Sabır Değişime Zorlar
  • Facebook
  • Twitter
  • 4 Şubat 2020
  • 6
  • 172
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    4 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Sabır Değişime Zorlar

“Sabretmek büyük bir zenginliktir” der Sadettin Ökten öğretmenim. Sabır, çeşitli zorluklar karşısında insanın “İNSAN” olarak varlığını devam ettirebilme sürecidir. Duyup, gördüğümüz, dahil olduğumuz, olmadığımız tüm hadiselerde başrol oyuncusunun başarı ya da başarısızlığını SABIR ile ilişkilendiriyoruz. “Bak işte sabretti, azmetti kazandı” ya da “Hiç sebat göstermedi, sabır etmedi evliliği bitti” gibi. Sabır, hayat yolculuğumuzun büyük bir […]

“Sabretmek büyük bir zenginliktir” der Sadettin Ökten öğretmenim. Sabır, çeşitli zorluklar karşısında insanın “İNSAN” olarak varlığını devam ettirebilme sürecidir. Duyup, gördüğümüz, dahil olduğumuz, olmadığımız tüm hadiselerde başrol oyuncusunun başarı ya da başarısızlığını SABIR ile ilişkilendiriyoruz. “Bak işte sabretti, azmetti kazandı” ya da “Hiç sebat göstermedi, sabır etmedi evliliği bitti” gibi. Sabır, hayat yolculuğumuzun büyük bir metrekaresini kaplamış oluyor böylece, uygulayamasakda! Yeryüzünde “halifetullah” olarak işaret edilen insanoğlu, kendisinden en çok beklenen SABRETME, ŞÜKRETME VE SEYREYLEME eylemlerini bir bir kaybediyor hızlı tüketim çağımızda. Sabır, içinde ışığı olan bir sır. Işığının renginin ne olacağı kişiyle özdeşleşiyor. Bu renk ya sabit kalıyor ya da şiddetine göre değişiklik arz ediyor.

Sabrın Adı Ney

Türkiye’de Hatay bölgesindeki 0-200 metre rakımda bulunan sazlıklardan kesilmeye başlıyor Ney’in ham maddesi. Kamışlar yaklaşık bir yıl gölgede kurutulduktan sonra, belli ölçülerde kesilerek, içi badem yağı dolu olan kaplara bırakılıyor. Bir ay boyunca yağı emerek özü güçlenen kamışlar, daha sonra usta eller yardımıyla sabırla, ateş üzerinde ısıtılarak eğrilikleri gideriliyor. İstenen hale geldikten sonra da ne tür bir Ney yapılmak isteniyorsa o ölçüde kesiliyor. Bununla da bitmiyor. Kamışlara, içi tamamen temizlendikten sonra, klasik flütlerde olduğu gibi alt kısmında bir, üstte ise altı delik açılıyor.

Açılma yapmaması için kesik iki ucuna bakır ya da gümüşten metal halka takılan kamış, dudağa oturarak neyzenin nefesini daha iyi kullanabilmesini sağlayan ve boynuz ya da fil dişinden yapılan “beşpare” nin (ağızlık) takılmasıyla, büyüleyici sesler çıkaran bir enstrümana dönüşüyor. Hazırlanması, öğrenilmesi sabır ve özen isteyen ney’in yapımı ustalardan çıraklara, nesilden nesile aktarılıyor. Tam da bu noktada Cenab-ı Allah’ımızın “Sabredenleri amellerin en güzeline verdiğimiz ecir ile mükafatlandıracağız” (Nahl-96) ayeti akıllara düşüyor.

Sabrı Anlamak

2014 yılında Ankara Üniversitesi (A.Ü) İlahiyat Fakültesinden 20 din psikolojisi uzmanı, Sağlık Bakanlığı’ nın da desteğiyle kanser, ALS, beyin travması gibi ağır rahatsızlıklar geçiren hastalara manevi destek vermeye başladı ve kendileriyle görüşmek isteyen hastaları dinledikten sonra, onlarla “olumsuz düşünce orucuna” niyet ettiler. Hastanın “bu neden benim başıma geldi” düşüncesi yerine “Mevlam neylerse güzel eyler” demesini ve tevekkül etmesini hatırlatmaya gayret gösterdiler. Terapiyi uygulayan psikologlar “bibliyoterapi” yöntemi eşliğinde hastalıkla deneyim yaşayan Peygamberlerin hikayelerini de hastalara anlattılar. Böylece sabırlı olmaları konusunda destek verip, bu hikayelerden kıssadan hisse çıkarmaları sağlandı. Tüm bu sürecin sonunda, kendileriyle görüşmeyi kabul edip, bu süreçte teslimiyeti yaşayıp, oldukça zor olan acılara sabır gösteren, her şeyin Allah’tan geldiği inancına sıkı sıkıya yapışan hastaların hızla sağlıklarına kavuştuklarını gözlemlediler.

Caanım Cüneyd-i Bağdadi’ye sormuşlar; Sabır nedir diye…Şu cevabı vermiş; “Yüzünü ekşitmeden acıyı yudum yudum içine sindirmektir.”

YÂ Sabır

Çok kıymetli Kemal Sayar öğretmenim der ki; Sabreden insan, hemen elde edeceği küçük mükafatların değil, daha uzun vadeli büyük mükafatların peşinde olan insandır”.

Şu deneyi hepiniz duymuşsunuzdur. Sanırım konunun tam da bu kısmında, bu yazıda olmazsa olmaz. Kişilik teorisi ve sosyal psikoloji alanında uzmanlaşmış, psikolog Walter Mischel 1970 yılında “Zevki Erteleme Becerisi” testi yapıyor. Diğer bir adıyla ” Marshmallow Testi”. Bir gurup 4 ve 6 yaş aralığındaki çocuklar bir odaya getiriliyor ve deneyi uygulayacak olan uzmanımız, masadaki şekerleri göstererek “çocuklar bu şekerleri yiyebilirsiniz, sizin için buradalar fakat eğer benim işimi bitirip tekrar odaya dönmemi beklerseniz size bir tane daha şeker vereceğim ve beklediğinize değecek, bir değil iki şekeriniz olacak der. Oldukça güç olan bu bekleyişte kimi olduğu yerde tur atıyor, kimi bekliyor, kimi şekere dokunuyor, kimi kokluyor kimisi de dayanamayıp bir lokmada şekeri yiyor.

Bu deneyin sonucunu on sene sonra o çocukların hayatlarına bakarak değerlendiriyor Walter Mischel. Sabır gösterip şekeri yemeyen, testi geçerek alacağı zevki erteleyebilen çocuklar ertelemeyenlere göre akademik açıdan daha başarılı ve sınavlarda daha yüksek skor alıyorlar. Madde-alkol bağımlılık riskleri daha az, ebeveynlerinin gözlemlerine göre sosyal becerileri çok daha iyi. Psikolog Walter Mischel araştırmayı daha öteye götürüyor ve artık adam olmuş bu çocukların hayatlarına 40 yıl sonra tekrar dönüp bakıyor. Basit bir şeker yemeye direnç testinden çıkan sonucun esasen hayata karşı da bir pozitif direnç ve pozitif insan ilişkilerine, başarılı işlere, iş hayatına sebep teşkil ettiğini bizlere bildiriyor.

Anahtar Kimde?

Ve sonuç bize gösteriyor ki; Sabır tüm kilitleri açıyor ve insan zamanı kendi lehine çevirecek çok kıymetli bir varlığa dönüşüyor.

Hz. Ali; “Vücuda göre baş ne ise, imana göre de sabır odur.”diyor.

Bakara Suresi, 155.ayetde; And olsun, biz sizi biraz korku, açlık, ve bir parça mallardan canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceğiz. Sabır gösterenleri müjdele! diyor Allah’ımız.

Kaynakça;

akraradyo.net, dbe.com.tr, Prof. Dr.Kemal Sayar , Prof.Dr. Sadettin ÖKTEN ile Söyleşi

Şadan Yer

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

6 yorum

  1. Sabır yarada YARADANI görmektir.
    Yine eğitim gibi bir yazı olmuş Şadan’ım.
    Emeğine sağlık.
    ♥️♥️♥️

    • Estağfurullah can Dinçel?Çok teşekkür ederim zamanını ayırıp okudugun için ?

  2. Aynen susup susup beklemekle alışır ve demlenirsin sabır göstermeden mükafatını alamazsın imtihan hafif yada ağır ama yaşayarak için acıya acıya öğrenirsin sabretmeyi Rabbim iman gücüyle sabrımızı devam ettirmeyi nasip etsin kalemine sağlık yüreğine sağlık ???

    • Ahh ne güzelifade etmişsin ?Allahım iman gücümüzü arttırsın.Evet herşeyin başı o kardeşim.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM