Facebook’ta Paylaşım Yapmamız Neden Engellenir? Spama Karşı Alınacak Tedbirler
Abone Ol 

Facebook’ta Paylaşım Yapmamız Neden Engellenir? Spama Karşı Alınacak Tedbirler

Bir önceki yazımızda sosyal medya sitesi Facebook kullanıcılarının sıkça karşılaştığı durumlar arasında yer alan spam konusunu detaylı bir şekilde ele almış, spamdan kurtulma yollarını anlatmıştık. Bu yazımızda ise kişilerin hangi tür içeriklerinden dolayı Facebook tarafından spam olarak algılanıp, paylaşım yapamama durumuna maruz bırakılma nedenlerine değineceğiz. Facebook’ta Spamdan Kurtulma Yolları Geçen 18 yılın ardından hala gündemdeki […]

Bir önceki yazımızda sosyal medya sitesi Facebook kullanıcılarının sıkça karşılaştığı durumlar arasında yer alan spam konusunu detaylı bir şekilde ele almış, spamdan kurtulma yollarını anlatmıştık. Bu yazımızda ise kişilerin hangi tür içeriklerinden dolayı Facebook tarafından spam olarak algılanıp, paylaşım yapamama durumuna maruz bırakılma nedenlerine değineceğiz.

Facebook’ta Spamdan Kurtulma Yolları

Geçen 18 yılın ardından hala gündemdeki önemini koruyan sosyal medya araçlarından Facebook, İnsanların sevdikleriyle mesajlaştığı, arkadaşlıklar edindiği bir araç olarak kullanılmaktadır. Farklı kültürlerden topluluklar ile farklı dillerin bir araya geldiği bu iletişim aracını dünya üzerinde 2 milyardan fazla insan kullanmaktadır.

Fotoğraflardan video paylaşımına,grup etkileşiminden mesajlaşma ağına kadar birçok farklı alanda hizmet veren bu sosyal iletişim aracı neden spam denen bir engelleme aracını kullanmaktadır?

Facebook , aslında kurmuş olduğu bu çok yönlü iletişim ağının insanlar tarafından ne denli önemli olduğunun farkında olduğunu, bu sosyal iletişim ağında yaşanabilecek herhangi bir olumsuz istismarı önlemek adına bir takım önleyici tedbirler aldığını vurgulamaktadır.

Bu bir dizi tedbir paketini de ‘’ Topluluk Standardı ‘’ adı altında bir içerik sunumu haline getirmiştir. Bu tedbirlerin genel özelliklerine baktığımızda, İnsana Uyarı mahiyeti taşır. Yani bu sosyal ağı kullanırken bir dizi kuralların var olduğunu,bu kurallar içerisinde nelere izin verilip verilmediğini,hangi standartlarda içerik paylaşımlarına izin verdiğini açıklamaktadır. Bunun yanında oluşturulmuş bu kurallar ağı, dünyanın her yerinde geçerlidir. Tek bir ülkeye indirgenmiş kurallar bütününden söz edilemez.

Ortaya Konulan Bu Kuralların Amacı Ne?

Facebook tarafından oluşturulan ‘’ Topluluk Standartlarının ‘’ genel amacı; Bu iletişim ağının içerisinde bulunan insanların gerek kendilerini rahatça ifade edebilmeleri, gerekse güvenli bir ortamda bulunduklarını hissetmelerini sağlamak adına konulan bir dizi tedbir paketidir.  Facebook, kurallarını genel olarak Güvenlik, Eşitlik ve Çok Seslilik prensibine göre oluşturulduğunu ifade eder.

Facebook’ta paylaşım yapmamız neden engellenir?

•           Kısa süre içinde çok fazla paylaşımda bulunmamız ,

•           İstenmeyen olarak işaretlenmiş gönderiler paylaşmanız,

•           Topluluk Standartlarını ihlal eden bir içerik paylaşımında bulunmanız,

Facebook tarafından katı kurallar konulmuştur. Yukarıda içeriğine girdiğimiz, birazdan da anlatacağımız Topluluk Standartları içeriğinde yer alan kurallardan birini ihlal ettiğiniz anda şu saatte veya şu gün kadar sonra içerik paylaşma engeliniz kalkabilir diye bir zamandan bahsedemiyoruz.

Facebook, tarafından oluşturulan Topluluk Standartları 6 Bölüm 22 alt bölümden oluşur.Tek tek içeriğine girmeyeceğiz.Hangi başlıklardan oluştuğunu,daha çok hangi madde başlığından dolayı spam yenildiğini anlatacağız. Hadi başlayalım.

Topluluk Standartları 6 Bölümden oluşuyor dedik.  6 bölümün genel başlıkları aşağıda yer almaktadır. Her bir başlık kendi içerisinde bir bütünlük  taşıyan alt konulara ayrılıyor. Facebook,  kendi sitesinde bunları daha ayrıntılı bir şekilde ele almış. Bizler 4.madde de yer alan Bütünlük ve Özgünlük kategorisi içerisinde ifade edilen ve aslında Spamın temel taşlarının anlatıldığı bölümün nelerden oluştuğundan bahsedeceğiz.

I.Şiddet ve Suç Davranışları

II. Emniyet

III. Uygunsuz İçerikler

IV. Bütünlük ve Özgünlük

V. Fikri Mülkiyet Haklarına Saygı

VI. İçeriklerle İlgili İstekler

IV. Bütünlük ve Özgünlük

Bu kategorinin 16.maddesinde ifade edildiği üzere, spam niteliği taşıyan unsurlar arasında ;

İnsanların paylaşma ve etkileşime girme olanağını kısıtlayan yanıltıcı reklamların varlığı, dolandırıcılığı ve güvenlik ihlallerini önlemek amacıyla ticari spam hareketlerinin yayılmasını sınırlamak için engel konulmaktadır.

İnsanların beğenme, takipçi veya paylaşım toplamak için yanıltıcı veya yanlış bilgiler kullanmasına izin vermediklerini belirtiyorlar.Bunun yanında finansal kazanç için dağıtımı yapay olarak artırmak ,sahte hesaplar oluşturmak veya kullanmak ya da başka insanların hesaplarının güvenliğini tehlikeye atma hareketleri ile bir işletme, kuruluş, tanınmış kişi ya da özel bir şahsın kimliğine bürünmek veya bu sayılanlardan biriymiş gibi davranmak ,bağlantı kurma, içerik oluşturma veya insanlara mesaj gönderme girişiminde bulunma hareketlerinden dolayı engelle karşı karşıya kalırsınız.

Bir içeriği görüntülemeden önce insanlara bu içeriği beğenmelerini, paylaşmalarını veya tavsiye etmelerini şart koşarak içeriğe erişimi kısıtlamak,insanları sahte iddialarla beğenmeye, paylaşmaya veya tıklamaya teşvik etmek, başka bir kişiye ait giriş bilgilerini veya kişisel kimlik bilgilerini kullanma da spam yemenize neden olacaktır.

Bunun yanında İnsanların Facebook’ta bağlantı kurarken gerçek adlarını kullanmamaları, yanlış beyanlarda bulunmaları da spam durumuyla karşı karşıya gelmelerine neden olmaktadır.

Facebook’ta Spama Karşı Alınacak Tedbirler Nelerdir?

Gördüğünüz üzere madde madde açıklamaya çalıştık. Burada bulunan bilgilerin çoğu zaten suç teşkil eden hareketler arasında yer almaktadır.

Yapmanız gerekenler arasında günlük paylaşım yapacağınız içerik sayısında bir planlamaya gitmek. Örnek olarak 4 yazınız varsa 2’sini bugün 2’sini de başka bir saatte veya ertesi güne bırakmak. Önceki yazımızda da belirttiğimiz üzere; sizi etiketleme yoluyla istemediğiniz bir içeriğe yönlendirmek isteyen insanlara yönelik, gerekli önlemleri alarak bu mağduriyet oluşturan spam olayından kurtulmuş olacaksınız.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM