Samet Koca
Samet  Koca
smtkoca@hotmail.com
Her Şerde Bir Hayır Vardır
  • 0
  • 186
  • 21 Mart 2020 Cumartesi
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    4 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

“Her şerde bir hayır vardır. “ Hepimiz hayatımız için planlar yaparız. Sevdiğimiz bölüme girebilmek için önce sınav hazırlıkları, iş için kariyer planları, evlilik planları, yaz tatili için gidilecek yer araştırmaları, maaşımıza oranla taksitlendirdiğimiz ödeme planları. Hep bir plan program içerisinde yaşar gider ve bunlar için uğraşlar veririz. “İnsanın kanadı gayretidir.” demiş Hazreti Mevlana. Çalışmadan hedefimize […]

“Her şerde bir hayır vardır. “

Hepimiz hayatımız için planlar yaparız. Sevdiğimiz bölüme girebilmek için önce sınav hazırlıkları, iş için kariyer planları, evlilik planları, yaz tatili için gidilecek yer araştırmaları, maaşımıza oranla taksitlendirdiğimiz ödeme planları. Hep bir plan program içerisinde yaşar gider ve bunlar için uğraşlar veririz. “İnsanın kanadı gayretidir.” demiş Hazreti Mevlana. Çalışmadan hedefimize ulaşamayacağımızı biliriz. Bazıları hedeflerine kolayca ulaşır, bazıları zahmetli bir şekilde kavuşur hayallerine. Bazıları ise boşa uğraşmış olur ve hedefinden çok farklı bir noktada bulur kendini. Kişi ise her şeyi kendinden bilir. 

Çok çalıştım başardım…

Tabi ki de olacaktı bunu ben yaptım!

Gibi özüne güvenenler gibi,

Neyi eksik yaptım da olmadı?

Ben nerede yanlış yaptım?

Her hatayı kendinde arayanlar da var.

Başarılı olduğumuz ve olamadığımız her şeyi kendimizden bilip; olumlu sonuçlarda kendimizi övüp olumsuz sonuçlananlarda kendimizi suçlayıp değersizleştirerek kime neyi ispatlayabiliriz? 

Gerçekten her şey için güç bizim elimizde mi?

Kader bir çizgi ise bunu değiştirmek sizin elinizde naraları atan kişisel gelişim kitapları haklı mı? Gerçekten her şey için güç bizim elimizde mi? Gerçekten isteseydin başarabilirdin! diyen birinin empatiden yoksun bu cümlesi nasıl yaralar bizi? Yarış atı gibi koşuşturduğumuz, sürekli kıyaslanma ile yaşadığımız hayatlarımızda ne kadar azdır değil mi “Sen elinden geleni yaptın gerisini Allah’a bırak hayırlı ise olsun/olur.” diyerek yüreğe su serpenlerin sayısı. Elimden geleni yaptım gerisi Allah’ın takdiri deyip olumlu hislerle güçlü duygularda olmanın huzurunu tadan var mı yakın zamanda?

“Bunu ancak Allah(cc) bilir. Bize düşen yeise kapılmadan, “Vardır bunda da bir hayır.” diyerek Allaha teslim olmaktır. … Daima Rabbimizden hakkımızda hayırlı olanı dilemeli sabretmeli Allah(cc) teslim olmalıyız. AYET: (Bakara-216)” 

Tevekkül etmenin önemini vurgulayan böyle iç ferahlatan bir ayet de var. 

Ya işler planladığımız gibi gitmezse?

Bir çok konuda yaptığımız planlarda değişiklik yapmak durumunda kalabiliriz. Örneğin bir yere gitmek için trafikte karşınıza çıkacak bir kazanın yolu kapatması sizi geciktirebilir, pikniğe çıktığınızda havanın bozması, tatile girdiğiniz günlerde hasta olup o sayılı bir kaç günü önceden isteyip düşündüğünüz gezileri gerçekleştiremeden yatarak geçirmeniz gibi… Yol kapalı ise başka alternatif bir yol bulup hedeflediğiniz yere oradan gidebilirsiniz. Pikniğinizi çimenler üstünde değil kamelya bulunan bir piknik alanında yapabilirsiniz. Uzun zamandır okuyamadığınız kitapları okuyarak, izlemek için vakit bulamadığınız dizileri izleyerek değerlendirebilirsiniz hastalığınızın mecburi istirahatini.

Her şerde bir hayır vardır

Bir de şöyle yaşanmış bir olayım var bugünlerde; ikinci kitabımın bulunduğumuz kitap fuarı dönemine yetişmesini çok istiyordum. Ama inceleme süresinin uzaması gibi sebeplerle basımı henüz gerçekleşmedi ve bu sezonu kaçırdığımı düşünüyordum ki malum koronavirüs nedeniyle bir çok organizasyonda olduğu gibi kitap fuarlarının da iptal edildiği, ertelendiği duyumlarını almaktayım. Aslında üzülmemem gerekiyormuş. Henüz basılmaması ve piyasaya çıkmaması bir şey kaybettirmeyecekmiş meğer bana.  Her şeyin kendisi için gereken uygun bir zamana hazırlandığını görebilmek, “Her şerde bir hayır vardır”deyip tevekkül etmek ne güzel bir hismiş.

Sizin de var mı böyle “Her şerde bir hayır vardır.” diyebildiğiniz yaşanmamışlığınız? 

“SABIRSIZIM” Diyorsan izle

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM