Nasip Kısmet Aynı Şey mi?
  • Facebook
  • Twitter
  • 23 Ağustos 2020
  • 4
  • 636
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    5 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Nasip Kısmet Aynı Şey mi?

Hemen hemen her sözümüzün başında gelir nasip kısmet. Peki gerçekten nasip kısmet aynı şey midir? Çoğunlukla aynı şey gibi düşündüğümüz nasip kısmet aslında birbirinden farklı kavramlardır. Bizler genellikle nasip için çalışırız fakat kısmeti bir kenara bırakırız egomuz yüzünden. Egomuz ister, çünkü ego ruhun isteme sistemidir ve biz de hazlarımıza yani anlık mutluluklarımıza egomuzla cevap vermeye […]

Hemen hemen her sözümüzün başında gelir nasip kısmet. Peki gerçekten nasip kısmet aynı şey midir?

Çoğunlukla aynı şey gibi düşündüğümüz nasip kısmet aslında birbirinden farklı kavramlardır. Bizler genellikle nasip için çalışırız fakat kısmeti bir kenara bırakırız egomuz yüzünden. Egomuz ister, çünkü ego ruhun isteme sistemidir ve biz de hazlarımıza yani anlık mutluluklarımıza egomuzla cevap vermeye çalışırız. Bu nedenle de nasibimize çalışmış oluruz.

Peki Nasip ve Kısmet Ne Demek?

Nasip: Hedeflerimiz doğrultusunda ödediğimiz bedeller sonucunda kazandıklarımız.

Kısmet: Hedefimiz dışında ödediğimiz bedeller sonucunda kazandıklarımız.

İş yerine gittiniz, çalıştınız ve ay sonunda maaş aldınız. Yani hedefiniz doğrultusunda bedel ödediniz bu nasiptir.

İş yerine gittiniz, arkadaşınızın bir ihtiyacını gördünüz, yardım ettiniz hedefiniz doğrultusunda değildi. Çünkü bu bir seçenekti, hedefiniz değil ve siz yardım etme seçeneğini kullandınız işte bu kısmettir.

Kendi çocuğuna bakmak, nasip

Komşunuzun acil bir işi var onun çocuğuna bakmak, kısmet (İşim var diyerek reddedebilirsiniz)

Sınavı kazanmak için günde 500 soru çözdünüz, nasip

Otobüste yaşlı birine yer verdiniz, kısmet

Bizler kısmetlerimizi arttırmalıyız; çünkü kısmetlerimiz bizi kurtaracak. Rabbim bize kısmetler sunar, nasibimizi arttırmak için bunları görüp görmemek bizim elimizde… O yüzden her an iyilik yapma fırsatı aramalıyız.

Nasıl mı?

Kim ahiret ekinini isterse, Biz ona kendi ekininde artırmalar yaparız. Kim dünya ekinini isterse, ona da ondan veririz; ancak onun ahirette bir nasibi yoktur.

Şura Suresi, 20. ayet

Bu dünyada da ahirette de ne için çalışıyorsak onun karşılığını alırız. Rabbim bizlere kolaylık sağlamak için kısmetler sunuyor bizim bunları görmezden gelme lüksümüz yok. Biz kendimizi düşünmüyoruz ama O, Rabbim hep bizim iyi olmamız için uğraşıyor.

Mesela, bir iş için uğraşıyorsunuz ve tam ucuna geldiniz fakat artık pilim bitti diyorsunuz, bu iş olmayacak. Tam da burada işin zorlaştığı kısımda olmayacak bir yerden bir haber alıp işin oluverdiğini görüyorsunuz. İşte bunun sebebi daha önce doldurduğunuz kısmet kotanızdan kaynaklanıyor.

Hayata ne verirsek bize geri yansıtıyor. Bu nedenle kısmet kotamızı doldurmaya ve nasibimizi arttırmaya ihtiyacımız var. Ve bedel ödemeden bunu başarmamız imkansız. İnsan, bedel ödemediği hiçbir şeye sahip olamaz. İşin özü ne ekersek onu biçeriz…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

4 yorum

  1. Allah herkesin nasibini açık kılsın kısmetlerini artırsın diyeyim öncelikle, nasiple kısmet arasında ki farkı çok güzel açıklamış ve örneklendirmişsiniz teşekkür ederiz.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM