Değerler eğitimi nedir? Yaşamak için değerleriniz neler? Değerler Eğitimi Neden Önemli? Her gün zor kararlar alıyoruz. Bir ebeveyn, eş, öğrenci veya bir çalışan olarak her gün sabrımızı, karakterimizi ve huzurumuzu test eden birkaç durumla karşılaşıyoruz. Bu durumda bizi değerlerimiz yönlendiriyor ve önceliklerimizi ve tepkilerimizi şekillendiriyor. Yaşadıklarımız, hayatımızın doğru bir yöne gidip gitmediğini ve istediğimiz gibi şekillenip şekillenmediğini […]
Değerler eğitimi nedir? Yaşamak için değerleriniz neler? Değerler Eğitimi Neden Önemli?
Her gün zor kararlar alıyoruz. Bir ebeveyn, eş, öğrenci veya bir çalışan olarak her gün sabrımızı, karakterimizi ve huzurumuzu test eden birkaç durumla karşılaşıyoruz. Bu durumda bizi değerlerimiz yönlendiriyor ve önceliklerimizi ve tepkilerimizi şekillendiriyor. Yaşadıklarımız, hayatımızın doğru bir yöne gidip gitmediğini ve istediğimiz gibi şekillenip şekillenmediğini bize söylemek için bize işaret oluyorlar.
Eylemlerimiz ve kelimelerimiz değerlerimizle aynı hizada olduğunda, yaşam genellikle iyidir ve böyle zamanlarda kendimizi emin ve memnun hissederiz. Ancak davranışlarımız değerlerimizle eşleşmediğinde, içimizde şişip büyümeye başlayan bir huzursuzluk hissetmeye başlarız.
Bu huzursuzluk hissi, bize şu anda dünya ile her şeyin yolunda olmadığını söylüyor. Bu durumda kendimizi yetersiz hissederiz. Bu duygular bir endişe veya mutsuzluk kaynağı olabilir. Kişisel değer ve kişisel farkındalığınızın yüksek olması için hangi değerlerin sizin için en önemli olduğunu bilinçli bir şekilde bulmanızı gerektirir.
Onları tanısak da tanımasak da, değerler doğal olarak var olur. Kişisel değerlerimizi kabul ettiğimizde hayatlarımız daha az stresli ve daha üretken hale gelebilir ve karşılaştığımız koşullara bakmaksızın bu
değerleri yaşamaya çalışabiliriz.
Değiştirmek için kollarınızı açın, ancak değerlerinizi bırakmayın.
– Dalai Lama
Takdir: “Teşekkür ederim” demek sadece karşınızdakinin değil, sizin de ruhunuzu takdirle doldurur.
Merhamet: Bir kimsenin veya bir başka canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı üzüntü duyup, el uzatan olursanız, ruhunuzu beslersiniz.
İşbirliği: En karmaşık görevler bile çözümlere odaklandığımızda daha kolay hale getirilebilir, birlikteliğin tadını çıkarın.
Nezaket: Bir daha ki sefere bir kapıya yaklaşırken ve birileri on adım kadar gerisinde kaldığında, içeri girmeden önce bir saniye daha bekle. Bunun yerine kapıyı bir saniye basılı tutun. Bir göz açıp kapayıncaya kadar olan bir şeyin nasıl bu kadar kalıcı bir değer taşıyabileceği şaşırtıcı olacaktır.
Adanmışlık: Koşulların nasıl değişebileceği önemli değil, fiziksel ya da duygusal olarak kötü niyetli bir durumda olmadığınız sürece, rotada kalın ve asla pes etmeyin. Kaybedenler işler zorlaştığında pes eder.
Çaba: Sonuç ne olursa olsun, çabanın gerçek ve iyi niyetli olduğu durumlarda her zaman değer vardır.
Affetmek: Açık olmak gerekirse, affetmenin amacı, size karşı işlenen günahlardan birini mutlaklaştırmak değildir; ama seni acı ve öfkeden kurtarır. Bağışladığın zaman, geçmişe gitmene izin verebilirsin ve hayatın boyunca ilerlemeye devam edebilirsin.
Dostluk: Arkadaşlar bizi destekliyor ve istendiğinde eylemlerimizin filtrelenmemiş bir görünümünü sağlıyor. Onlar bize zor dönemlerimizde destek olurlar.
Şükran: Hayatımda çok fazla bolluk görmeme yardım eden minnettar bir kalbe sahip olmak. Bugün sahip olduğunuz şeyin tadına varmanızı sağlayacaktır.
Dürüstlük: Dürüstlüğü yaşamak, kalbimizi ve ruhlarımızı saf tutar. Dürüst olduğumuzda, doğru şeyleri yaptığımızı biliyoruz.
Değerlerinizin ne olduğunu bildiğiniz zaman karar vermek zor değildir.
– Roy Disney
Bütünlük: Karakterimizi ve bütünlüğümüzü tanımlayan şey, başımıza gelenlerle ölçülmez; bize olanlara nasıl tepki gösterip karşılık verdiğimizle ölçülür.
Dinleme: Sevdiklerimize verebileceğimiz en iyi hediyelerden biri dinlemek; söylediklerini gerçekten dinlemek ve şu anda onlarla tam olarak var olmak.
Aşk: Yaşamımızdaki sevginin varlığı, ailelerimiz, dostlarımız, inancımız ve kendimiz için olan sevgimiz, doldurulmaya ihtiyaç duyduğumuzda kullanabileceğimiz en önemli ışık ve enerji kaynağıdır.
İyimserlik: Size verilmiş olanı alın ve en iyisini yapın. İyimserlik, olumlu düşünebilme yeteneğidir.
Sabır: Sabır aynı zamanda verimliliği artırabilen bir değerdir, çünkü daha iyi karar almak için daha iyi bir zihin durumu, daha açık bir zihin durumu oluşturur.
Saygı: Hepimiz farklıyız, ancak nasıl düşündüğümüze ve inandığımıza saygı duymak istediğimiz anlamda hepimiz aynıyız. Doğru saygı gösterdiğimizde, sadece diğer kişinin onurunu doğrulamakla kalmaz, kendimizi de geliştiririz.
Hoşgörü: Bizi kızdıran insanlar var ve bir konuda anlaşmıyoruz.. Aşağılama göstermek yerine, hoşgörü daha iyi bir alternatiftir. Saygı, sabır ve nezaket göstermek aynı zamanda tüm önemli değerlerin başında gelir.
Vizyon: Vizyon, hayallerimizi yarattığı gibi, aynı zamanda yaşamlarımızı, istediğimiz yere götürmek için bir yol sunar. Vizyonumuz, her zaman kim olduğumuzu öğrenmek ve büyümek konusunda yetenekli olduğumuzu hatırlatır.
Sizin gerçek değeriniz, insanlara karşı beslediğiniz hislerle, iş ve hareketlerinizle, bir de onlara ve onlarla beraber yapacağınız iyiliklerle ölçülür.
Albert Einstein
Yaşamak için değerleriniz hangisi? Sizin için değerli olan herkesle bu mesajı paylaşın ki onlarda sizin için ne kadar değerli olduklarını hatırlasınlar… Sevgiyle kalın….
Gerçekten güzel ve etkileyici bir yazı olmuş, şahsen çok beğendim ve zevkle okudum.
Emeğinize sağlık.
Artık benim gözlemlediğim kadarıyla iyi hasletler, değerler yavaş yavaş çekiliyor dünya üzerinden. Herkes kabul etmeli ki bu şahsımızda da oluyor. İyi değerler hor görülmeye başlandı artık. 🙁
Okurken kendimi ve çevremdeki sorgulamamı sağlayan bir yazı oldu. Hepsi hayatımız için önemli değerler gerçekten ama ne yazık ki çoğu göz ardı edilmeye başlandı..
Aslında değerler eğitimi biraz da insan olma eğitimi. Temel olarak bunların hepsini yapıyor olmamız lazım. Bu arada sitenizin teması çok hoşuma gitti söylemeden geçemeyeceğim.
Nedense ‘Adanmışlığı birkaç kere okudum’ o değerin eksikliğini hissettim belki de.
Yaşamak için değerlerim hangisi mi? Hepsi. Çünkü yazdığınız değerlerden hangisi eksikse biz de o kadar eksiğiz demektir. Değerlerimiz bir pergelin çivisi, yaşamaksa ona taktığımız kalem. Değerlerinden ayrılmadan yaşayabildiğin kadar yaşa hayatı…
Bu yazıyı okurken bir anne olarak kendi değerlerimden ne kadar çok ödün verdiğimi fark ettim. Maalesef hayat, çevremizdeki olaylar bizi değerlerimizden uzaklaştırabiliyor. Saygı, merhamet, dürüstlük, sabır, hoşgörü ve tabii ki sevgi olmazsa olmaz değerlerimin arasında yer alıyor. Sevgiler Ahu hanım ?
Çok güzel bir yazı yüreğinize sağlık. Değerlerimizi hatırlamak bugunler de daha da önemli bir hal aldı. Kendimize dönmek lazım arada
tabiki herkesin bir tarzı bir değeri bir yaşam biçimi karakteri kuralları mevcut ama ne yazık ki her zaman bizim istediğimiz olmuyor. yapmak istesekte ödün veriyoruz işimiz için eşimiz için çocuğumuz için sevdiklerimiz için ama doğru mu yanlış mı yanlışsa kime göre doğruysa kime neye göre karman çorman bir durum ama tavsiyeler güzeldi kaleminize sağlık
PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER, GÜZEL BİR YAZI OLMUŞ. ZAMAN ZAMAN KENDİMİZİ SORGULAMALIYIZ.
Yarasına ilacı başka yerde arayan yanılırmış:) her yaranın merhemi kendimizde … cok teşekkürler