radmin
radmin
rdmnportal@gmail.com
İmam Gazali Ey Oğul
  • 11
  • 171
  • 07 Şubat 2020 Cuma
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    5 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

İmam Gazali Ey Oğul adlı kitabını bundan yaklaşık 900 yıl önce yaşamış Gazali’nin bir öğrencisine cevap niteliğinde yazmış olduğu öğüt, tavsiye ve açıklamaları içermektedir. Kendi içinize yapacağınız yolculuğunuzda değerler eğitiminizi tamamlamak için kişisel bir yolculuk kitabı demek yerinde olur diye düşünüyorum. Bu yazının hazırlanmasındaki amaç, kitaptaki bölümlerden örnekler verilerek kitabın içeriği hakkında bilgi sahibi olmanızı […]

İmam Gazali Ey Oğul adlı kitabını bundan yaklaşık 900 yıl önce yaşamış Gazali’nin bir öğrencisine cevap niteliğinde yazmış olduğu öğüt, tavsiye ve açıklamaları içermektedir. Kendi içinize yapacağınız yolculuğunuzda değerler eğitiminizi tamamlamak için kişisel bir yolculuk kitabı demek yerinde olur diye düşünüyorum.

Bu yazının hazırlanmasındaki amaç, kitaptaki bölümlerden örnekler verilerek kitabın içeriği hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlamaktır. Kitap 55 sayfa olup her satırında değerli bilgiler barındırmaktadır.

İmam Gazali Ey Oğul Kitap Yorumu

Kitabının İçinde Yer Alan Bölümler

Önsöz

İmam Gazali’nin ilk talebelerinden biri, fazlasıyla ilim tahsilinde bulunmuştur. Bu talebe, bir gün kendi kendine şöyle seslenir: ” Ben şu ana değin birçok ilim tahsil ettim, ömrümün en güzel yıllarını değişik ilimleri öğrenmek ve bilgileri biriktirmek için harcadım. Şimdi ise bana fayda verecek, mezarımda bana dostluk edecek ilimlerle bana hiçbir faydası olmayan ilimlerin neler olduğunu öğrenmem gerekir. Böylece vaktimi faydasız ilimlerle boş yere geçirmemiş olurum. Çünkü Resullah (sav) şöyle buyurmuştur:

“Allahım, fayda vermeyen ilimden sana sığınırım.”

Ve bunun üzerine hocası İmam Gazali’ye bir mektup yazar. Kaygılarına yönelik cevap ve nasihatler ister. Ey Oğul, bu istek üzerine cevap niteliğinde yazılan bir eserdir.

Bismillahirrahmanirrahim

“Ey Değerli ve Sevgili Oğul! Allah, onun emirlerine uymanı sürekli kılsın ve seni sevdiklerinin yolundan gidenlerden eylesin.” diye duayla başlar.

…….

Ey Oğul! Nasihat vermek kolay, zor olan, onları kabul etmektir. Çünkü nasihati kabul etmek, nefsine uymuş kişilere tatsız gelir. Zaten günahlar onların kalplerine daha sevimli gelmektedir. nasihatleri kabul etmek, sadece egolarını tatmin ve dünyevi çıkar elde etmekle meşgul olan bu gibi salt/kuru bilgi taliplerine çok zor gelir.

……

Hakikat Yolculuğu

“Hakikat yolunda yürümek isteyenin dört şeyi yapması gerekir.” diye başlıyor bölüm.

Bunlar:

Birincisi, içinde bidat olmayan sağlam bir inanç üzere olmak.

İkincisi, bir daha günahlara dönmemek üzere samimi bir şekilde tövbe etmek.

Üçüncüsü, hak sahipleriyle helalleşmek ve onları razı etmek.

Dördüncüsü, Yüce Allah’ın emirlerini yerine getirecek kadar fıkıh ve kurtuluşa vesile olacak kadar uhrevi/diğer ilimlerden tahsil etmek.

Hakikat Yolunun Rehberleri

“Resulullah’a vekil olacak rehberin şartı alim olmaktır. Ancak her alim, bu vekilliğe uygun olmayabilir. Kafasına her esenin kendisinin rehber olduğunu iddia etmemesi için şimdi sana kısaca ideal rehberliğin şartlarının neler olduğunu açıklayacağım.” der. Bundan sonra rehberin nasıl olması gerektiğini anlatır.

Tasavvuf / Nefsi Terbiye

Tasavvuf yolunun iki şartından bahsetmektedir bu bölümde. Birincisi Allah’a karşı dürüst olmak; ikincisi insanlara karşı iyi muamele etmek.

Ubudiyet / Kulluk

Öğrencisinin sormuş olduğu Kulluk Nedir? sorusunun cevabını bulabileceğiniz bölümdür.

Tevekkül / Allah’a Dayanma

Tevekkülün ne olduğunu anlattığı bölümdür.

Tevekkül, Allah’ın vaat ettiklerinin mutlaka meydana geleceğine inanmasıdır.

İhlas / Samimiyet

İhlas; insanların övgülerine sevinmemeyi, yergilerini de umursamamayı gerektirir.

Sekiz Öğüt

Ey oğul!
Sana sekiz nasihat edeceğim. Bildiklerinin Kıyamet gününde senin aleyhinde şahitlik yapmaması için bu öğütlerimi dikkate almalısın. Bunların dördü kaçınman, diğer dördü ise yapman gereken konularla ilgilidir.

İmam Gazali’nin Duası

Sosyal Medyada Paylaşın:

11 yorum

  1. Böylesine özel ve anlamlı ozetlenebilirdi bu kitap.Emeginize,kalbinize sağlık öğretmenim.

  2. 900 yıl önce yazılsa da değişmen kurallar kaideler ve hayat senaryoları mevcut güzel bir kitap yazmış imam gazali okuyup kendimize bir şeyler katıp yeni öğütler almış oluruz teşekkürler.

  3. Kitabın özetini okuduktan sonra özüne inmek için en kısa zamanda okumaya niyet ediyorum. Teşekkür ederim Ahu hocam.

  4. Ahu Hanım bizi aydınlatan bir yazı olmuş. İmam Gazali Ey Oğul kitabıyla ilgili araştırmaya girmeye niyetlendim sayenizde 🙂 Kaleminize sağlık teşekkürler

  5. İnsan her zaman aynı. Yüz yıllar öncesinde yapılan nasihatler de aynı. Nasihat dinlemeyen gençlerin varlığı da aynı. İnsanoğlu yüz yıllardır tekamülün peşinde ama arkaya dönüp baktığında bir arpa yol gittiğini görür. Böyle değerli kitapları ihmal etmemek lazım. Sevgilerimle…

  6. Çok çok çok güzel bir yazı olmuş açıkçası kıskandım Ahu Hanım ?? tebrik ediyorum…

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM