Sudenaz Köşklü
Sudenaz  Köşklü
sudenazkosklu@gmail.com
Siyanür Nedir ? Nerelerde Kullanılır?
  • 0
  • 294
  • 17 Kasım 2023 Cuma
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 4,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Son zamanlarda en çok gördüğümüz ve duyduğumuz olaylar arasındadır siyanür. Nelerde siyanür bulunur? Nasıl korunulması gereklidir? Siyanür Nedir? Nelerde bulunur? Siyanürden nasıl ölünür ? Sorularına cevap vereceğiz bugün. Siyanür Nedir ? Siyanür, siyano grubu (-C≡N),bir karbon ve ona üç bağlı azot içeren kimyasal bileşiklere verilen addır. Organik ve inorganik çeşitleri bulunmakta yahut endüstriyel prosesler ile […]

Son zamanlarda en çok gördüğümüz ve duyduğumuz olaylar arasındadır siyanür. Nelerde siyanür bulunur? Nasıl korunulması gereklidir? Siyanür Nedir? Nelerde bulunur? Siyanürden nasıl ölünür ? Sorularına cevap vereceğiz bugün.

Siyanür Nedir ?

Siyanür, siyano grubu (-C≡N),bir karbon ve ona üç bağlı azot içeren kimyasal bileşiklere verilen addır. Organik ve inorganik çeşitleri bulunmakta yahut endüstriyel prosesler ile üretilmekte ve kullanılmaktadır. Organik bileşikleri nitril grubu altında isimlendirilir ve çoğu zehirli olmaktan uzaktır. Citalopram, fadrozol ve ledrozol gibi ilaçlar bu gruba örnek olarak gösterilebilir. Diğer yandan bazı bitkiler ve hayvanlarca da üretilmektedir. 

SİYANÜR NEREDE KULLANILIR?

Günümüzde muhtelif siyanür çeşitleri farklı endüstri kollarında kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi kimyasal üretim endüstrisidir. Bunu nylon, polyamid , akrilik ve plastik üretim sanayileri takip eder. Madencilikte de altın ve gümüş liç proseslerinde ve genellikle taşıma ve saklama güvenliği sebebiyle tuzları sodyum siyanür ve trityum siyanür demir çelik endüstrisi ve maden sanayi gibi çok çeşitli sanayi kollarında kullanılmaktadır.

SİYANÜR ZEHIRLENMESINDE YAPILMASI GEREKENLER

Tedavide amaç zehirli maddenin zehirsiz başka bir metabolite çevrilmesidir. Bunun için öncelikle hastaya sodyum nitrit verilir. Bu madde methemoglobin’e siyanür ile yarışmalı olarak bağlanır ve siyanür bu sayede methemoglobin’e bağlanamaz. Daha sonra verilen sodyum tiyosülfat ise siyanür ile reaksiyona girerek tiyosiyanat oluşturur. Bu madde vücut için toksik değildir ve böbreklerden atılır.

EN ZEHİRLİ SİYANÜR

En zehirli siyanür bileşeni gaz biçimindeki hidrojen siyanürdür ve solunması durumunda öldürücü etkiye sahiptir. Bu sebeple ek oksijen kaynağı ile oksijen tedariği sağlayan solunum cihazı, hidrojen siyanürle çalışırken uyarılmalıdır. Hidrojen siyanür, siyanür tuzu içeren bir solüsyona asit eklenerek elde edilir. Siyanürün alkalik solüsyonları daha güvenlidir.

Bu yazımda siyanür nedir ve siyanür zehirlenmelerinde yapılması gerekenleri cevaplamaya çalıştım. Dikkatli olalım hayatımız bizim elimizde hayatımızı yok etmeyelim…

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM