Deneyim ve İyi Niyet
  • Facebook
  • Twitter
  • 17 Aralık 2020
  • 0
  • 303
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Deneyim ve İyi Niyet

Hayatta türlü türlü olaylar geliyor başımıza ve bu olaylardan damıttığımız duygu düşünce ve hislerle duvarlar örüyoruz etrafımıza. Duvarlar diyorum çünkü yaşadığımız deneyimin, bize doğru yolu gösteren ışığından çok; sanırım o yaşadığımız olumsuz deneyimin kaskatı duvarlarına, kendisine takılıp kalıyoruz. Deneyim, saptığın yanlış yola tekrar sapmaman için eline verilmiş bir kandilken çoğu zaman önyargı çitlerinin içinde kurban […]

Hayatta türlü türlü olaylar geliyor başımıza ve bu olaylardan damıttığımız duygu düşünce ve hislerle duvarlar örüyoruz etrafımıza. Duvarlar diyorum çünkü yaşadığımız deneyimin, bize doğru yolu gösteren ışığından çok; sanırım o yaşadığımız olumsuz deneyimin kaskatı duvarlarına, kendisine takılıp kalıyoruz. Deneyim, saptığın yanlış yola tekrar sapmaman için eline verilmiş bir kandilken çoğu zaman önyargı çitlerinin içinde kurban postunu geçiriyoruz üzerimize. Sevgili Azra Kohen‘in ‘Deneyim’ in asıl manasıyla ilgili çok kıymet verdiğim bir yazısıyla karşılaştım. Buyurun efendim, yüreğinizle Oku’yun lütfen..

”Yaş ilerledikçe hayatın yaşattıklarının, yaşam mekanizmasını daha iyi anlayabilmek için, nasıl da güzel tasarlandığını fark ediyor insan. Deneyimin değerini anlıyor. Deneyimlerimiz ya bizleri sonrasına hazırlayan bilgi ormanlarına ya da sonrasında daha da yoran önyargı fırtınalarına dönüşüyor.

Deneyimlerinden bilgi ormanları var edenlerle, ön yargı fırtınalarında hayatı lanetleyenler arasındaki en temel fark iyi niyet.

İyi niyet, öz gelişimin ham maddesi.

Bedene inmiş bilginin iyi niyet ile sentezlenmesi gelecek kuşaklara anlayış yolları döşemekte gerekli olan bir destekken, iyi niyetten mahrum bir varlığın deneyimi etrafındaki herkesi yargılaması, düşman sanması ve hayatın zekasına teslim olmak yerine hayatın akışında hegemonya kurmaya çalışmasına rahim oluyor.

İşte bu nedenle insanlar ikiye ayrılıyor: Niyetleri iyi olan destekçiler ve niyetleri bozuk olan köstekçiler.

Köstekçilik fazlalaştığında toplumlar yozlaşıyor, başkalarının dramlarından keyif alan, kavgada hayat bulan, diğerlerinin ne giydiğine, yediğine, kiminle seviştiğine takmış kendini yapılandırmaktan yoksun izlemeye ve taklit etmeye odaklanmış bir kültür doğuyor.

Destekçiler çoğaldığında toplum silkeleniyor, gelişimi destekleyen, fırsat eşitliği için paylaşan, yaşama sahip çıkan bireylerden oluşan bir kültür doğuyor. Kültürü insan doğuruyor…

Her an, davranmayı seçtiğimiz her davranışla kültürü an an bizler var ediyoruz, kendimizi var ettiğimiz gibi.”

İyi niyet, aslında her şeyin özü, insanın özü.. İyi niyetle yola çıktığında o yaşadığın deneyimler sana merdiven olur seni yükseltir. Kendini var edebilmene kapı aralar. İyi niyet ve sevgiyle..

Melda ÇÜÇEN / @meldacucen

Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM