Öteki Dostoyevski Kitap Yorumu
Abone Ol 

Öteki Dostoyevski Kitap Yorumu

Dostoyevski’nin Öteki kitabı ile sizlerleyim. Kitabı bitirir bitirmez sıcağı sıcağına yorum yapmak istedim .  Öteki , uzun zamandır okumak istediğim kitaplar arasındaydı. Biraz yavaş okuduğumu itiraf etmek isterim. Sanırım evde kapalı kaldığımız süreçte bu kitaba girişmem buna etken oldu . Ya da tadına vararak iyice anlayarak okudum diyebilirim .   “Senin huyun bu!-dedi kendi kendine ve alnına bir fiske vurdu,-hemen heyecanlanıp coşuyorsun! […]

Dostoyevski’nin Öteki kitabı ile sizlerleyim. Kitabı bitirir bitirmez sıcağı sıcağına yorum yapmak istedim .  Öteki , uzun zamandır okumak istediğim kitaplar arasındaydı. Biraz yavaş okuduğumu itiraf etmek isterim. Sanırım evde kapalı kaldığımız süreçte bu kitaba girişmem buna etken oldu . Ya da tadına vararak iyice anlayarak okudum diyebilirim .  

“Senin huyun bu!-dedi kendi kendine ve alnına bir fiske vurdu,-hemen heyecanlanıp coşuyorsun! Kalbin çok temiz! Ama bu kadar acele etmemeliyiz Yakov Petroviç, sabırlı olmalıyız.

KÜNYE: 

Adı: Öteki – Bir Peterburg Manzumesi 

 Orijinal Adı: Dvojnik  

Yazar: Fyodor Mihayloviç Dostoyevski 

Çeviren: Tansu Akgün

Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları , 2010 

Sayfa Sayısı: 181 

Öteki Dostoyevski Kitap Yorumu

Öteki’nin konusu sıradan bir memur olan Golyadkin’in üst kademeden insanların arasına kendini kabul ettirmek için gittiği bir davetten kovulmasıyla  başlar.  Sonrasında  içindeki ötekiyle tanışması karakterin ruh halini anlatır nitelikte yazılmıştır.  

Ana karakterin öteki boyutu bir kişilik bölünmesi olarak işlenmiştir. Yazıldığı döneme bakarsak sonrasında yazılan kitap ve film senaryolarının da babası olarak kabul edebiliriz. Ancak Ötekinin talihsizliğine bakın ki o dönem şartlarında bu konularda psikolojik tespitler yapılamadığı için kitaptan beklenilen başarı elde edilmemiştir . Zira  bu kitap yazıldığında Psikanalizin  kurucusu  Sigmund Freud daha doğmamıştı bile. Okuyacak olan dostlarımda bunu  fark edecektirler.  Çünkü kitapta hiçbir psikolojik terime yer verilmemiştir .  Bay Golyadkin’in bir anda değişen ruh hali , kararsızlıkları, pişmanlıkları, öteki ile bir dost bir düşman diyalogları bize bunu anlatmıştır.  

Öteki – Golyadkin  

Bir gün iş yerinde iken öteki Golyadkin çıkagelir . Gelen 2. Golyadkin aynı Golyadkin’in görüntüsüne ve adına sahip . Ancak Golyadkin’in tersine içinde bulundukları topluma kendini sevdiren, sözünü dinleten biriydi. Yani roman kahramanımızın tam tersi karakterinde bir insan  profili çizmekteydi.  

Sonuç olarak bu boyutta olmasa bile hepimizin içinde bir ötekisi vardır. Ancak ötekimizi kabul edersek kendimizle yüzleşir  ve hayatımızın iplerini elimize alabiliriz . Sizlerde umarım kitabı bu bakışla okursunuz. Kitabın dili sade olmasına rağmen beni tek zorlayan husus  karakterlerin uzun ve  karmaşık isimleri olmuştur . Ee okuduğum Rus Edebiyatı olsun o kadar değil mi ? Sevgiyle ve kitapla kalın … 

Gözde ŞENGÖREN / Öteki Dostoyevski / okuyeterki

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM