Neom Kenti Projesi
  • Facebook
  • Twitter
  • 28 Temmuz 2020
  • 0
  • 248
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    3 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Neom Kenti Projesi

NEOM KENTİ PROJESİ ASLINDA BİZE NEYİN SEMBOLLERİNİ VERİYOR?   Merhaba sevgili arkadaşlarım , bugün sizlere bir süredir ilgimi çeken ve gerek okuduğum kitapta gerek izlediğim videolarda sıkça karşıma çıkan  Neom Kenti’nden  bahsedeceğim .  . Burada yazma kararı aldıktan sonra daha çok araştırma ve bilgi edinme fırsatı bulmuş oldum .   Neom Kenti Projesi nedir ?    Neom Kenti , 2017’de Suudi Arabistan Krallığı Veliaht Prensi Muhammed bin […]

NEOM KENTİ PROJESİ ASLINDA BİZE NEYİN SEMBOLLERİNİ VERİYOR?  

Merhaba sevgili arkadaşlarım , bugün sizlere bir süredir ilgimi çeken ve gerek okuduğum kitapta gerek izlediğim videolarda sıkça karşıma çıkan  Neom Kenti’nden  bahsedeceğim .  . Burada yazma kararı aldıktan sonra daha çok araştırma ve bilgi edinme fırsatı bulmuş oldum .  

Neom Kenti Projesi nedir ? 

 

Neom Kenti , 2017’de Suudi Arabistan Krallığı Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın  ön görülen bir şehir  çalışmalarının  simülasyonu ile tüm dünyaya ilan ettiği dev bütçeli bir yatırım. Sizce de olası bir yatırım değil mi ? Suudi Arabistan denildiğinde akla ilk gelen kutsal topraklar ve zengin petrol yataklarına sahip olması .Öyleyse petrol gibi her an  tükenebilir bir kaynağa dayalı ekonomisi olan Suudi Arabistan’ın farklı yatırımlara sevk olması tesadüfi değildir. Özellikle yaşadığımız yüzyıldaki teknolojik atılımlarda yeni dünya düzeninin bu yönde olacağının sinyallerini veriyor. Neom Kenti ‘nin bekası için suyundan dağına kadar her şey  planlandı . 2030 yılında hizmete tam olarak açılacağı düşünülen Neom Kenti 2025 yılında da önemli aşama kayıt edeceğini belirtmiştir.   

Neom Kenti Açılımı  

Öyleyse neden Neom ? Neom adı öncelikle tüm dünya dillerinde kolay telafuz edilmesi yönünden tercih edildi. Anlamından ziyade açılımı da İngilizce’deki “New” ile Arapça’daki “müstakbel” kelimesinin ilk harflerini içeriyor .  

Neom Kenti özellikleri

 

Bir robota vatandaşlık veren ilk devlet : Neom Kenti’nin simülasyonda anlatılan çarpıcı özelliklerinden biri  ise orada yaşayan halkın çoğunluğunu robotlardan oluşacak olması . Burada Robot Sophia’yı da hatırlatmak isterim.  Sophia , vatandaşlık verilen ilk robot olma özelliğini taşıyor. Ancak Sophia’yı akıllarda kalıcı kılan “ Bana iyi davrandığınız sürece size karşı nazik olacağım “ sözlerinden sadece bir tanesi . Sophia’nın sözleri ve yapay zekaya yapılan yatırımlar ürkütücü gibi görünse de teorik olarak düşüncelerimi yazmayacağım.  

 Neom’un yüzölçümü 26.5 kilometre karedir. Katar , Bahreyn ve İsrail gibi küçük ülke statüsündeki ülkelerden de büyüktür. Ürdün ve Mısır’dan da biraz toprak alınacaktır.  

Coğrafi konumu : Suudi Arabistan’ın kuzeybatısındaki kızıl denize kıyısı olan Tebük bölgesine inşa edilecektir. Kızıldeniz’in dünya ticaretindeki %10’luk rolünün coğrafi avantajı açısından doğru konumlandırılmış bir şehir düşünüldüğü aşikar. Öyleyse Neom Kenti teknolojik gelişmelerin yanında dünya ticaretinde de söz hakkına sahip olma düşüncesinde.  

  • Ticaret demişken ulaşım uçan taksiler ve dronelar ile sağlanacak . 
  • Veliaht prensin,  Neom, bu dünyada yeni bir şeyler yaratmak isteyen hayalperestlerin kenti olacak ve burada geleneksel yatırımlara yer verilmeyecek . Sözleri de dünya şehirlerinden farklı olarak bir vizyonla kurulacağını simgeliyor.  
  • Çölün ortasında kurulacak olan kentin Yapay yağmurlar ile su ihtiyacının karşılanacağı da ülkede olası ekonomik faaliyetlerin olacağını gösteriyor.  
  • Dünyadan Neom’a ulaşım maksimum 8 saatte sağlanacak .  
  • Kendi kendine yetebilecek bir özellikte planlaması da kentin enerji ihtiyacının  sadece güneş ve rüzgar enerjileriyle sağlanacağının göstergesi  .
  • Eğitim ise hologram öğretmenler tarafından sağlanacak . 

?Tıp alanında da kişiye özgü tedaviye başlanacak ve geleneksel ilaçlar bırakılacak .

Sonuç olarak , Neom Kenti Projesi 500 milyar dolarlık yatırım ile dünyanın en pahalı yatırımı olarak adından söz ettirmekte . Ancak bu projeyi cazip ve ilginç kılan ise  yeni bir dünya düzeni oluşturacak olması. Bir 10 yıl önce hayal bile edemeyeceğimiz şeylere dev bütçeler harcanması insanı elbette düşündürüyor . Felaket senaryolarından ziyade bekleyip göreceğiz .

Teknolojiyi biz yönettiğimiz sürece insanlık için iyi bir atılım söz konusuyken Stefan Hawking’in  sözlerine de katılmamak elde değil. Sizlerde Rüya şehir Neom hakkında düşüncelerinizi yorum  kısmında benimle paylaşmanız beni besleyecektir. Sevgiler …. 

Kaynakça :

Mike Peral , En sonunda oldu , s. 86-97. https://www.bilimkurgukulubu.com/genel/inceleme/neom-suudi-arabistanin-robot-kenti-ve-arapfuturizmi/ https://tr.sputniknews.com/infografik/201711161031021346-suudi-arabistan-yatirim-kenti-proje-inovasyon-ticaret-robot-bagimsiz-is-endustri-alani-neom/

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM