Tarihten Günümüze Frankenstein’ın Yaratığı
Abone Ol 

Tarihten Günümüze Frankenstein’ın Yaratığı

Şimdi burada alışılmışın dışında bir yolla yaratılan ama buna rağmen oldukça zeki olan bir yaratıktan bahsedeceğiz. Hepimizin bildiği Frankenstein’ın diğer adı  Modern Prometheus‘tur. Ve bugünkü konumuz onun hakkındadır. İlk olarak klişe bilgilerden bahsedecek olursak Frankenstein ingiliz bir yazar olan Mary Shelley’e ait bir romandır. Yazar romanı 18 yaşında yazmaya başlamış olmasına rağmen 20 yaşında bastırmıştır […]

Şimdi burada alışılmışın dışında bir yolla yaratılan ama buna rağmen oldukça zeki olan bir yaratıktan bahsedeceğiz. Hepimizin bildiği Frankenstein’ın diğer adı  Modern Prometheus‘tur. Ve bugünkü konumuz onun hakkındadır.

İlk olarak klişe bilgilerden bahsedecek olursak Frankenstein ingiliz bir yazar olan Mary Shelley’e ait bir romandır. Yazar romanı 18 yaşında yazmaya başlamış olmasına rağmen 20 yaşında bastırmıştır ve kitap tamamen isimsiz olarak yayınlanmıştır. Tam olarak sebebini bilmiyorum ama tahmin edecek olursak o dönemlerde (1797–1851) kadınların birçok şeyi yapması hoş karşılanmıyordu ve yazarların birçoğu ya isimsiz yada erkek isimleri gibi sahte isimler kullanarak kitaplarını yayınlıyorlardı. Muhtemelen Mary’nin durumunun da aynı olduğunu düşünüyorum.

Dediğim gibi Frankenstein’ın yaratığı oldukça zekidir lakin görünüşünde tuhaflık mevcuttur. Normal bir insan gibi görünmemektedir. Kitap bu yaratığın hikayesini ele alır. Kitabın ilk baskısı Londra’da ikinci baskısı ise Fransa’da basılmıştır.

Shelley, canlı birini yaratan ve yaptığı şey yüzünden dehşete düşmüş bir bilim insanını tasavvur etti ve hayal ettiği şey, daha sonra romanının olay örgüsüne dönüştü.

Frankenstein gotik roman ve romantizmin bol olduğu bir eserdir. Ayrıca bu eser dünyadaki ilk bilim kurgu örneklerinden biridir. Romanda bu yaratık için iblis, canavar, sefil gibi tanımlar kullanılmaktadır.

Günümüzde hala okunan ve raflarda varlığını sürdürmeye devam eden bu eser, fantastik kitap severlerin vazgeçilmezidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM