Konuya başlamadan önce problemli bir algının ne olduğu hakkında biraz bilgilenmemiz gerekiyor. Bu sebeple işe problemli bir algının ne olduğunu açıklayarak başlamalıyız. Algı; çevrenin olduğundan farklı ve gerçek dışı görülmesi, çevredeki nesnelerin olduğundan uzak ya da bulanık görülmesi, aşırı uyanıklık hali, aklın sisli bulanık olması, kendini aşırı gözlem ve gerçek dışı hisler içinde bulunulmasıdır. Şimdi […]
Konuya başlamadan önce problemli bir algının ne olduğu hakkında biraz bilgilenmemiz gerekiyor. Bu sebeple işe problemli bir algının ne olduğunu açıklayarak başlamalıyız.
Algı; çevrenin olduğundan farklı ve gerçek dışı görülmesi, çevredeki nesnelerin olduğundan uzak ya da bulanık görülmesi, aşırı uyanıklık hali, aklın sisli bulanık olması, kendini aşırı gözlem ve gerçek dışı hisler içinde bulunulmasıdır.
Şimdi gelelim problemli bir bilişin ne olduğuna. Bunu da öğrenmemiz gerekiyor konuyu yeterince kavrayabilmek için.
Problemli bir biliş; önemli şeyleri hatırlayamama, takıntılı düşünceler ve düşünmeyi kontrol edememe, konsantrasyon güçlüğü, dikkat dağınıklığı, düşüncede duraksama ve kesintiler, objektif düşünme güçlüğü ve nedenselleştirme güçlüğü, istemsiz flashbackler (travmatik geriye dönüş) gibi belirtilere sahiptir.
Peki ya problemli bir düşünce sistemi nedir? Hemen bunu da açıklayalım.
Problemli bir düşünce; korkuya eşlik eden, kontrolü yitirme, başa çıkamama, fiziksel zarar görme, aklını yitirme, başkalarınca olumsuz değerlendirilme ve felaketleştirme düşünceleridir.
Problemli duygular; korku, endişe, dehşet duygusu, tedirginlik, alarm durumu, gerginlik, sinirlilik, çaresizlik gibi duygulardır.
Şimdiyse problemli davranışları tanımlayacağız: Problemli bir Davranış; kaçma kaçınma ve güvenlik davranışları, yardım arama, huzursuzluk ve motor huzursuzluk, donakalma, inhibasyon, konuşma akışında bozukluk, koordinasyon bozukluğu, kompulsiyonlardır.
Bedensel Bir Fizyolojik Belirtiler: Kalp damar sistemi ile ilgili olarak çarpıntı, kalp hızında artma, arteriyel kan basıncı değişiklikleri, aritmi, bayılma hissi ve bayılma, yüz kızarması. Solunum sistemi belirtileri; solunum sayısında artma, göğüste sıkışma ve yanma, nefes almada zorluk, nefesin yetmemesi, kesik soluma, boğazda düğümlenme. Kas iskelet ve sinir sistemi belirtileri; kaslarda gerginlik, spazm, refleksler de artış, yorgunluk hissi ve çabuk yorulma, ağrılar ve yalancı ağrılar, titreme, yüzde ve gözde seğirmeler, uyku bozuklukları. Sindirim sistemi belirtileri; karında gerilme ağrı spazm, iştahsızlık, bulantı kusma ve ishal, yutma güçlüğü ve hava yutma, ağız kuruluğu ya da sulanma, nöbetler şeklinde acıkma ve susama. Boşaltım ve genital sistem belirtileri; sık idrara çıkma ve idrarda artış, cinsel güçsüzlük soğukluk ve erken boşalma. Ciltle ilgili belirtiler; terlemeler, kaşınma krizleri, sıcak ve soğuk basma nöbetleri. Diğer fiziksel belirtiler için ise gözbebeklerinin büyümesi, kılların diken diken olmasını sayabiliriz.
Yani anlayacağınız gibi aslında anksiyete önemsiz bir hastalık ya da taklit değildir ve insana ciddi zararlar verebilir.