Mutlaka duymuşsunuzdur, ‘Ölmeden önce ölünüz‘ hadis-i şerifini. Nedir manası hiç düşündünüz mü? Dünyada güpgüzel yaşarken ölmek de neyin nesi! Ölmeden Önce Ölünüz !!! Bazı sözler vardır insan anlam derinliğinde hayranlıkla kendini kaybeder, işte bu söz benim için öyle.. Belki çoğumuzun, -başta kendim olmak üzere- derinliğini idrak edemeden okuyup geçtiğimiz Hz. İbrahim kıssasında o kadar güzel […]
Mutlaka duymuşsunuzdur, ‘Ölmeden önce ölünüz‘ hadis-i şerifini. Nedir manası hiç düşündünüz mü? Dünyada güpgüzel yaşarken ölmek de neyin nesi!
Bazı sözler vardır insan anlam derinliğinde hayranlıkla kendini kaybeder, işte bu söz benim için öyle.. Belki çoğumuzun, -başta kendim olmak üzere- derinliğini idrak edemeden okuyup geçtiğimiz Hz. İbrahim kıssasında o kadar güzel anlatılıyor ki ‘Ölmeden önce ölünüz’ ün o yüce manası. İşte tam da bugün unuttuğumu hatırlamaya ve belki de hatırlatabilmeye vesile olmaya niyet ediyorum. Buyrun efendim…
Hz İbrahim (a.s) öldükten sonra dirilmenin nasıl olduğunu merak etmiş. “İbrahim Rabbine: ”Ey Rabbim! Ölüyü nasıl dirilttiğini bana göster” demişti. Cenab-ı Hakk, İbrahim (a.s)’ın iman ehli olduğunu biliyordu. Fakat İbrahim’in (a.s) “Rabbim! Ölüleri nasıl dirilttiğini bana göster!” sözüyle ne kastettiğinin herkes tarafından bilinmesi için ona: “Yoksa inanmadın mı?” ‘Sen bunu yakinen bilmiyor musun?’ diye sordu. İbrahim (a.s) da bu soruya şöyle cevap verdi: “Hayır! İnandım fakat kalbimin tatmin olması için görmek istedim. Kalbim sükuna ersin, bizzat gözlemleme sonucu mutmain olsun diye”. Çünkü insanın, inandığı bir şeyi kendi gözleriyle de gördüğü takdirde inancının daha da perçinlenerek sarsılmaz bir hale geleceği aşikardır.
”Öyleyse, dört kuş tut. Onları kendine alıştır, sonra onları parçalayıp her bir parçasını bir dağın üzerine bırak, sonra da onları kendine çağır. Göreceksin ki sana koşarak geleceklerdir. Bil ki şüphesiz Allah, Üstün ve Güçlü olandır, Hüküm ve Hikmet sahibidir.” Bakara Tasavvuru’nda geçen bu 260. İşaret’in muhteşemliğine bakar mısınız! Dört kuşun manası, onu bizzat gözlemleme ve gerçek hayat müşahedesinden alıkoyan dört kuvveti temsil ediyor.
Bazıları, bu dört kuşun; tavus kuşu, horoz, karga ve güvercin ( bir rivayete göre kartal) olduğunu söylemişlerdir. Tavus kuşu, kendini beğenmişliğe işarettir. Horoz şehvete, karga ihtirasa, tükenmek bilmeyen arzulara ve güvercin de evcilleşebilmesi, insana alışması ve süslü görünümüyle dünya sevgisine işarettir. Ancak dördüncü kuşun kartal olma ihtimali daha belirgindir. Bu takdirde aşırı hırsa yönelik bir işaret olur. Sonra da onları kendine çağır…
Eğer sen bu kuvvetlerin hayatıyla yaşıyorsan, onlar sana itaat etmez, seni istila ederler. Vahşi olup senin emrini kabul etmekten kaçınırlar. Ama onları nefsi terbiye, riyazet ile öldürürsen, fena ve mahvdan sonra bahşedilen gerçek hayatla yaşarsın. Onlar da nefis hayatı dediğimiz kendi hayatlarıyla değil senin hayatınla yaşarlar. Dolayısıyla sana itaat ederler, onları çağırdığın zaman emrine boyun eğerler. “Koşarak sana gelirler. Ve bu sayede müşahedeyle kalbini diriltme imkanı bulursun.
Yani sonuç olarak şunu anlıyorum ki, kabımca ‘Ölmeden önce ölmek‘ bu dünyanın nimetlerinden yararlanmamak, keyfini sürmemek değil, Ölmeden önce ölmek bizi kontrol altına alan, köleleştiren her türlü aşırılıklardan, fenalıklardan arınabilmek için cihat etmek demek.
Canım Allah’ım sürekli kötülükleri emreden nefislerimizin kuvvetlerinden, şeytanların askerleri konumundaki vehimlerimizden ve hayallerimizden oluşan ve senden perdelendikleri için bizi de küfürleri ve zulümleriyle senden perdeleyen güçlere karşı bize yardım et. Amin..
Melda ÇÜÇEN
KAYNAKÇA : Tefsir-i Kebir Te’vilat, Muhyiddin İbn. Arabi, 1. Cilt