Hz.Yakub (a.s)’ın Sabır Duası
  • Facebook
  • Twitter
  • 17 Haziran 2023
  • 0
  • 250
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Hz.Yakub (a.s)’ın Sabır Duası

Yusuf suresini ve surede anlatılan Hz.Yusuf kıssasını herkes bilir. Kardeşleri tarafından kuyuya atılan Hz. Yusuf’un kıssasından birçok ders çıkarılabilir. Birkaç sene evvel Şanlıurfa ziyaretimde gerçekleştirdiğim Hz.Yusuf sabır makamı ziyaretimi, hissettiklerimi ve bu kıssa ile ilgili detayları daha evvel kaleme almıştım. Bu sebepten dolayı bu yazımda babası Hz.Yakub’un ümitsizlik içindeki ümidinden, hem Allaha olan inancından, hem […]

Yusuf suresini ve surede anlatılan Hz.Yusuf kıssasını herkes bilir. Kardeşleri tarafından kuyuya atılan Hz. Yusuf’un kıssasından birçok ders çıkarılabilir. Birkaç sene evvel Şanlıurfa ziyaretimde gerçekleştirdiğim Hz.Yusuf sabır makamı ziyaretimi, hissettiklerimi ve bu kıssa ile ilgili detayları daha evvel kaleme almıştım. Bu sebepten dolayı bu yazımda babası Hz.Yakub’un ümitsizlik içindeki ümidinden, hem Allaha olan inancından, hem de duasından bahsetmek istiyorum.

Yakub (aleyhisselam) evladının öldüğünü düşünerek ağlamaktan gözleri kör olur. Tamı tamına kırk yıl gözlerinizin görmediğini tahayyül edin. Geceleriniz ve gündüzleriniz birbirinin aynı. Hep karanlık bir hayat yaşadığınızı bir düşünün..

Bu karanlık geçen günlerinden Yakub (aleyhisselam) durmadan ama durmadan Allah’a dualar ediyor. Dualarını o denli fazla ediyor ki onu görenler ona deli demeye başlıyorlar. Çünkü ona deli diyenler Yusuf’un öldüğünden gayet emin ve geri gelmesine imkânsız gözüyle bakıyorlar.

Yaşlı bir adam, iki gözü kör, evladının acısı yüreğinde, üzgün, endişeli, kaygılı, sıkıntılı gece gündüz durmadan ağlıyor ve bu duayı okuyor.

‘’Ben acımı, hüzün ve kederimi ancak Allaha arz ediyorum’’

Kalbe doğrudan tesir eden bir ayet ve dolambacı olmayan, ne istediğini bilen net bir dua. ‘’Ben acımı, hüzün ve kederimi ancak Allaha arz ediyorum’’

Hazreti Ebu Bekir (rahmetullahi aleyh) sabah namazında bu ayeti kerimeyi okuduğunda ağlar, cemaat de ağlardı.

Hazreti Ömer (rahmetullahi aleyh) aynı şekilde bu ayeti okuduğunda insanlar; onun durup ağlayacağını anlar, onlar da ağlardı.

‘’Ben acımı, hüznümü, derdimi yalnız Allaha arz ediyorum’’ (Yusuf Suresi-86)

Ve bir gece Yakub (aleyhisselam) secdeye kapanmış, acı acı ağlayarak şöyle diyor..
Ya Rabbi aciz halime merhamet etmez misin?
Ya Rabbi ağarmış saçlarıma merhamet etmez misin?
Ya Rabbi yaşlılığıma merhamet etmez misin?
Ya Rabbi zilletime merhamet etmez misin?
Ya Rabbi yoksulluğuma merhamet etmez misin?

Ve Allah Teâlâ Yakub (aleyhisselam)’ın halini haber veriyor;
‘’Sonunda üzüntüden gözlerine ak geldi. Artık kederini içinde saklıyordu’’ (Yusuf suresi-84)

Allah Teâlâ kendisine vahyetti:
‘’Ey Yakub! İzzetim, celalim ve yarattıklarım üzerindeki yüceliğim hakkı için; Yusuf ölmüş olsaydı, onu senin için diriltirdim.’’

Derken ikinci gün ona bir müjde gelir.
‘’Müjdeci gelince, gömleği yüzüne koyar koymaz, Yakub (aleyhisselam) tekrar görür hale geldi. Dedi ki: ‘Ben size Allah tarafından; sizin bilmediklerinizi bilirim’ demedim mi?’’ (Yusuf suresi-96)

Yakub (aleyhisselam) da dedi ki;
‘’Yakub da şöyle dedi: ‘ben acımı, hüzün ve kederimi ancak Allaha arz ediyorum ve ben sizin bilmediklerinizi, Allah’tan gelen bilgiyle biliyorum’

Asla duaları hafife almayın. Dua sizin için mucizelere vesile olur. Kriz ne kadar şiddetli olursa, ne kadar endişeli olursanız, sıkıntı sizi ne kadar çok kuşatsa da..

‘’Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin’’ (Yusuf suresi-87)

Tolga Özşahin

Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM