radmin
radmin
rdmnportal@gmail.com
Resmi Konuşturan Adam Muvaffak İren
  • 4
  • 181
  • 14 Ocak 2022 Cuma
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Kara Elmalı, Akhenaton, Hanif Üveysi Muvaffak İren Efendi Muvaffak İren’ le yaptığım röportajı okuduktan sonra resme bambaşka bakacağınıza eminim. Keyifli okumalar… -Resim yapmaya başlamadan önce çizim hakkında bir ön görünüz oluyor mu yoksa tamamen doğaçlama mı gerçekleşiyor? Doğaçlama çalışıyorum renk ve çizim konusunda içimden geldiği gibi davranıyorum, yaratılışa bakış felsefem ürettiğim her eserde, yılların birikimiyle […]

Kara Elmalı, Akhenaton, Hanif Üveysi Muvaffak İren Efendi

Muvaffak İren’ le yaptığım röportajı okuduktan sonra resme bambaşka bakacağınıza eminim. Keyifli okumalar…

-Resim yapmaya başlamadan önce çizim hakkında bir ön görünüz oluyor mu yoksa tamamen doğaçlama mı gerçekleşiyor?

Doğaçlama çalışıyorum renk ve çizim konusunda içimden geldiği gibi davranıyorum, yaratılışa bakış felsefem ürettiğim her eserde, yılların birikimiyle oluşan üslubumun yansımasıyla neticeleniyor.

Doğaçlama kavramsal değerlerimizle çizdiğimiz sınırların ötesine geçmeye, özgün olmaya imkan tanırken, doğaçlamak içinde uzun bir süre üzerinde yoğunlaşılan işde gerekli birikimsel alt yapının oluşturulmuş olması gerekir.

-Sizce renklerin tablo üzerindeki etkisi nedir?


Renklerin her birinin taşıdıkları frekansal değerine uygun bir titreşimi vardır, bu durum algılarımız etkile, aynı zamanda sanatçı eserine sahip olduğu bilinç seviyesi doğrultusunda enerjiyi yükler, yani eser adeta enerji yayan bir odak haline gelir, bu açıdan bir esere duyduğumuz cezb olma durumu eserdeki enerjisel – titreşimsel konuma uygun olarak bizde hoşlanma yahut hoşlanmama durumuna sebep olur. Van Gogh çağının ötesindeki bir anlayışla -ben enerjin resmini yapıyorum -derken kast ettiği bu mahiyet olmalıdır.


-Resim sanatı Dünyada gereken değeri görüyor mu , ülkemiz açısından durum nedir?


Sanat-Bilim-Maneviyat bu üç disiplin bir sac ayağı gibi birlikte olunca toplumlar zamanın ruhunu yakalayarak gelişir evrimleşir, bunlardan birinin eksikliği toplumu tek kanatlı kuşa çevirir. Atatürk’ün dediği gibi sanatsız kalan milletlerin hayat damarlarından biri kurumuş sayılır.

Resim sanatı bence kapitalist sitemin getirdiği abartılı değerlendirmeyi en iyi gösteren bir durumda, mesela yaşayan bir sanatçının yüz milyon dolarla ifade edilen resmi olması, Dünyamızın içinde bulunduğu aşırı üretim adaletsiz dağıtıma bir örnek değil midir? Türkiye de globalleşen dünyada onun kurallarına uygun olmanın gereğini yaşamakta.

Yani eserler toplumum kavramsal gelişimine katkısı oranında değil, yapılan piar oranında değerleniyor. Kadim uygarlıklarda bu üç disiplin doğrultusunda mabetlerde eğitim yapılırmış ve o insanlar bilimsel rahip ve rahibeler olarak adlandırılırmış.


-Spritüel resim sanatı nedir?


Bildiğimiz gibi sanatta aynı bilim gibi oluşan yeni akımlarla sürekli değişerek toplumsal kavramı sonsuzluğa sınırsızlığa doğru evrimleştirir. Sanatçı bu gelişimi bilinmeyenden yani kozmik yapıda olan ama henüz insanlığa ulaşmamış bilgiyi bir aracı-medyum olarak çekerek eser olarak yapılar.

Bilindiği gibi her yeni akım önce anlaşılmamaktan kaynaklanan bir reddedişle karşılaşır ama daha sonra toplumsal bilincin gelişimiyle işin aslı anlaşılarak sanat tarihinde yerini alır? Yani çağını yakalamış öncü sanatçı bir trenin lokomotifi gibi toplumu bilinmeyen yeni ufuklara yönlendirir, gördüklerine aşina olmayan eski manzarayı arayanlar şikayetçi olsalar da bilinmeyenin keyfini çıkaranlar azda olsa hep vardır şükür.



-Mavi çocuk yazıları ve mavi çocuk resimleri arasındaki bağ nedir?


Mavi renk, boğaz çakrasının rengidir ve evrensel yaratılışın birliği bütünlüğü idrakine ve ona uygun davranışa gelmiş olmanın göstergesi sayılır. Boğaz çakrası açılmış bir bilinç artık ne yaparsa yapsın birlik bilinci idrakiyle ona uygun kavramın ifadesine uygun tavırlanır.

Bu mahiyetteki yazarlar, yazılarıyla toplumu yeni realitelere hazırladığı gibi gene bu bilince ulaşmış görsel sanatçılarda kendi kulvarlarında aynı etkiyi eserleriyle topluma iletirler.

-Bütünsel-holistik bakışa sahip biri olarak yaşam olgusuna nasıl bakıyorsunuz?


Evrensel varoluşu çok boyutlu-holografik bir tek vücut gibi akıllı bir tasarım olduğunu, var olan her şeyin kaynak olan yokluk bilincinden sadır olduğunu, yokluk bilinci olan Allah’ın yoklukça deneyimsiz olarak barındırdığı her ne varsa –bilgi güç-cevher –deneyimli var kılmak için alemleri yarattığını, yani tek bir bilincin her var olanda ezel ebet evrimleşerek yaşam sürdürdüğünü kabul ediyorum.

Bu bağlamda bizlerde bu bilinci taşıdığımız için bilinç olarak ölümsüzüz. Amacımız bir seferlik bir hayata endeksli yaşam olmamalı ,kazandığımız insani erdemleri n gelecek yaşamımızın temel taşları olma bilinciyle hareket ederek benden bize bizden bütüne yönelik bir hayatı kendimize amaç etmeliyiz. Biz madde değil maddeyle deneyim yapan bilinciz.


Kara Elmalı, Akhenaton, Hanif Üveysi Muvaffak İren Efendi – Bu lakaplar benim yaşam serüvenimde bir şekilde malum olan hallerle ortaya çıkan kavramlar her birinin bir açılımı bende var tabii…

Çok teşekkür ediyorum Muvaffak Bey.


Sosyal Medyada Paylaşın:

4 yorum

  1. Muvaffak İren röportajınız çok keyifli olmuş. Resimleri gerçekten çok etkileyici. Teşekkürler bu keyifli paylaşımınız için.

  2. tam benim konum bu 😀 başka resimler varsa atar mısın merak ettim çok 🙂

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM