Gözde Şengören
Gözde  Şengören
sengorengozde@gmail.com
Mükemmeliyetçilikten Kurtulmanın Yolları
  • 5
  • 217
  • 28 Ocak 2020 Salı
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    4 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 4,75.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Mükemmeliyetçi Ne Demek? Neden Mükemmeliyetçilik? Mükemmeliyetçilikten Kurtulmanın Yolları Nedir? Mükemmeliyetçilik  kulağa güzelde gelse kendimin de muzdarip olduğu bu konudan bahsedeceğim sizlere. Mükemmeliyetçi ; TDK’ye göre mükemmel olma yolunda aşırı çaba sarf eden kimse. Neye göre kime göre değil mi?  Çok çok başarılı olmak bile mükemmeliyete yakın olabilir ancak . Çok çalışıyoruz çok çabalıyoruz ama yine de mükemmeli yakalayamıyoruz ( bize göre) . Eğitim […]

Mükemmeliyetçi Ne Demek? Neden Mükemmeliyetçilik? Mükemmeliyetçilikten Kurtulmanın Yolları Nedir?

Mükemmeliyetçilik  kulağa güzelde gelse kendimin de muzdarip olduğu bu konudan bahsedeceğim sizlere. Mükemmeliyetçi ; TDK’ye göre mükemmel olma yolunda aşırı çaba sarf eden kimse. Neye göre kime göre değil mi?  Çok çok başarılı olmak bile mükemmeliyete yakın olabilir ancak . Çok çalışıyoruz çok çabalıyoruz ama yine de mükemmeli yakalayamıyoruz ( bize göre) .

Eğitim hayatı olsun meslek hayatı olsun çok özverili olduk çok çabaladık değil mi ? Hatta en iyisini yapmak için kendi doğal ihtiyaçlarımızı  öteledik . Hele o ortak ödevler veya  ekip projeleri yok mu ? çalışma arkadaşlarımızın çalıştığı kısmı dahi didikleyip kendimizce düzeltmeler yapmadık mı? Ne için değdi mi sizce bu özveriye ? Hayatı kendimize zehir etmekten başka bir şey yaptığımız yok kanımca. Üstelik her şeyi tamı tamına yapmamıza rağmen beklediğimiz onaylarda cabası .

  

Neden Mükemmeliyetçilik?

Yapılan araştırmalar sonucu ortak görüş mükemmeliyetçiliğin temelinde onaylanma ihtiyacı yatıyor. Hatta en iyisini yaparsam insanlar beni daha çok severler gibi düşünce kalıpları mevcut. Hal böyle iken  çok uzağa gitmeden eğitim sistemimizden bahsetmem gerekirse bireyin dersteki başarısı aldığı notla eş değer tutan ve onları yarış atı gibi koşan ebeveynlerin varlığı da günümüz mükemmeliyetçilerini destekler nitelikte.  

Hatta mükemmel olmamasındansa hiç olmasın dediğimiz bile oluyor. Bu da tabi elde var sıfır gibi bir sonuca götürür bizi . Her birimizin kendindeki bu huyu yontması başta kendimiz sonra çevremiz açısından daha olumlu ilişki kurmamızı sağlar .  

Mükemmeliyetçilikten Kurtulmanın Yolları

  • Hata yapmayı öğrenin , sizin de her insan gibi hata yapma hakkınız var. Elbette deneye deneye  başarıyı elde ederiz . 
  • Ya hep ya hiç düşünce tarzı  bırakılmalı. Böylelikle bir şeylere adım atma isteğiniz artar. 
  • Kendimizi olduğumuz gibi kabullenelim. Herhangi bir hedefi başaramadığınızda kendinize kızmaktansa belki de daha farklı bir yol denemelisiniz . Böyle düşünmeye başladığınız an olumlu yönlerinize odaklanın. Sonuçta her insan yani hepimiz farklı konularda yatkınlık gösteririz. Örneğin bir gününüzü düşünün; inişler çıkışlar muhakkak yaşanmıştır.  Bütüne odaklandığınızda olumlu pek çok durumu anımsayacaksınız  .
  • Geçmişteki hatalarınızdan pişmanlık duymayın. Kendinizi acımasızca eleştirmenize yol açar . Şimdide  yaşayın .
  • Ayrıntıda kaybolmayın .  
  • Düşüncelerinizi analiz edin , Her şeyin başı elbette ki düşüncelerimizin davranışlarımıza dönüşmesidir. Analizlerinizi yazarak yaptığınızda aslında ne kadar eften püften şeylere takıldığınızı göreceksiniz.  
  • Kusurlu olduğun şeyler yap . Biliyorum biz mükemmeliyetçiler için çok korkutucu . Ancak kusurlu olduğun şeyleri yaparsan kusurlu olmanın rahatlığını yaşarsın. Örneğin ; resim çizme yeteneğin mi yok . Al eline kalemi. Nedir seni alıkoyan ? Yaptığın resim gerçek formdan çok mu uzak ? Eee ne olmuş. Dünyanın sonu mu ? Değil . Kusurlarımızı eğlenceli hale getirmek senin elinde . 
  • Mükemmeliyetçi insanlar aynı hassasiyeti , karşı taraftan da beklerler ve sonrası hüsran elbette. Yakın çevremiz için ise büyük külfet . Çünkü kimse eleştiriye maruz kalmak istemez.  
  • Kendini yarıştırmaktan vazgeç . Eğitim sistemimiz maalesef bu yönde nesiller yetiştirmekte ancak bunu kıran ebeveyn olmak sizin elinizde. Sadece çocuğumuz için değil kendimizi de yarıştırmaktan vazgeçmeliyiz .
  • ‘ Mükemmeliyetçilik ‘ten gurur duymayın. Çünkü sonu yok . 

Sonuç olarak elbette yapmamız gereken şeyleri baştan savma yapın demiyorum. Şimdide olduğumuzu bilerek yaşadığımızda başarı da kendiliğinden gelecektir muhakkak. Benim istediğim, hayatı olumlu olumsuz tüm yönleriyle kucaklayarak yaşamak . Kendimizi olduğumuz gibi halimizle sevmemiz . Sonrası zaten bizim lehimize olacaktır. Mükemmel olmaya gerek yok. Sevgilerle güzel bir hafta geçirmemiz dileğimle…

Sosyal Medyada Paylaşın:

5 yorum

  1. Mükkemmelliyetçiliği de öğrencilerin yarış atına çevrilmesi gibi yanlış yerlerde kullanılmasına bende katılmıyor. Ama mükkemmelliyetçi düşünce olmalı, en azından bu ideal içinde olmalıyız diye düşünüyorum ben.

  2. Ben de yazıyı okurken şunu düşündüm, Yaradan’ın Sistemine hizmet etmek için çabalarken mükemmel olabilmeye niyet ettim. Hizmette, yardımda, baktığım her yerde O’ndan başkasının olmadığı idrakinda mükemmel olabilmeye niyet ettim. Yazı için teşekkür ederim.

  3. Mükemmeliyetçiliğin ne kadar ağır bir yük olduğunu fark ettiğimde 40 lara yaklaşmıştım. Sonradan anladım ne kadar kendimi yıprattığımı hiç gerek yokmuş oysaki..

    • Çağımızın hastalığı oysa ki bizlere çocukken çok güzel bir özellikmiş gibi lanse edildi.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM