Dostoyevski’nin Öteki kitabı ile sizlerleyim. Kitabı bitirir bitirmez sıcağı sıcağına yorum yapmak istedim . Öteki , uzun zamandır okumak istediğim kitaplar arasındaydı. Biraz yavaş okuduğumu itiraf etmek isterim. Sanırım evde kapalı kaldığımız süreçte bu kitaba girişmem buna etken oldu . Ya da tadına vararak iyice anlayarak okudum diyebilirim .
“Senin huyun bu!-dedi kendi kendine ve alnına bir fiske vurdu,-hemen heyecanlanıp coşuyorsun! Kalbin çok temiz! Ama bu kadar acele etmemeliyiz Yakov Petroviç, sabırlı olmalıyız.
KÜNYE:
Adı: Öteki – Bir Peterburg Manzumesi
Orijinal Adı: Dvojnik
Yazar: Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
Çeviren: Tansu Akgün
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları , 2010
Sayfa Sayısı: 181
Öteki’nin konusu sıradan bir memur olan Golyadkin’in üst kademeden insanların arasına kendini kabul ettirmek için gittiği bir davetten kovulmasıyla başlar. Sonrasında içindeki ötekiyle tanışması karakterin ruh halini anlatır nitelikte yazılmıştır.
Ana karakterin öteki boyutu bir kişilik bölünmesi olarak işlenmiştir. Yazıldığı döneme bakarsak sonrasında yazılan kitap ve film senaryolarının da babası olarak kabul edebiliriz. Ancak Ötekinin talihsizliğine bakın ki o dönem şartlarında bu konularda psikolojik tespitler yapılamadığı için kitaptan beklenilen başarı elde edilmemiştir . Zira bu kitap yazıldığında Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud daha doğmamıştı bile. Okuyacak olan dostlarımda bunu fark edecektirler. Çünkü kitapta hiçbir psikolojik terime yer verilmemiştir . Bay Golyadkin’in bir anda değişen ruh hali , kararsızlıkları, pişmanlıkları, öteki ile bir dost bir düşman diyalogları bize bunu anlatmıştır.
Öteki – Golyadkin
Bir gün iş yerinde iken öteki Golyadkin çıkagelir . Gelen 2. Golyadkin aynı Golyadkin’in görüntüsüne ve adına sahip . Ancak Golyadkin’in tersine içinde bulundukları topluma kendini sevdiren, sözünü dinleten biriydi. Yani roman kahramanımızın tam tersi karakterinde bir insan profili çizmekteydi.
Sonuç olarak bu boyutta olmasa bile hepimizin içinde bir ötekisi vardır. Ancak ötekimizi kabul edersek kendimizle yüzleşir ve hayatımızın iplerini elimize alabiliriz . Sizlerde umarım kitabı bu bakışla okursunuz. Kitabın dili sade olmasına rağmen beni tek zorlayan husus karakterlerin uzun ve karmaşık isimleri olmuştur . Ee okuduğum Rus Edebiyatı olsun o kadar değil mi ? Sevgiyle ve kitapla kalın …
Gözde ŞENGÖREN / Öteki Dostoyevski / okuyeterki