Kedi İç Parazit Doğal Tedavi Yöntemi
  • Facebook
  • Twitter
  • 15 Haziran 2020
  • 7
  • 563
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Kedi İç Parazit Doğal Tedavi Yöntemi

Evcil patilerimizin en büyük dertlerinden biri de parazit sorunlarıdır. Korkmayın, kedi iç parazitleri, doğal yöntem ve tedavileriyle atlatılacak, düzenli bakılırsa da tekrar etmesi önlenecek bir hastalıktır.   Özellikle bağışıklık sistemi bir oranda gelişmemiş olan yavru kedilerde, parazit problemleri daha yaygın görülmektedir. Çeşitli semptomlar gösterir, bazen de canlının yaşam stabilizasyonuna oldukça uyumlu hareket eder. Çünkü üzerinde […]

Evcil patilerimizin en büyük dertlerinden biri de parazit sorunlarıdır. Korkmayın, kedi iç parazitleri, doğal yöntem ve tedavileriyle atlatılacak, düzenli bakılırsa da tekrar etmesi önlenecek bir hastalıktır.  

Özellikle bağışıklık sistemi bir oranda gelişmemiş olan yavru kedilerde, parazit problemleri daha yaygın görülmektedir. Çeşitli semptomlar gösterir, bazen de canlının yaşam stabilizasyonuna oldukça uyumlu hareket eder. Çünkü üzerinde yaşadığı canlının hayatta kalması, parazitlerin de alanlarını kaybetmemeleri anlamına gelir. Bununla birlikte zaman ilerledikçe, canlıdan beslendikleri için, patimizin hayatından olmasıyla sonuçlanabilecek sorunları meydana getirebilirler.

Peki Nedir Bu Kedi İç Parazitleri, Nasıl Fark Edilir?

Kedilerin baş belaları olan parazitleri iki grupta inceleyebiliriz. Bağırsak kurtları ve protozoalar. Her ikisi de tedavi edilmezse minik patiniz açısından ciddi riskler taşır.

Parazitlerin büyük çoğunluğunu kedi dostumuzun bize yansıttığı bazı belirtilerle fark edebiliriz. Yine de dikkat çekmeden, sinsice ilerlemeye devam eden türlerinin de olduğunu bilmeli ve bu bağlamda hareket etmeliyiz.

Minik meleğimizde Protozoalar ya da bağırsak kurtları gibi bir rahatsızlığın baş gösterdiğini anlamak için dikkat edeceğimiz bazı belirtiler şunlardır:

  • Yuvarlak ve şişkin karın bölgesi,
  • Anemi,
  • Kanama,
  • Raşitizm,
  • Büyüme ve gelişme gerilikleri,
  • Tüylerde normale oranla parlaklık kaybı,
  • Yetersiz sıvı,
  • İshal,
  • Kusma,
  • Sindirim konulu rahatsızlıklar,
  • Oyun oynama isteğinde azalmalar.

Okuduğum bir yazıya göre, evcil hayvanların enfekte olmalarının iki önemli etkeninin olduğundan bahsediliyor. Doğal ortamdaki gözle göremediğimiz canlılar ve yetersiz ev temizlikleri…

Kedilerde İç Paraziti Önlemenin Doğal Yöntemleri

Kedi iç parazit doğal tedavi yöntemlerinin en bilineni, Hindistan cevizi yağıdır. Mümkünse bu yağı kediler için üretim yapan firmalardan birinden tedarik etmelisiniz. Bu yağı, her gün çay kaşığının yarısı alacak şekilde koymalı, kedinize yedirmelisiniz. Dış parazit için de tüylerine bu yağ ile haftada 1 oranında masaj yapmanızın yeterli olacağından söz ediliyor. Aslında Hindistan cevizi yağının doğal olması halinde can dostumuza zararı olmayacağına inanıyorum. Bağışıklık güçlendirici ve içten tedavi edici özelliklerinden, biz hatırı sayılır bir süredir yararlanıyoruz.

Yine bir başka doğal tedavi yöntemi olarak sarımsak kullanımından bahsediliyor. Açıkçası bu konuda birden fazla görüşe denk geldim. Örneğin bilinen bazı pet sitelerinde, kediler için zararlı besinler arasında sarımsak geçiriliyordu. Başka bir ortamda da bir doğal parazitten korunma yöntemi olarak değerlendirilmesi, büyük bir ikilem uyandırdı. Veterinerime danıştığımda şu şekilde bir sonuca vardım:

Evet, sarımsak kedi sağlığına ciddi derecede zarar verebilen bir besin ve kedinizin bunu tüketmesine izin vermemelisiniz. Ancak haftada bir kez, bir diş sarımsağın 4/1 oranında tüketilmesi, parazitlerle mücadele açısından yeterlidir. Yine de kendinizi bu konuda riske atmak istemeyebilirsiniz, ki ben öyle yaptım sarımsak fikrimden vazgeçtim. 😊

Son olarak doğru olma ihtimaline çok güvendiğim başka bir iç parazit doğal tedavi yönteminden bahsetmeliyim: Elma sirkesi. Biz insanlar için de birçok sorunun önüne geçtiğini bilirsiniz. Dış parazit için elma sirkesiyle (bire bir oranda suyla karıştırılmalı) tüylerinin silinmesi; iç parazit için de suyuna birkaç damlacık elma sirkesi damlatılması yoğun olarak önerilen doğal korunma yöntemleri arasında yer alıyor.

Yalnız, sirkenin pirelerden tamamen kurtarıcı etkisinin olmadığını, düzenli kullanımda sadece pire ve diğer mikroorganik canlıları kedicikten uzak tuttuğunu veterinerimden öğrenmiştim. Bunun dışında papatya yağı, biberiye veya benzeri çeşitli doğal korunma yöntemlerinden sıkça bahsediliyor. Bunları kullanacaksanız öncelikle kedinizin alerjik bir reaksiyon gösterme ihtimaline karşı veterinerinizden yardım almalısınız. Ardından, kullanıma başlanan alternatif yöntemi istikrarlı bir şekilde ilerletmeniz gerekiyor.

İç Paraziti Önlemenin Tıbbî Yöntemleri

Veteriner görüşlerine baktığımızda, bu duruma engel olmanın en temel yolu, düzenli aşılama tekniğidir. Minik meleğimizi 8 haftada bir veterinerde iç dış parazit aşılarıyla korumak oldukça kolay. Özellikle bahar ve yaz aylarında, bu sürenin 4 hafta dolaylarına düşürülmesi öneriliyor.

Aşı, sürecin en kolay yönetilmesini sağlayan klasik yöntemdir. Ayrıca iç – dış parazit aşı ücretleri konusunu okuyabilir, daha kapsamlı bir aşı makalesi olarak kedi aşı takvimi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye’de satış yapan pek çok ilaç firması, sevimli afacanlarımızın bu sorunları konusunda çeşitli ilaç ve damlalar geliştiriyorlar. Süreç sade bir aşı ile atlatılamayacak kadar ağırsa veterineriniz mutlaka onlardan bir tanesini de kullanmanızı isteyecektir. Hap, damla ya da iğneleri kesinlikle reçetesiz almamalısınız. Her insan bünyesine iyi gelmediği gibi, kedilerin ilaçları da bünyeler arası farklılık gösterebilir.

Kaynak: Vikipedia

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

7 yorum

  1. Merhaba hayvansever arkadaşlar. Ben iç parazit konusunda deneyimimi aktarmak istiyorum. 4-6 aylık bir kedime sabahları aç karnına sarımsak rendelenmiş sulu süt verdim. Ve haftasında bildiğimiz ince kablo gibi parazitleri hem küstü hem dışkıladı. Bir daha da görmedim. Geceden hazırlayıp sabah verdim. Bir de ishal olan kedilerim (bir başka denemiş arkadaştan öğrendiğim ) bal kabağı+pirinç+ haşlanmış yağsız tavuk Eti ile bir kaç günde toparlandı. Sebzeleri haşladım ve hepsini ezerek verdim. Kedi aknesi olanlara bebek diş fırçası ile bizim kullandığımız boğaz spreyini ve sirkeli karbonatı dönüşümlü sürdüm. Sonra kabukları temizleyip batikonladım. Mantar oldukların da ki dikkatli olun bana bile geçmişti. Travazol krem 1,5 hafta az miktarda dağıtarak sürdüm. Ayrıca her gün kekik kaynatıp ev sirkesi de ekleyip dökülmüş tüy yerlerini sildim. (Bu biraz sıkıntı uzun süre yanına yanaştırmadı) Çok fazla yazdım. Umarım faydalı olur evdeki yol arkadaşlarımıza. Herkese iyi mutlu günler 🖖

  2. 2 ayda bir aşılarını yapıldığı halde parazit düştü kendimizden ve çok üzülüyorum veteriner tekrar hemen aşı yapalım diyor maalesef güvenim kalmadı sirke uyguluyorum

  3. Kedim tenya döküyor . Veteninere götürmeden ne yapsam tamamen iyileşir tenyalardan kurtulur .

  4. Kediyi veterinere götürmeden yapılacak alternatif uygulamalar bakımından bu yöntem çok yerinde olmuş, yazanın eline sağlık. Böyle pratik bilgiler çok önemli, yoksa uğraş dur 🙂

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM