1. Anasayfa
  2. Seyahat

İlk Kaşifler

İlk Kaşifler
ilk kaşifler deve çöl
0

Haklarında en çok bilgi sahibi olduğumuz ilk kaşifler Eski Mısırlılar’dı. Bundan 5000 yıl önce Doğu Afrika’nın dağlarından Akdeniz’e uzanan büyük Nil’in bereketli sehillerinde büyük bir medeniyet oluşturdular.

Nil’i ana yolları olarak gören Eski Mısırlılar usta gemicilerdi. Aynı zamanda yazıyı da geliştirmişlerdi. Bu da gezip gördükleri yerleri kaydedebilecekleri anlamına geliyordu.

Yam Toprakları

Harkuf ismindeki Eski Mısırlı serüvenci, muhtelemen hikayesi yazılı kaynaklara dayanan ilk kaşiftir. Mezar taşının üzerindeki yazıta göre Harkuf, Mısır kralı tarafından Güney mısırda yam isimli bir bölgeyi araştırması için çok sayıda sefere gönderilmiştir.

Harkuf Yam’ların lideri ile tanışmış ve birbirlerine karşılıklı hediyeler vermişlerdir. Harkuf Yam’dan fildişi, tütsü, vahşi hayvanlar ve saray halkını eğlendirmesi için bir dansçı pigme gibi değerli hediyeler ile dönmüştür. Mısırlılar o dönemde çok merak ettiği pigmeleler Orta Afrika kökenli olduğu için kısa boylu insanlardır.

Mısır kralı ve karliçeler sarayda onları eğledirmek için dans eden pigmeleri izlemeklen zevk alırlardı.

Kralın Mektubu

II.Pepi, kral olduğunda sadece sekiz yeşındaydı. Harkuf adlı bir kaşifin kendisi için dans etsin diye bir pigme getirdiğini duyunca çok heyecanlanmıştı. Çünkü kensinden önceki kral Neferkare’nin de bu anı izleyeceğine inanıyordu. Harkuf’a yazdığı bir mektupta şöyle demişti:

Çabuk olve ufuk sakinlerinin diyarından aldığın o pigmeyi de yanında getir… Kral Nefkare’nin gönlünü şenlendirmek ve hoş tutmak için!

Pepi topraklarını, ufuk çizgisinin ötesinde olduğu için “ufuk sakinlerinin diyarı” olarak anmıştır.

Afrika’yı Keşfetmek

Mısırlılar Afrika’nın kalan kısmını merak ediyorlardı. Bundan neredeyse 3500 yıl önce Kraliçe Hatşepust, Punt topraklarına doğru Kızıl Deniz’den başlayacak büyük bir sefer düzenledi. Kraliçe yolculuğa bizzat katılmadı;fakat hoş kokulu tütsüleri ,egzotik hayvanları ve karşılarına çıkan ender bulunur hazineleri toplayıp kendisine getirmeleri için beş gemi dolusu denizci gönderdi. Denizciler; maymunlar, altın, fildişi, abanoz denilen değerli bir ağaç ve tütsü olarak kullanılan mürrüsafi ve günük ağacından elde edilen yağlar getirdiler.

Punt’a giden Mısırlı kaşifler hükümdarlarına sunmak için yanlarında ilginç bitkiler ve hayvanlar getirdiler.

Kıtanın Çevresinde

Çok sonraları, günümüzden 2500 yıl önce, II.Nekau isimli bir başka Mısır hükümdarı tüm Afrika kıtasının keşfetmek için çok daha uzun -bazılarına göre- çok daha görkemli bir yolculuk düzenledi. Kızıl Deniz’den aşağı doğru yola çıkan üç sene sonra Akdeniz üzerinden geri döndüler.Tüm Afrika etrafında denizcilerin kat ettikleri mesafe neredeyse 2000 sene boyunca tekrarlanmadı.

İlk Dünya Haritası

Aynı dönemde Antik yunandan pek çok filozof ve tarihçi ilk dünya haritalarını oluşturmaya başladılar. Tabii ki bu haritalar dünyanın sadece Yunanlıların bildiği kadarki kısmını gösteriyordu: Afrika,Avrupa,Arabistan,ve Asya’nın bazı bölümleri…

Piteas Kuzeye Gidiyor

Piteas isimli Antik Yunan bir kaşif Akdeniz’den yelken açarak Fransa’yı geçip Britanya’dan kuzeye Iskandinavya’nın buzlu sularına doğru ilerledi ve geri döndü.

Seyehat esnasında öyle şaşırtıcı manzaralarla karşılaştı ki anlattıklarına neredeyse hiç kimse inanmadı. Gördükleri arasında; ‘Kuzey Işıkları’ olarak bilinen muhteşem ışımalar, gemiler kadar büyük dev balıklar (gördükleri aslında balinalardı) ve su üzerinde yüzen büyük buz dağları vardı.

Gece Yarısı Güneşi / İlk Kaşifler

Yunan kaşif Piteas , iyice kuzeye gittiğinde gece gökyüzünde güneş gördüğünü söylediğinde Antik Yunanları hayrete düşürmüştü.

Piteas ,yaz gün dönümünde gökyüzünün bütün gece aydınlık olduğunu söylediğinde Kuzey Kutbu’na ulaşmış olmalıydı...

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Tozlu sayfaların arasından insanlar bulacağız umutulmuş unutulmaya yüz tutmuş hikayeleri, şairleri, savaşçıları , müzisyenleri, bilim adamlarinı ziyaret edicez. Unutluşları bir daha gun yüzüne çıkaracağız.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.