Gözde Şengören
Gözde  Şengören
sengorengozde@gmail.com
Kanaatkarlık Nedir ?
  • 2
  • 324
  • 04 Şubat 2020 Salı
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Toplumca hepimiz mutluluğu amaç edinip, diğer görev ve sorumluluklarımızı görmezden gelmeye başladık. Aldıkça aldık, alamadıkça hırs yaptık yine aldık. Bu durum hem materyal olarak hem de duygusal yönden bu şekilde. Ancak sonuç olarak istediğimize ulaşsak bile; kısa, anlık mutluluklar ve  bunun da sonrası yine aynı kısır döngü. Hırslı olmak bizlere çocukluğumuzda başarılı olmak ile aynı kefede sunulduğu için belki de öyle sandık. Hırsızımız ile  başarılı olduk […]

Toplumca hepimiz mutluluğu amaç edinip, diğer görev ve sorumluluklarımızı görmezden gelmeye başladık. Aldıkça aldık, alamadıkça hırs yaptık yine aldık. Bu durum hem materyal olarak hem de duygusal yönden bu şekilde. Ancak sonuç olarak istediğimize ulaşsak bile; kısa, anlık mutluluklar ve  bunun da sonrası yine aynı kısır döngü. Hırslı olmak bizlere çocukluğumuzda başarılı olmak ile aynı kefede sunulduğu için belki de öyle sandık. Hırsızımız ile  başarılı olduk ama  mutlu olduk mu veya daha da fazlasını istemeden kanaat edebildik mi ? ” Değerler eğitimi “nde önem taşıyan kanaatkarlık nedir?

Kanaatkarlık  nedir ?  

Kanaatkarlığın sözlük anlamına bakıldığında elde edilen ile yetinmek,  başkasının elindekine göz dikmemek yani tamahkarlığın; açgözlülüğün tam tersidir. Hakkına razı olmak gibi tanımlar mevcuttur. Halk arasındaki tanımı da bu şekildedir . İnsanoğlu  yapısı gereği hep istek halindedir. Bu istek başarı odaklı veya yaşam standartlarını çok çok iyileştirmeye yöneliktir. Bu iyileştirme  durumu dozunda olmalıdır. Aksi takdirde insanları elindekiyle yetinmemeye hep daha fazlasını istemeye de  yöneltmektedir . Bu da akabinde elinde olan değerler  ile mutlu olan bireyler yerine olmayana odaklı mutsuz bireylerin varlığına zemin hazırlar. Hatta bu bireylerin yetiştirdiği ne istediğini bilmeyen , hoşnutsuz , mutsuz çocuklar da toplumu içten çökertir. Çünkü mutsuzluk üstüne ve tüketim odaklı  bir hayat ne kadar gelecek vaat edebilir ki ?   

Kanaatkarlık  ne değildir ?  

Kanaatkarlık hakkında yazarken fark ettim ki yanlış anlaşılmaya çok açık bir kelime ve tanımı da bir o kadar öyle. Kanaatkarlık , elindeki ile yetinmek anlamı taşısa da bu insanların çalışma ; kazanma azminin önüne geçmemelidir. Çünkü  daha iyisi mümkünken az ile yetinmek de bir yerden sonra mutsuzluğa sebebiyet vermektedir. Daha iyisini elde etmek ise ancak kişinin kendi çabasıyla mümkündür. O yüzden hırs ve isteklerimiz kontrol edebileceğimiz surette bizlere hizmet eder. Bizlere hizmet ettiğini ise yeterli doyum sağladığımızda fark ederiz.

“Az aslında çoktur . “ 

Az aslında çoktur , düşüncesi bizi çok daha varlık odaklı mutluluğa götürür. Sonuç olarak az ile mutlu olup şükür içerisinde  bolluk enerjisinde  kaldığınız müddetçe azın gittikçe çoğaldığını ;  paylaştıkça arttığını göreceksiniz. Akabinde de daha mutlu , huzurlu bireyler toplumu olumlu yönde etkileyecekler.  

Kaynaklar :

Mehmet Doğan, Büyük Türkçe Sözlük, İz Yay., İstanbul 1996, s. 594

Sosyal Medyada Paylaşın:

2 yorum

  1. Her şeyin kontrol içinde yaşamak, kesinlikle en sağlıklı kanaatkarlık demek olurdu.
    Teşekkür ederiz bu güzel yazı için.

  2. Güzelin sonu yok, iyinin sonu yok, … Kanaatkar olmak huzurun, mutluluğun anahtarı. Bazıları böyle davrandığımızda fakir edebiyatı yapıyor bunlar diyor ama gönlün zenginliğini keşfetmedikleri için diyorum 🙂 Yüreğinize sağlık öğrencilerimle de paylaşacağım yazınızı.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM