Geçmişten Günümüze L.H.O.O.Q.
Abone Ol 

Geçmişten Günümüze L.H.O.O.Q.

Oldukça az duyduğumuz ve duymaya alışkın olmadığımız L.H.O.O.Q. aslında nedir? L.H.O.O.Q. Fransız-Amerikalı sanatçı olan Marcel Duchamp tarafından 1919 yılında yapılmış olan dadaizm içerikli çalışmalarını içeren bir tablodur. Sanatçının Asıl adı Henri-Robert-Marcel Duchamp’dır.  L.H.O.O.Q. tablosunda Duchamp, Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa adlı eseri olan tablosuyla dalga geçmiştir ve onu alaya almıştır. Bu sebeple L.H.O.O.Q. Avrupada Dadaizm’in sembolü […]

Oldukça az duyduğumuz ve duymaya alışkın olmadığımız L.H.O.O.Q. aslında nedir?

L.H.O.O.Q. Fransız-Amerikalı sanatçı olan Marcel Duchamp tarafından 1919 yılında yapılmış olan dadaizm içerikli çalışmalarını içeren bir tablodur. Sanatçının Asıl adı Henri-Robert-Marcel Duchamp’dır. 

L.H.O.O.Q. tablosunda Duchamp, Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa adlı eseri olan tablosuyla dalga geçmiştir ve onu alaya almıştır. Bu sebeple L.H.O.O.Q. Avrupada Dadaizm’in sembolü haline gelmiştir. Mona Lisa ile dalga geçen eserinde Marcel Duchamp, Mona Lisa’yı tekrar resmedip Mona Lisa’ya bıyık ve sakal eklemiştir. Bu ilk dalga geçme eseri ucuz bir kartpostal üzerindedir.

Eserin adlandırmasının da belli bir sebebi vardır. Bu eserin ismi bile dadaizm sembolünden gelir. “L”, “H”, “O”, “O”, “Q” harfleri Fransızca olarak incelediğinde “kızın yakıcı kalçaları var” anlamına gelir. Harfler İngilizce olarak incelenip okunursa ” look” kelimesine benzer. Eserin isminin açıklaması, ” look” kelimesinin türkçe karşılığı olan “bak” anlamına da gelmesi söz konusudur. Eserin isminin anlamına kesin olarak açıklama getirilmemiştir.

Bu bir dadaizm sembolüdür ama henüz kimse bu akımın içinde resmedilen tablonun net bir açıklamasını yapamamaktadır. Akımlar içinde de ayrı ayrı anlamlar bulunabildiğini düşünürsek bu oldukça normal bir durumdur.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM