Sözlü Anlatım Türleri
Abone Ol 

Sözlü Anlatım Türleri

Sözlü anlatım türleri, bir düşünce ya da duygunun, konunun veya isteğin dil aracılığıyla ifade edilmesidir. Bu anlatım türüyle evde, okulda ya da işyerinde karşılaşılmaktadır. Sözlü anlatım türleri ise karşılık konuşma gibi diyalog ve mülakatlarda, topluluk karşısında konuşma gibi konferans, nutuk ve münazara gibi konuşmaları kapsamaktadır. Tüm bu sözlü anlatım türlerinin hepsinin ise belirli amaçları vardır. […]

Sözlü anlatım türleri, bir düşünce ya da duygunun, konunun veya isteğin dil aracılığıyla ifade edilmesidir. Bu anlatım türüyle evde, okulda ya da işyerinde karşılaşılmaktadır. Sözlü anlatım türleri ise karşılık konuşma gibi diyalog ve mülakatlarda, topluluk karşısında konuşma gibi konferans, nutuk ve münazara gibi konuşmaları kapsamaktadır. Tüm bu sözlü anlatım türlerinin hepsinin ise belirli amaçları vardır. Bu açıdan sözlü anlatımda başarılı olabilmek için bu amaç doğrultusunda hareket etmek gerekmektedir.

Sunum
Bilgileri hatırlatan, yenileyen ve önemli noktaları öne çıkaran sunumlar, konuyla ilgili olan dinleyici kitlesinden oluşmaktadır. Sunum sunacak olan bir kişinin sunum öncesinde ise dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Bu açıdan sunum hazırlanırken farklı kaynaklardan yararlanılmalıdır. Sunumun sunulacağı mekan daha önceden görülmelidir. Sunum esnasında yapılması gereken ilk kriter ise, ses tonu, mimik ve jest kullanımının rahat bir şekilde yapılmasıdır. Konuşmacı, dinleyiciler ile hem göz teması kurmalı hem de vücut diliyle iletişime geçmelidir.

Panel
Sözlü anlatım türleri arasında yer alan panel, toplumu ilgilendiren herhangi bir konunun, uzman kişiler tarafından sohbet havası içinde ve dinleyicilerin önünde tartışılmasıdır. Panelin öne çıkan en önemli özelliği resmiyetten uzak olan bir havanın olmasıdır. Panelin bir diğer özelliği ise konuşmacıların bir başkan tarafından yönetilmesidir. Bu açıdan her konuşmacının konuşma süresi 10 ya da 15 dakika ile sınırlıdır. Eğer panel sonunda dinleyiciler soru sorup görüşlerini açıklarsa, panel foruma dönüşmektedir.

Forum
Bir başkan yönetiminde, herkesi ilgilendiren bir konu üzerinde dinleyicilerin sıra alarak yaptıkları tartışmadır. Forumlar genel olarak panelin devamı niteliğindedir.

Seminer
Seminerler, belirli bir bilim dalında meydana gelen gelişmelerin bu konu hakkında gereken bilgiye sahip olan kişiler tarafından düzenlenmesidir. Seminerde bahsi geçecek konu ise dinleyicilerin anlayacağı şekilde açıklanmaktadır.

Açık Oturum
Geniş kitleleri ilgilendiren konuların uzman kişiler tarafından dinleyici grubu önünde ve başkan yönetiminde tartışılmasıdır. Sözlü anlatım türleri arasında bulunan açık oturumda konuşmacı sayısı 3 ila 5 arasındadır. Açık oturumda amaç, konuşulan konuyla ilgili sonuca ulaşmaya çalışmaktır.

Sempozyum
Diğer sözlü anlatım türlerine göre daha bilimsel olan sempozyumda, en fazla 6 konuşmacı olabilmektedir. Ele alınan konuyla ilgili uzman kişilerin sempozyum sırasında hazırladığı bildiri, kamuoyuna duyurulmaktadır. Sempozyumun en önemli özelliği ise birkaç oturumundan oluşabilmesi veya birkaç gün sürebilmesidir.

Münazara
Münazara, iki grup arasında seçilen bir konu çerçevesinde, iki farklı düşüncenin en az 3 jüri karşısında tartışılmasıdır. Gruplar ise en fazla 4 kişiden oluşmaktadır. Bu grupların her birinin 1 sözcüsü olmaktadır. Diğer türlere göre daha çok yarışma havası içinde olan münazara bittikten sonraysa, jüri değerlendirme yaparak kazan grubu açıklamaktadır.

Söylev (Nutuk)
Bir topluluğu etkileyerek onları yönlendirmeyi amaçlayan söylev, coşkulu konuşmalardan oluşmaktadır. Söylevi yapacak kişinin ise diksiyonun iyi olması ve konuşacağı topluluğu iyi tanıması gerekmektedir. Yapılacak olan söylev, kağıttan okunabileceği gibi herhangi bir metne bağlı kalınmadan da yapılabilmektedir.

Konferans
Konferanslar, herhangi bir konu ile ilgili açıklamaların dinleyici karşısında yapıldığı konuşmalardır. Bu açıdan konferansı verecek olan kişinin alanında uzman olması gerekmektedir. Sözlü anlatım türleri arasında bulunan konferansın en önemli özelliği ise tek bir kişi ile yapılabilmesidir. Fakat konferans bitiminde dinleyiciler soru sorabilmektedir.

Mülakat
Tanınmış bir kişinin belirli konulardaki görüşünü öğrenebilmek amacı ile soru cevap biçiminde yapılan ve yüz yüze olan konuşmalardır. Mülakatlar, genel olarak dergi ve gazetelerde yayımlanmaktadır. Yazıya geçirilme sırasında ise görüşülen kişinin düşünce ve duyguları değiştirilmemektedir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM