Tolga Özşahin
Tolga  Özşahin
Tolgaozsahin@gmail.com
Güzel Konuşmak Farzdır
  • 1
  • 181
  • 04 Mart 2020 Çarşamba
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Güzel konuşmak Farzdır – Kuran’ı Kerim ‘de nasıl konuşmamız gerektiği nasıl belirtilmiş? ‘’İnsanların en hayırlısı, insanlara yararı olandır. Sözün en hayırlısı, az ve anlaşılır konuşmaktır.’’ (Mevlana Celalettin Rumi) Konuşmak insanları diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden biridir. İnsanların birbirleri ile iletişim kurmasında da en kolay ve en etkili yöntemdir. Evet, hepimiz konuşmayı biliyoruz. Konuşmak biz […]

Güzel konuşmak Farzdır – Kuran’ı Kerim ‘de nasıl konuşmamız gerektiği nasıl belirtilmiş?

‘’İnsanların en hayırlısı, insanlara yararı olandır. Sözün en hayırlısı, az ve anlaşılır konuşmaktır.’’ (Mevlana Celalettin Rumi)

Konuşmak insanları diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden biridir. İnsanların birbirleri ile iletişim kurmasında da en kolay ve en etkili yöntemdir. Evet, hepimiz konuşmayı biliyoruz. Konuşmak biz insanlar için gayet doğal ve normal bir eylemdir. Zaten hepimiz konuşmayı bu doğal süreçte öğrenmedik mi? Ancak, kaçımız güzel konuşmayı biliyor?
Nasıl ki insanların üstünde güzel bir etki bırakmak için ve iyi karşılanmak için kılık kıyafetimizi önemsiyor özen gösteriyorsak, iyi bir şekilde uğurlanmak için de konuşmamızın güzel olması gereklidir. Konuşması güzel olan kişilerin toplum içerisindeki yeri farklı olur. Bunun yani güzel konuşmanın sırrı, lüzumsuz sözleri terk etmektir. Saygılı, edepli, yeterince yani az ve öz konuşan insanlar güzel konuşmayı bilen insanlardır. Bu şekilde olan kişiler karşısındaki insanın kalbini kolay kazanırlar.

Düşünmeden konuşmak boş konuşmaya sebebiyet verir.

Çevresindekilerle sağlıklı ilişkiler kuramayan kişiler düşünmeden konuşanlardır :

‘’Düşündüklerinin hepsini söyleme, fakat söylediklerini düşünde söyle.’’ Aristo

Konuşmanın adabı ve sanatsal yönü çok önemlidir. Kişi ne kadar değerli ya da akıllı olursa olsun nerede, nasıl konuşulması gerektiğini bilmiyorsa ya kendini bitirir ya da karşısındakine zarar verir. Karşındaki insanın tanımak için biraz sohbet etmek yeterlidir. Bilgisi, görgüsü, saygısı hatta dünyaya bakışı vb. konularla ilgili size ipuçları verir. Ne kadar eğitim alırsa alsın dışarıdan kendisine verilenin haricinde kendini yetiştirme tarzı göz ardı edilemez. Herkes aynı şartlarda ve standartlarda olmadığından kişinin yetiştiği ortam buna engel değildir. Neden? Güzel konuşmanın en büyük katillerinden biri de alışkanlıklardır. Bu alışkanlıklar karakteristik özelliklerimizi ortaya koyar. Başarılarıyla böbürlenen, övünmeyi seven, egolu, kibirli, başkalarını hor gören, dedikoducu, bencil, boşboğaz, geveze, biri konuşurken sözünü kesen kişiler her zaman bir sıfır mağluptur.

Aynı dili konuşan değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir. (Mevlana Celalettin Rumi)

Güzel ve yerinde konuşan kişi üslubuna da dikkat eder. Zamana, mekâna ve muhatabına uygun bir üslup sergilemek daha anlaşılır bir iletişim kurmak için gereklidir. Mesela tek bir kişiye veya bir topluluğa konuşma yapmak farklıdır. Ya da argo kullanmak ve kaba konuşmak da üslup yanlışlarındandır.
Güzel konuşmak sadece sanat değildir.Güzel konuşmak farzdır ve dahası sünnettir.

Güzel Konuşmak Farzdır

Yüce kitabımız Kuran’ı Kerim ‘de de nasıl konuşmamız gerektiği bakın nasıl belirtilmiştir.

Anlamlı konuş: Onlar ki, faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler. (Mü’minun Süresi 3.Ayet)

Dürüst konuş: Eğer Rabbinden umduğun bir rahmeti beklerken onlardan yüz çevirecek olursan, onlara yumuşak söz söyle. (İsra Süresi 28.Ayet)

Gerçeği konuş: Sabredenler, doğru olanlar, huzurunda gönülden boyun büküp divan duranlar, Allah yolunda harcayanlar ve seherlerde (Allah’tan) bağışlanma dileyenler. (Al-i İmran Süresi 17.Ayet)

Kibarca konuş: Hani, biz İsrailoğulları’n dan, ‘’Allah’tan başkasına ibadet etmeyeceksiniz, anne babaya, yakınlara,yetimlere,yoksullara iyilik edeceksiniz, herkese güzel sözler söyleyeceksiniz, namazı kılacaksınız, zekatı vereceksiniz’’ diye söz almıştık. Sonra pek azınız hariç, yüz çevirerek sözünüzden döndünüz. (Bakara Süresi 83.Ayet)

Yalansız konuş: Bu böyle, kim Allah’ın hükümlerine saygı gösterirse, bu, Rabbi katında kendisi için bir hayırdır. Haramlığı size okunanların (bildirilenlerin) dışında bütün hayvanlar size helal kılındı. Artık putlara tapma pisliğinden kaçının, yalan sözden kaçının. (Hac Süresi 30.Ayet)

Zarifçe konuş: Rabbim, kendisinden başkasına asla ibadet etmememizi, ana-babaya iyi davranmamızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara bir ‘’öf’’ bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle. (İsra Süresi 23.Ayet)

Sosyal Medyada Paylaşın:

1 Yorum

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM