radmin
radmin
rdmnportal@gmail.com
Öz Disiplin Nedir?
  • 17
  • 253
  • 17 Ocak 2023 Salı
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    3 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 4,67.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Başarınız birçok farklı değişkene bağlı. Beceriler, alışkanlıklar ve her türlü tutum kişisel kazancınıza büyük ölçüde katkıda bulunur. Çok önemli değişkenler olsa da, geri kalanın üzerinde duran bir tane vardır: öz disiplin. Başka hiçbir şey, yaşamdaki başarınızı, disiplinli olma yeteneğiniz kadar belirleyemez. Öz disiplinin gerçekte ne olduğunu ve bunu yaşamda mükemmelleşmek için nasıl kullanabileceğimizi keşfedelim. İşte şu soruya bir cevap: “Öz […]

Başarınız birçok farklı değişkene bağlı. Beceriler, alışkanlıklar ve her türlü tutum kişisel kazancınıza büyük ölçüde katkıda bulunur. Çok önemli değişkenler olsa da, geri kalanın üzerinde duran bir tane vardır: öz disiplin. Başka hiçbir şey, yaşamdaki başarınızı, disiplinli olma yeteneğiniz kadar belirleyemez. Öz disiplinin gerçekte ne olduğunu ve bunu yaşamda mükemmelleşmek için nasıl kullanabileceğimizi keşfedelim. İşte şu soruya bir cevap: “Öz disiplin nedir?” Öz disiplin başarı için hayati öneme sahiptir. Aslında, hayallerinizi başarıyla takip etmek için gereken bir numaralı özellik. Etkisi yaşamın her alanında hissedilir. Hayallerinizin gerçekleşmesi ve mutlu bir yaşam sürmeniz konusunda ciddiyseniz, öz disiplin çok önemlidir .

Öz disiplin nedir?

Her geçen gün sayısız kararla karşı karşıya kalıyoruz ve yüksek düzeyde bir öz kontrol, uzun vadede en faydalı kararı vermemizi sağlar. Bu yetenek, en rahat veya keyifli kararı seçmenin cazibesine dayanmamıza yardımcı olur. En kolay çözümü seçmek çok çekici olabilir, ancak sadece kısa bir süre için. Uzun vadeli bir perspektiften bakıldığında, bu “rahat kararların” hiçbirinin sizin başarınıza katkıda bulunmaması muhtemeldir.

Tehlike, zevk odaklı kararların, bireysel olarak alındığında hayatınızı olumsuz yönde etkilememesi nedeniyle ortaya çıkar. Bununla birlikte, bir araya geldiğinde, tüm bu kısmi olmayan mikro kararların toplamı hayatınızı şekillendirecek ve sonuçta kaderinizi belirleyecektir.

Öz disiplin, kişinin davranışlarını, duygularını ve arzularını kontrol etmek için gerekli olan zihinsel gücü tanımlar. Eğer kişi kendini disiplinli ise, kişinin his ve isteklerinin kontrol altında olduğunu gösterir. Ayrıca, kişinin ele alınması gereken görev ve sorunların üstesinden gelmesi için kendini motive edebildiğini de gösterir . Yüksek düzeyde bir öz disiplininiz varsa, yolunuzdaki zorluklardan ve engellerden uzak durmayacaksınız.

Öz Disiplinin Açıklaması

Öz disiplin sadece yapılması gerekenleri yapmak için gereken gerekli iradeyi tanımlamaz. Ayrıca, uzun vadeli hedeflere ulaşmak için baştan çıkarmaya dayanma yeteneğini de tanımlar. Temel olarak, hedeflerinize ulaşılmasına katkıda bulunmayan her şeyi görmezden gelme yeteneğinizdir. Buna düşünceler, duygular ve cazibeler de dahildir. Aslında, öz disiplin, dikkat dağıtıcı faaliyetlerin cazibesine dayanmanıza yardımcı olur.

Hoş olmayan şeyler yapmak için hepimiz yeterince disiplinli olmak için mücadele etmemize rağmen, kendilerini diğerlerinden daha fazla kontrol eden insanlar var. İnsanların kendi kendini kontrol etmekte ustalaştığı başlıca nedenlerden bazılarına göz atalım:

Öz Disiplin Eksikliğinin Nedenleri

Çoğu insanın kendini disiplin altına almak için mücadele etmesinin temel nedeni, altta yatan kavramı yanlış algılayışında yatmaktadır. Bir çok kişi kendini kontrol etmenin gerçekte ne anlama geldiğini yanlış anlar. Bu insanlar öz disiplini acı verici veya takıntılı bir şeyle ilişkilendirir. Disiplinli olmanın kolay ve zevkli olmasını dilerler. Bu nedenle, ne zaman bu kişiler daha disiplinli olmaya çalıştığında, sadece kendileri için doğru hissetmeyen bir mücadele olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu durumdan hiç hoşlanmıyorlar, bu yüzden hızlı bir şekilde konfor bölgelerine dönüyorlar.

İşte bu bireylerin öz disipline geldiğinde göz önünde bulundurmadıkları temel husus: 
Disiplin kavramının tek amacı, zevkli olsun ya da olmasın, size işleri yaptırmaktır.

Bu nedenle öz disiplinin arkasındaki amaç size zevk ve neşe vermek değildir. Tek amacı, uzun vadeli hedeflerinizi gerçekleştirmenize yardımcı olmaktır. Ama neden size neşe vermeyen bir şey geliştirmelisiniz? Bunun nedeni basit. Hayallerinizi gerçeğe dönüştürdükten sonra tüm çabalarınız ve acılarınız ödüllendirilir. Ve bu, öz disiplinli bir kişi olmanın bu kadar değerli olmasının gerçek nedenidir. Kendinizi disiplinli olmaya zorladığınızda her zaman rahat hissetmeyebilirsiniz, ancak sonuçta ödülünüz sizi telafi edecektir.

oz-disiplin-renkler

İşte öz disiplinle mücadele ediyorsanız yapabilecekleriniz.

Her şeyden önce, bir gün gerçekten disiplinli olmak isteyebileceğiniz beklentisini ortadan kaldırmaya çalışın. Çoğu durumda, yapmayacaksın. Bununla birlikte, işlerin kolay olmasını beklemiyorsanız, disiplinli olmaya devam etme olasılığınız daha yüksektir. Aslında, işlerin zor olmasını beklediğiniz zaman, karşılaştığınız mücadelelerle daha iyi başa çıkabilirsiniz.

İkincisi, kendini kontrol etmeyi sürdürmek için sürekli kendini zorlaman önemlidir. Bunu yapmak, disiplinli olma alışkanlığını belirlemenize yardımcı olacaktır. Bu alışkanlık yalnızca yaşamınızın ana alanlarını etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda başarı şansınızı artırmanıza da olanak sağlayacak.

Öz Disiplin Bir Kas Gibidir

Disiplinli olma kabiliyeti kaslara benzetilebilir. Eğer kullanılmazsa, kötüleşecektir. Ancak, sürekli kullanıldığında, güçlendirilecektir. Aslında, bu “zihinsel kası” ne kadar fazla egzersiz yaparsanız, disiplinli olma alışkanlığınız da o kadar güçlenir. Sadece alışmakla kalmayacaksınız, bir süre sonra kendinizi daha da ileriye itmeye devam edeceğinizi fark edeceksiniz.

Bununla birlikte, öz kontrolün gelişimi söz konusu olduğunda küçükten başlamak önemlidir. Başlangıçta abartmamanız tavsiye edilir. Bunun yerine, motivasyonunu kaybetmemek için küçük bir şeyle başlamaya çalışın. Bu, yalnızca yeni davranışa alışmanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda ilk avantajlardan hızlıca yararlanmanızı sağlayacak. Bu noktadan itibaren, “irade kasınızın” eforunu kademeli olarak artırabilirsiniz.

Hayatınızdaki bir konu hakkında disipline edilmek konusunda ustalaştığınızda, değiştirmek istediğiniz başka bir şey ekleyebilirsiniz. Bu zorluğun üstesinden geldiğiniz anda, dikkatinizi başka bir şeye odaklayabilirsiniz. Gördüğünüz gibi, bu yaklaşım hayatınızı her seferinde bir adım dönüştürmenize yardımcı olacak. Dikkate alınacak tek önemli şey, kurulduktan sonra verilen bir alışkanlığı korumak için yakın inceleme yapmak zorunda kalacağınızdır. “Disiplin muhafızlarını” aşağıya indirmenin cazibesine kapılmayın.

Öz Disiplin Nasıl Güçlendirilir?

İşte öz disiplininizi güçlendirmek için neler yapabileceğiniz konusunda hızlı bir rehber:

Stres toleransı seviyenizi artırın . Yüksek stres seviyeleri içgüdüsel ve kısa vadeli memnuniyete dayalı kararları karşılamada size yol açacaktır. Bu, aşağıdakiler hakkında daha fazla, egzersiz ve meditasyon yoluyla gerçekleştirilebilir.

Meditasyon yap . Meditasyon, iradeyi güçlendirmenin en etkili yöntemlerinden biridir. Daha fazla yararlı karar vermenize olanak tanıyan öz farkındalığı, konsantrasyon, odaklanma ve dikkati arttırır. Hatta çocuklar için yoga muhteşem.

Dikkat dağıtıcı şeyleri kaldırın . Baştan çıkarmaları ve dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırarak daha disiplinli olmanız bile gerekmez. Tek yapmanız gereken, bunları dikkatlice yaşamınızdan çıkarmak. İrade gerekmez.

Kişisel olmayan davranışları ertelemek . Kötü bir alışkanlığı bozmak istiyorsanız, etkinliği basitçe ertelemek çok etkili olabilir. Özleminizi bir dereceye kadar tatmin edecek ve sonunda kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

Ne yediğine dikkat et . Düzgün bir şekilde yemezseniz, daha az konsantre olma olasılığınız daha fazladır. Bu, kendini zayıflamış bir disiplin duygusu olarak gösterir.

Kötü alışkanlıkları kır . Olumsuz alışkanlıkların belirlenmesi ve ortadan kaldırılmasına odaklanın. Tek gereken alışkanlığı değiştirmek için aktif bir karar vermek. Karar verildikten sonra, uygulamaya koyun ve ona uyması için elinizden geleni yapın.

Kendini ödüllendir . Disiplinli olmanın olası tatmini düşün. Motivasyonunuzu uzun vadede sürdürmenize yardımcı olacağından, kendinize hoş bir şeyle kendinizi şımartın.

Bir plan yap . Hayatınızın hangi alanında tam olarak daha disiplinli olmayı düşündüğünüzü yazmanız en faydalı yoldur. Net bir plan geliştirin ve amacınıza ulaşmak için gereken farklı adımları ana hatlarıyla belirtin.

Duygusal rahatsızlığı tolere etmek . Baştan çıkarmalara vermemizin bir nedeni, acıdan kaçınmaya çalışmamızdır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, hayallerinizin yetersizliğinin belli bir duygusal rahatsızlık seviyesini tolere etmesi oldukça yararlı olabilir. Disiplin, duygusal rahatsızlığa dayanmanızı gerektirir.

Egzersiz . Düzenli olarak çalışmanın iradeyi arttırdığı gösterilmiştir. Ayrıca strese ve strese dayanma kabiliyetinizi önemli ölçüde arttırdığı da bilinmektedir.

Güçlü alışkanlıklar oluşturun . Çoğu alışkanlık 30 gün içinde oluşur. Bu uzun bir zaman gibi gözükebilir, ancak bir şey bir alışkanlığa dönüştüğünde, artık onu çalıştırmak için bir çaba olmayacaktır.

Sonuç

Öz Disiplin Nedir?

Kendini kontrol etme, hissetmeseniz bile, ne gerekiyorsa yapmanıza izin veren zihinsel kuvvettir. Farklı ayartmalara dayanma yeteneği. Kendinden disiplinli kişiler davranışlarını ve duygularını üst düzeyde kontrol eder. Disiplinli bir kişi olmak her zaman zevkli ve sevinçli olmayabilir, ancak sonuçta hayallerinizi sürdürme konusundaki kararlılığınız bundan çok faydalanacaktır. Aslında, öz disiplin güçlendirilmiş bir kas gibidir. Tek gereken onu kullanmaya istekli olmak.

Umarım irade, öz kontrol ve öz disiplin nedir? hakkındaki bu makaleyi beğenmişsinizdir. “Kendini Tanımak” adlı yazıyı okumak size iyi gelebilir. Aşağıdaki yorum bölümünde irade gücünüzü güçlendirmenize yardımcı olan şeyin ne olduğunu yani sizi motive eden şeyleri lütfen sizlerde paylaşın. Sitemize abone olmayı ve yeni yazılarımızdan haberdar olmayı unutmayın. Sevgiler

Sosyal Medyada Paylaşın:

17 yorum

  1. Çok güzel bir yazıydı. Benim için şu detay çok önemliydi: “Öz disiplin sadece yapılması gerekenleri yapmak için irade ve kararlı bir duruş göstermek değil aynı zamanda dikkati dağıtıcı faaliyetlere direnip onların bizi etkilemesine izin vermemektir.” Çok müthiş, teşekkür ediyorum.

  2. Harika ve detaylı bir yazı olmuş.Öz disiplin önemli bir konu ve sağlam bir irade gerekiyor.Ne düşündüğümüze her zaman dikkat etmeliyiz..Faydalı bilgiler için teşekkürler

  3. Benim çok önem verdiğim konulardan bir tanesi. Çünkü çoğu zaman sağlayamıyorum. Örneğin yemek yeme konusunda. Elinize sağlık. Harika olmuş yazı.

  4. Ahu hanım merhaba, öz disiplin ile ilgili harika bir yazı olmuş, kaleminize sağlık. Öz disiplini bir kasa benzettiğiniz kısmı çok beğendim. İçerisinde bulunduğumuz dönemde, kolay yolu seçmek, disiplinsizlik ve aldığımız kararları alışkanlık haline getirememek bu kası geliştirmede önümüze çıkan en büyük etkenler bencede.

    Ayrıca yazınızda benim bir yazıma da link vermeniz beni çok mutlu etti :))

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM