Bilsem Hakkında Öğrenmeniz Gerekenler
Abone Ol 

Bilsem Hakkında Öğrenmeniz Gerekenler

Bilsem ve Bilsem Sınavı Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri veya kısa adıyla Bilsem, Türkiye’de özel yetenekli öğrencilerin keşfedilmesi ve yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla kurulmuştur. Bilsem ile eğitim alacak öğrenciler ilkokul düzeyinde uygulanan sınavlar ile tespit edilir. Yapılan sınavlarla belirli alanlarda özel yeteneğe sahip olan öğrenciler keşfedilir ve yetenekleri doğrultusunda ek eğitim almaları sağlanır. Sunulan bu özel […]

Bilsem ve Bilsem Sınavı


Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri veya kısa adıyla Bilsem, Türkiye’de özel yetenekli öğrencilerin keşfedilmesi ve yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla kurulmuştur. Bilsem ile eğitim alacak öğrenciler ilkokul düzeyinde uygulanan sınavlar ile tespit edilir. Yapılan sınavlarla belirli alanlarda özel yeteneğe sahip olan öğrenciler keşfedilir ve yetenekleri doğrultusunda ek eğitim almaları sağlanır. Sunulan bu özel eğitimde öğrencilerin mevcut örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde uygulanır.


Bilsem, Milli Eğitim Bakanlığı’na(MEB) bağlı olarak özel yetenekli öğrenciler odağında hizmet veren özel eğitim kurumlarıdır. Burada öğrencilerin özel yeteneklerini keşfedebilmeleri ve bu yeteneklerinde gelişmeleri desteklenir. Klasik örgün eğitimdeki dersleri desteklemekten ziyade öğrenciler herhangi sınav veya seviye belirleyici uygulamaya tabi olmaz. Uygulanan dersler, öğrencilerin mevcut özel yetenekleri odağında, kendi potansiyellerini daha ileriye taşımaya yöneliktir.


Bilsem Sınavı Nedir?


Türkiye’deki özel yeteneğe sahip öğrencilerin tespiti için uygulanan bir sınavdır. Bilsem sınavı doğrudan MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Özel yeteneğe sahip öğrencilerin belirlemesi ve Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri’nde eğitim görebilmeleri amacıyla uygulanır.


Bilsem sınavı, özel yetenekli öğrencilerin tespit edilmesi kadar bu öğrencilerin potansiyellerinin belirlenmesi maksadıyla uygulanır. Sınav nitelikleri de bu doğrultuda olur. Bilsem sınavı temel olarak resim, müzik ve genel beceri şeklinde 3 ana grupta değerlendirilir.

Kimler Bilsem sınavına katılabilir?


Özel yetenekli öğrencilerin belirlendiği Bilsem sınavı doğrudan ilkokul seviyesinde uygulanmaktadır. Öğrencilerin yeteneklerinin farkına erken dönemde varmaları amacıyla sınav yalnızca ilkokul birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri için uygulanıyor. Bilsem sınavına katılım ise öğrencinin;
• Genel zihinsel yetenek,
• Müzik yeteneği,
• Resim yeteneği,


Konusunda yaşıtlarına göre gösterdiği yüksek performans çerçevesinde sağlanıyor. Bu şekilde özel yetenekleriyle yaşıtlarının performans ortalamalarının üzerine çıkan öğrenciler, sınıf öğretmenleri tarafından belirleniyor. Sınıf öğretmenleri, özel yetenekleri olduğunu düşündüğü öğrencileri Bilsem adayı olarak belirleyebiliyor ve sınava katılımları doğrultusunda yönlendiriyor. Bir öğrenci yalnızca 2 özel yetenek grubunda sınava katılım gerçekleştirebilir.


Bilsem Sınavları Nasıldır?


Türkiye’de özel yeteneğe sahip olan öğrencilerin, bu yetenekleri doğrultusunda potansiyellerinin farkına varmaları ve geliştirebilmelerinin ilk adımı Bilsem sınavıdır. Bu sınav öğrencilerin özel yeteneklerinin değerlendirilmesi maksadıyla uygulanır. Sınavların tamamı “beceri” odağında şekillendirilmiştir. Öğrencilerin ezber odaklı eğitim mantalitesinden tamamen uzaklaştırıldığı sınavlardır. Bu çerçevede de Bilsem sınavı bireysel yeteneklerin değerlendirilmesi ve grup tarama şeklinde 2 aşamalı olarak uygulanır.


Bilsem grup tarama sınavı(Uygulaması)


Bilsem sınavının ilk aşamasını oluşturur. Bu aşamada grup tarama uygulaması tablet bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirilir. Öğrenciler sınav öncesinde grup tarama uygulamasına istinaden kapsamlı olarak bilgilendirmeye tabi tutulur. Bilgilendirmenin ardından pekiştirici nitelikli çözüm ve alıştırmalar sağlanır. Bu ön aşamanın tamamlanmasıyla birlikte öğrenciler “çoktan seçmeli” sorulardan oluşan öğrencilere sunulur. Grup tarama uygulaması kapsamında gerçekleştirilen sınavda;


• Her soruya ait süre içerisinde yanıt vermelidir.
• Yanıt verilmiş soruya geri dönüş yapılamaz.
• Yanıtlanmasa da süresi dolan soru otomatik olarak geçilir.


Bireysel değerlendirme sınavı(uygulaması)


Öğrencilerin Bilsem sınavı kapsamında bu aşamaya katılabilmeleri için öncelikle grup tarama uygulamasını başarıyla tamamlamaları gerekiyor. Bu aşamada uygulanan sınavlar, genel kapsamdan ziyade öğrencilerin bireysel yetenekleri üzerine odaklıdır. Bu çerçevede Bilsem sınavı bireysel değerlendirme uygulaması;
• Genel zihinsel yetenek alanında,
• Görsel sanatlar yetenek alanında,
• Müzik yetenek alanında,
Olacak şekilde 3 farklı bireysel değerlendirmeden birisine, yeteneğine göre katılım gerçekleştirir. Her bir sınav farklı gün ve zamanlarda uygulanır.
Bireysel değerlendirme aşamasını da başarıyla tamamlayan öğrenciler, Bilsem kurumlarında eğitim almaya hak kazanır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM