1. Anasayfa
  2. Edebiyat Kafe

Kış Uykusu

Kış Uykusu
0

İlk bilinen tabirle, soğuk ve kurak mevsimlerde hayatta kalabilmek için bazı canlılarda görülen bu eyleme denir kış uykusu. Bitkilerin sonbaharda yaprak dökmesiyle ilkbaharda yeniden çiçeklenip üretime geçeceği döneme kadar kendisini dinlenmeye aldığı, yenilendiği dönemdir kış uykusu. 

Peki ya insanın kış uykusu nasıl olur?

Günlük rutinlerimiz, koşuşturmalarımız, her şeye yetişme gayretimiz, görevlerimiz, sorumluluklarımız arasında gelgitler yaşarken birden kendimizi yorgun ve tükenmiş hissedip içimizi kenara çektiğimiz bir dönem desem… Bu size bir yerden tanıdık gelir mi?

Hepimiz hayatın hengamesinde yol alırken bazen içimizden hiç bir şey yapmak gelmez. Deyim yerindeyse tıkanıp kalır duygularımız, beğenilerimiz, isteklerimiz söner, memnuniyetsiz bir ruh haline gireriz. Kitap okumak, film izlemek, gezmek dolaşmak (yasaklardan dolayı zaten imkanımız buna olmasa da) yeni bir şeyler yapmaktan kaçınmak isteriz. Beynimizi yeni bir fikre yormak için bile üşeniriz. Sanki bir şey ruhumuza dokunmuştur, bir rölanti içinde buluruz kendimizi. Ama korkmayın, bu gayet sağlıklı bir şey bizler için. Nasıl canlılar kendini korumak için uykuyla geçiştirirken bu zorlu dönmelerini, nasıl tabiat yenilenmek için kendini kışa teslim ediyorsa insan da bazen tüm kontrol noktalarını bırakmalı. Sorumluluklarından (yaşamsal alanları hariç) sıyrılıp yapmak zorunda olduğunu düşündüğü şeyleri yapmayı bir kenara bırakıp yükünü hafifletebilmeli.

Konu çok kapsamlı ve kişiye göre çeşitlenebileceğinden dolayı ortak noktalardan yola çıkarak bu durumu şöyle detaylandırmak istedim:
İnsan; okumam gerekiyor diye elinde tuttuğu kitabın akmayan sayfasına bakmak yerine kapağını kapatıp sonraya bırakmalı onu. Heyecan vermiyorsa kumandayla kapatmalı sevdiği diziyi. Yazmak için eli klavye üzerinde bekliyorsa ve ruhunu sıkıştıran duygular dökülmüyorsa kelimelere parmaklarını geri çekip bilgisayarını kapatmalı. Ruhunun ihtiyacı olan “hiçbir şey yapmamaya” bırakmalı kendini. Tıpkı ağaçlar gibi; kış boyu dinlenip sonbaharda döktüğü yapraklar yerine taptaze çiçeklerle, yapraklarla bahara kavuşacağı güne hazırlanmalı içten içe. Doğum için gün sayarken, içinde yeşermeli, büyümeli umutları. Varsın dışarıda kar olsun, kış olsun. Uyuman gerekiyorsa bırak en tatlı uykular, rüyalar seni bulsun :)

Hem kim bilebilir senin kış uykunun tadını? 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Samet Koca 1986 yılında Denizli'de doğdu. Kütüphaneci bir babanın oğlu olduğu için çocukluğu ve ilk gençlik dönemini babasının çalıştığı ilçe halk kütüphanesinde kitaplar ve ansiklopediler arasında okuyarak geçirdi. Ortaokul döneminde başlayan müzik tutkusuyla, şiir ve şarkı sözleri yazmaya, filmlere ve kitaplara olan tutkusuyla da kısa hikâyeler yazmaya başladı. Pamukkale Üniversitesi Tekstil, Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. İlk kitabı O'nun Bebeği Mart 2018'de yayımlanmış olup yeni kitaplarını yazmaya devam etmektedir. Yazara ulaşmak için sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. www.instagram.com/sametkocaofficial www.facebook.com/smtkoca www.twitter.com/samet_koca

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.