Sudenaz Köşklü
Sudenaz  Köşklü
sudenazkosklu@gmail.com
Vikingler, Viking Seferleri
  • 0
  • 293
  • 15 Eylül 2023 Cuma
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

İmdattt Vikingler geliyor kaçın ! 800 ile 1100 yılları arasında Avrupada yaşamış olsaydın bu kesinlikle duymak istemeyeceğin bir cümle olacaktı. Vikingler , İskandinavya kökenli aynı zamanda ticaretle de uğraşan deniz savaşçısıydı. O dönemlerde insanları öldürmek ve değerli toprakları ele geçirmek konusunda baya ünlüydüler. BOYNUZLU ŞAPKA MI ? Çizgi filimlerdeki Vikingler çoğunlukla üzerinde boynuzlar olan metal […]

İmdattt Vikingler geliyor kaçın !

800 ile 1100 yılları arasında Avrupada yaşamış olsaydın bu kesinlikle duymak istemeyeceğin bir cümle olacaktı. Vikingler , İskandinavya kökenli aynı zamanda ticaretle de uğraşan deniz savaşçısıydı. O dönemlerde insanları öldürmek ve değerli toprakları ele geçirmek konusunda baya ünlüydüler.

BOYNUZLU ŞAPKA MI ?

Çizgi filimlerdeki Vikingler çoğunlukla üzerinde boynuzlar olan metal miğferler takar. Oysa Vikinglerin böyle şapkaları olduğuna dair elimizde kanıt yoktur. Muhtemelen yuvarlak miğrerler , tunikler ve tozlular giyiyorlardır.

Vikinglerin vatanı, denizler ve fiyort adı verilen derin koylarla çevrilydi Bunun da etkisiyle Vikingler becerikli gemi yapımcıları ve denizciler olmuştur.

Vikingler Hareket Halindeler

Pek çok insan vikinglerin acımasız saldırgan olduğunu düşünür. Dünyanın en iyi kaşifleri olduğu çok az bilinir.

Kendilerine yerleşebilecek topraklar ile ticaret yapabilecekleri ortaklar araken onları yurtlarından çok çok uzaklara Konsantinopolis kadar götürmüştür. Aslında vikingler tarihin en onemli kâşifleri arasındadır.

Kadırga olarak bilinen Viking gemileri küçük ve hızlıydılar. İlk yapılanları yalnız kürekliyken daha sonraki modellerinde yelken de bulunuyordu.

AVRUPALI MACERAPERESTLER

793’te birdenbire sislerin içinde pruvaları korkunç birer ejdeha şeklinde olan kadırgalar belirdi ve İngiltere’nin doğu yakasındaki Lindisfarne Adası’na saldırdılar.Viking akıncıları, adanın manastırındaki gümüş ve altınları yağmaladılar. Manastırdaki keşişleri doğrayarak veya boğarak öldürdüler. Ardından İngiltere ,İskoçya,ve Irlanda’yı ele geçitdiler. Viking tüccarları hem Doğu hem de Batı’ya gittiler. Baltalık Denizi’ni bir kez geçtikten sonra, Doğu Avrupa’ya yönelip nehirler boyunca Rusya’ya kadar ilerlediler.

Bir nehirden diğerine geçmek için Vikingler , gemilerini karadan yürütmek zorundaydılar.

BİZANS MUHAFIZLARI

Vikingler, Rusya’dan güneye ,Arabistan’a ve doğuya,Pers topraklarına (bu günkü iran) geçtiler. Fakat en çok hayran oldukları yer Bizans İmlaratorluğunun başkenti , Konstantinopolis (bu günkü istanbul) oldu. Devasa surları kubbeli kiliseleri ve su kemerleri olan şehiri zenginliği ve gücü ile ün salmışı.

Vikingler Konsantinopolis’i fethetmeye çalişalar da başarılı olamadılar. Onun yerine şehirle ticaret ve Bizans imparatorunun muhafızlığını yapmaya başladılar. Viking delikanlılarının eğitimlerinin bir parçası olarak birkaç yıllığına Konsantinopolis’e çalışmaya gitmeleri de oldukça yaygın bir durum oldu.

Kayık Mezarlar

Varlıklı Vikingler öldüklerinde, çoğunlukla bedenleri mallarıyla birlikte gemilerine gömülürdü. Kazılarda ortaya çıkan kayık mezarlada Viking mücevherleri , araç gereçleri silahlar ve gündelik olarak kullanılan eşyalar ortaya çıkmıştır.

AYI POSTUNA BÜRÜNMÜŞ KORKUNÇ ADAMLAR

Vikingler ya da Viking muhafızlarına verilen isimleriyle Varengler mükemmel muhafızlardı. Adlarına ‘berserker’- Viking diliyle ‘ayı postu’ anlamına gelen ‘bersek’ kelimesinde türetilmiştir – de denilen bu muhafızlar istediklerini öyle galeyana geliyorlardı ki bir ayı kadar hiddetli oluyor, korku nedir bilmiyorlardı. Bizans imparatorları bu durumu hem çok garip hem de şaşırtıcı şekilde işe yarar buluyorlardı. Düşmanları hiçbir korkunç Varenglere bulaşmak istemiyordu.

AMERİKA MACERALARI

Vikingler Amerika’ya ayak basan ilk Avrupalılardır. 980’de, kızıl Eric isimli bir Viking, işlediği cinayet sebebiyle İzlanda’dan sürüldü. Görland’a yelken açtı.ve orada yaşamaya başladı. Vikingler Görland’a yerleştikten sonra daha batıda kalan, Kuzey Amerika’nın doğu yakasındaki adaları da çabucak farketmiş olmalıydılar.

LEİF’İN ÇIKARMASI

1000’de kızıl Erc’in oğlu Leif Ericsson bu adaları keşfe çıktı. Helluland( düz taş diyarı), Markland ( orman diyarı) ve Vinland ( üzüm diyarı) olarak isimlendirdikleri bugünki Kanada ‘da Baff adası, Labrador ve Newfoundland olarak bilinen 3 yerde karaya çıktılar. Leif,Vinland’da bir kış geçirdi ve diğer de onu izleyerek bölgeye yerleşmeye başladılar. Fakat “Skraelingler ” diye isimlendirdikleri, Amerika’nın yerlileri ile savaşa tutuştular. ve nihayetinde ülkelerine geri döndüler.

Skraelingler’ muhtemelen binlerce yıldan beri Kuzey Amerika’da yaşamakta olan beothuk isimli yerli bir halktı.

Yıkıntı Kalıntılar

Newfourland Adasındaki Viking Evleri

1960’a kadar hiç kimse Vikinglerin Kuzey Amerika’ya ulaşılıp ulaşmadığından emin değildi. Bu tarihte ise Kanada’nın doğu kıyısında, Newfourland Adasındaki Viking evlerine ait kalıntılar bulundu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM