Sudenaz Köşklü
Sudenaz  Köşklü
sudenazkosklu@gmail.com
Atiye Dizisi Yorumları
  • 6
  • 250
  • 16 Ocak 2020 Perşembe
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

“Atiye Dizisi”nde İstanbul’da bir ressam, çıktığı kişisel yolculukta Anadolu’daki arkeolojik bir alana dair evrensel sırları ve bu alanın kendi geçmişiyle ilişkisini ortaya çıkarır. Başroldekiler: Beren Saat,Mehmet Günsür, Metin Akdülger Bugünkü dizi yorumumuz ATİYE yani Türkiye’nin NETFİX ile yaptığı en iyi dizilerden biri bence. Ön yargılı olmadan devam. Hakan Muhafız dizimizi zaten biliyorsunuz güzeldi ama hep […]

Atiye Dizisi”nde İstanbul’da bir ressam, çıktığı kişisel yolculukta Anadolu’daki arkeolojik bir alana dair evrensel sırları ve bu alanın kendi geçmişiyle ilişkisini ortaya çıkarır. Başroldekiler: Beren Saat,Mehmet Günsür, Metin Akdülger

Bugünkü dizi yorumumuz ATİYE yani Türkiye’nin NETFİX ile yaptığı en iyi dizilerden biri bence. Ön yargılı olmadan devam. Hakan Muhafız dizimizi zaten biliyorsunuz güzeldi ama hep İstanbul gösteriliyordu. Tamam güzel de benim ülkemin başka başka güzel yerleri de var diyor insan, ama olsun ne demiştik ön yargılı olmayalım. Destek olalım. Şimdi geldik Atiye dizimize…

Dikkat Yazımız% SPOİLER içerir dikkatinize!

Atiye dizisi oyuncu kadrosu

Beren Saat, Mehmet Günsür, Metin Akdülger, Melisa Şenolsun, Başak Köklükaya, Civan Canova, Tim Seyfi, Meral Çetin Kaya, Hazal Türesan, Cezmi Baskın

Atiye dizisi Şengül Boybaş’ın “Dünyanın Uyanışı” adlı kitabından uyarlanan dizi, gizemli macera türünde ve fantastik unsurlar barındırıyor. Türkiye’nin genel dizi kültürüne baktığımızda farklı bir iştir atiye. Melodram, romantik komedi ve Türk usulü suç dramlarının ağırlıkta olduğu bir ortamda “Atiye”, Netflix üzerinden dünya seyircisine ulaşan fantastik bir macera dizisi olarak kuşkusuz özel ilgiyi ve değeri hak ediyor. Görsel olarak “şık” bir dizi. Sözgelimi, yabancılarda Türkiye’ye gelme arzusu uyandırabilir. Sadece Göbeklitepe ya da Nemrut’tan söz etmiyorum. İstanbul da modern ve tarihi özellikleriyle çok güzel resmediliyor. Kamera çalışması gerçekten iyi.

Atiye dizisinde 2. sezon

Diziye 2. sezon kesin bakılmış. Özellikle sezon finalinin çarpıcı olduğu kesin. Gerçi Netflix yapımı başka bir diziyi aklımıza getiren, hatta “Bütün hikayeyi kurarken ondan esinlenmişler” dediğimiz bir final ama yine de ikinci sezonu merak ettirdiği kesin. İlk sezonun sonlarına doğru buna “özgürleşme” konsepti de ekleniyor. Ama özgürleşme konusunu fazla önemli durmuyor. Başlarda gördüğümüz “Serdar Bey” sonlara doğru bir anda baş rol oyuncusu oluyor. Erhan’ın da iyi yazılmış, iyi düşünülmüş bir karakter olduğu belli. Psikolojik derinliğe sahip olan karakterimiz var o da Cansu. Cansu’yu izlediğimizde ” belliydi bu kızın ozanı sevdiği” diyor insan. Atiye’nin annesi Serap (Başak Köklükaya) ve kız kardeşi Cansu (Melisa Şenolsun). Çünkü her ikisi de çok zor kararlar vermek zorunda kalan karakterler. Dizimiz aslında kurmaca dizi seyrediyoruz, belgesel değil. Diziyi diri tutan doğaüstü olayların olması. Atiye’nin şahmeranın ruhunu taşıdığı doğru şöylede, düşünebiliriz. Şahmeranın ruhu ikiye bölündü eski ruhu Zühre’ye diğer yeni yarısı da Atiye’de diye düşünebiliriz.

Atiyenin doğduğundan beri aynı işareti çizmesi de ilk bolümde bize faklı gelen kısım idi. İşarete baktiğimızda baş kısmı Atiye’yi alt kısmı ise Zühre’yi temsil ediyor. Geçmişten geleceğe gidişi gösteriyor.

Prodüksiyon tasarımına ve çekimlere gösterilen özeni hissetmek mümkün. Çekimler belli bir konsept ve filtreyle daraltılmamış.

Akıcılıkta senaryonun da payı var. Hikâye, gizemli macera türündeki video oyunları gibi düzenlenmiş ve olaylar çok hızlı gelişiyor. Hatta gereğinden hızlı geliştiği söylenebilir.

Özellikle Atiye (Beren Saat) ve Erhan (Mehmet Günsür) video oyunlarında kullanıcıların seçtikleri sanal karakterleri andırıyorlar. Çok önemli olaylar yaşasalar dahi oturup düşünmeye pek vakitleri olmuyor. Sürekli hareket etmek ve karşılarına çıkan sorunları çözmek zorundalar. Bu da diziyi izlerken nefes almamıza izin vermiyor.

Atiye çağdaş bir dizi formatıyla geliyor karşımıza.

Dizimiz ilk bölümü Jason George hazırladığı çok belliydi. Ama sonraki bölümlerde Nuran Evren Şit ‘ in yazdığı çok belli idi. Atiye ve Erhan’ın Zühre’yi bulduktan sonra sorular sorması gerektiği halde çorba içirmeleri hiç iyi değildi. Zühre karakterinin Dark’ta da Claudia teyzemiz ile benzerliği ve ikisini de her şeyin bilincinde olması da iyi değildi. Üstelik bu 2 teyzemiz de biraz paspal bir halde ve üstelik ikisi de aileleri tarafından dışlanmışlar, ayrıca mağaraların benzerliği Dark dizimizi anımsatıyor.

“Hepimiz ilahi bir planın parçalarıyız” 

Bu sözü Atiye’de Cansu’dan duyuyoruz. Fakat ne tesadüf ki Dark’ta da Noah bunu söylüyor. Üzerine ekliyor; “Hepimiz birbirimize bağlıyız” ve yine ne tesadüf ki Cansu da sözlerine aynı bu şekilde devam ediyor. Atiye karakterimiz Jonas’a da çok ama çok benziyor.

Atiye dizisi fon müzikleri

Sonlara doğru Dark esintileri geliyor…

Atiye’nin 4. bölümünden itibaren arka fondaki müziklerine dikkat edin ve biraz kulak kesilin, Dark dizisinde kullanılan müzikleri duyacaksınız. Hele ki son bölümlere doğru olan gerilim sahnelerinin tümünün müziklerinden Dark tadı almak mümkün.

Ve o yıldız… Aslında yıldız konusu olabildiğince açık bir şekilde açıklanmış. Atiye’nin annesinin yıldız işaretini köz ile yakması çok acı bir sahne idi. Serap hanımın kardeşinin yakılması insanin tüylerini dikenleştiriyor. Atiye dizisindeki kaliteli sahnelerden biri.

Gene dediğim gibi dizimizi destekleyelim. Çünkü bu dizi gelecekte netfix ile yapılacak güzel dizilerin habercisi…

Sosyal Medyada Paylaşın:

6 yorum

  1. Analiz için teşekkür ederim, diziyi bir de bu bakış açılarından keşfederek tekrar izlemiş gibi oldum.

    • Yorum yaparken hem iyi hem de kötü yönlerini ele almamız gerekli o zaman en doğru yorumu yapmış oluruz.

  2. Atiye dizisini henüz izleme fırsatı bulamadım ama hakkındaki yorumları okuyorum.
    Sizin dizi yorumunuzda çok detaylı ve güzel olmuş farklı açılardan ele almışsınız.Dark karakterleri ile olan benzerlikler ilginç doğrusu, en kısa zamanda izleyeceğim inşallah?

    • Beğendiğinize çok sevindim izlemenizi tavsiye ederim bu tür işlere destek çıkmamız gerekli.

  3. Ilgiyle ve merakla okudum diziyi izleyen biri olarak.Ne güzel anlatmışsınız,kaleminize sağlık.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM