Hayallerimizin Önüne Koyduğumuz Engeller |
Herkese merhaba … Bu hafta sizlere insan olmanın getirdiği yükümlülüklerden olan hayal kurmaktan bahsedeceğim . Daha doğrusu “ Hayallerim neden gerçekleşmiyor ? İstek ve niyetlerim neden olmuyor ? ” gibi bireysel sorunları, toplumsal algılar açısından değerlendirerek sebeplerini sıralayacağım. Bakalım hayallerimizin önüne koyduğumuz engeller neler? Hayal Kurmak Nedir? Hayal kurmak ; görmediğimiz ve dokunamadığımız herhangi bir şeyi istemek , imgeleme gücümüzle tasarlamak, düşlemek … Hepimizin […]
Herkese merhaba … Bu hafta sizlere insan olmanın getirdiği yükümlülüklerden olan hayal kurmaktan bahsedeceğim . Daha doğrusu “ Hayallerim neden gerçekleşmiyor ? İstek ve niyetlerim neden olmuyor ? ” gibi bireysel sorunları, toplumsal algılar açısından değerlendirerek sebeplerini sıralayacağım. Bakalım hayallerimizin önüne koyduğumuz engeller neler?
Hayal Kurmak Nedir?
Hayal kurmak ; görmediğimiz ve dokunamadığımız herhangi bir şeyi istemek , imgeleme gücümüzle tasarlamak, düşlemek … Hepimizin ileri ve kısa vadede bir hayali muhakkak vardır. Ancak çoğumuz hayallerimizin olmamasından veya imkansızlıklarından muzdarip . Her ne kadar konuyu negatif ele alsam da hayallerimize giden yolları bizzat kendimizin baltaladığını vurgulamak isterim . Yoksa tarzım değil biliyorsunuz ? Hazırsanız başlıyorum .
Kendimizi yeterince tanımamamız :
Oyun dönemi ile geçen çocukluk yıllarımızdan sonra kendimizi bir anda eğitim hayatında buluruz ve sistematik olarak hep bir sınava tabi tutularak bir sonraki aşamaya geçeriz . Kendi istek ve yeteneklerimizden ziyade ya ailemizin istekleri önceliklidir ya da aldığımız puana göre bir bölüm seçer okuruz. Sonrasında da kendimizden çok uzak bir mesleği seçtiğimizi fark ederiz . Asık suratlı bazı memurlar , insan sevgisi olmayan bazı doktorların varlığı da bundandır belki de . Bir bireyin başarısındaki asıl kıstas; yüksek puan alarak toplumun alkış tuttuğu bir mesleği yapmaktan ziyade ,kendimizde çok iyi tanıdığımız , yeteneklerimiz doğrultusunda bir meslek seçmemizdir. Kendini çok iyi tanıyan insanların hayalleri de bu doğrultuda olacaktır.
Kendimize vakit ayıramamamız :
Bu madde, hayallerimizin önüne koyduğumuz engelleri başında gelen kendimizi yeterince tanımamamızın tamamlayıcısı olacaktır. Çünkü kendisini yeterince tanımayan bireyin kendisine vakit ayıramadığı da aşikar . Hep koşuşma halindeyiz , dünya telaşına fazla kapıldık ve üstelik sosyal medyada çokça vakit geçirir olduk . E hani hayallerimizi beslemeye ne oldu ?
Hayallerimizi başkaları ile paylaşmamız :
Hayat yolumuzda hepimiz ileri veya kısa vadede pek çok hayali olduğundan bahsetmiştim. Her şeyi en ayrıntısına kadar düşünmüş planımızı yapmışızdır . Bu kadar heves ve isteğe sahipken karşımıza çıkan olumsuzluklara , “ blokaj oluşması” denilebilir. Çünkü her şey bu kadar mümkün ve hazır iken gerçekleşmemesine sebep hayallerimizi eşimiz ve dostumuzla paylaştıktan sonra onlardan aldığımız olumsuz enerji olabilir. Ya da bu boyuttan ziyade bizi ciddiye almaz tavırları da bizim blokaj koymamıza etken olabilir …
Hayallerimize sınır koymamıza etken bize imkansız gelmesi yani başta biz inanmıyoruz aslında. Bunda da etken kendimize yeterince güvenmememiz ,olumsuz düşünce kalıpları ve çevremizdeki insanların bizi ciddiye almaması. Ancak imkanlardaki , imkansızlıkları da zihnimizdeki egonun yansıması. Bunu kontrol eden insanlar için başarmak normalleşecektir.
Hep geçmiş hatalarımıza odaklanmamız:
Hayallerimize giden yolda pek çok hata yapmamız veya deneyerek yanılmamız bir sonraki adım için örnek teşkil etmektedir. Bunun kabulünde olarak daha sağlam adımlar atmamız mümkün . Geçmiş hatalardan ziyade gelecek başarılarınıza odaklanın ?
Bardağın dolu tarafından ziyade boş tarafını görmemiz :
Bu maddemizi genel manada düşünmemiz , hem hayatımızı kolaylaştıracak hem de hayallerimizin gerçekleştirmemizin önünü açacaktır. Kısacası hayatımızdaki olumsuzluklardan ziyade olumlulara odaklanarak şükür enerjisinde kalmalıyız.
İmgelemenin gücünü bilmememiz :
İmgelemenin gücünü bilmememizdeki sebep imgelemenin önemini bilmiyor olmamızdan gelmektedir. İmgeleme yapmak hayalimizin gerçekleşmesi için hazırlanan bir zemindir. İnsan zihninde ne kadar iyi tasarlayabilirse o kadar çok hayalini içselleştirir. Evrensel yasaya göre değerlendirdiğimde ise bize yıllardır gerçekten istersek olur dendi. Ancak işin aslı biz neysek o olur ; imgeleme gücü ise işte burada devrede . Ayrıntılı imgeleme yapmakla hayallerimizin önünü açmış oluruz.
Daha önceki yazımda bu konuyu ele almıştım . Şimdi ise hayallerimizin önündeki engel olarak yorumlayacağım Mükemmeliyetçi insanlar bir işi mükemmel yapma mantelitesinde olduğu için mükemmel olmayacaksa hiç olmasın düşüncesindedirler . Dolayısıyla bu da hayalimizin gerçekleşmesindeki adımlara engel niteliği taşır.
Sonuç olarak okur dostlarım bu yazımı bütüne şifa olması niyetiyle sizlerle paylaşıyorum . Hayallerini gerçekleştiren mutlu bireyler ile onlardan oluşan mutlu; başarılı toplumlar inşa etmek hepimizin çabasıyla olacaktır. Yazımı çokça paylaşmanız dileğiyle sevgiyle hayaller inşa edin ve hayallerinize sınır koymayın ….
Son maddeye istinaden ” Mükemmeliyetçilikten Kurtulmanın Yolları ” adlı yazımı okumanızı isterim.
Zoru hemen yaparız. İmkansız ise biraz zaman alır. Fridtjof Nansen