyhi demelidir.

İkindiden sonra seccade üzerinde elinden geldiği kadar (ya Allah, ya Rahman, ya Rahim, ya Kavi, ya Kadir) demeli, sonra dua etmelidir.

Tolga ÖZŞAHİN / youtube

İyilik Yapma Fırsatı ArayınNeden mi?

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM