radmin
radmin
rdmnportal@gmail.com
Düşünceler ve Sohbetler / Epiktetos
  • 25
  • 306
  • 09 Şubat 2020 Pazar
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    15 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 4,87.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Epiktetos, azat edildikten sonra kendisini felsefeye adadı. “Epiktetos Kimdir? Kölelikten Filozofluğa” yazımda yaşamı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Çok severek okuduğum diğer kitabı “Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir” kesinlikle bir başlangıç kitabı olmakla beraber raflarda yer almayı hak ediyor. Düşünceler ve Sohbetler, Stoa felsefesinin kuramsal temellendirmelere yöneltmeksizin, insana pratik yaşantının yasalarını bildiren bir ahlak öğretisi […]

Epiktetos, azat edildikten sonra kendisini felsefeye adadı. “Epiktetos Kimdir? Kölelikten Filozofluğa” yazımda yaşamı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Çok severek okuduğum diğer kitabı “Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir” kesinlikle bir başlangıç kitabı olmakla beraber raflarda yer almayı hak ediyor. Düşünceler ve Sohbetler, Stoa felsefesinin kuramsal temellendirmelere yöneltmeksizin, insana pratik yaşantının yasalarını bildiren bir ahlak öğretisi kitabıdır.

İnsanları üzen eşya ve hadiseler değildir, onlar hakkında sahip oldukları düşüncelerdir.

Düşünceler ve Sohbetler Konusu

İnsanoğlu varoluşunu anlamlandırabilmenin peşi sıra koşmuştur hep. Bu kaotik durumu çözmeye çalışmış ve çözüm yolları aramaya başlamıştır. İyi ama bunun üstesinden nasıl gelinebilirdi?

Epiktetos felsefeyi, kişiyi kendi kılan, bireyin onun sayesinde özgürlüğe ve mutluluğa kavuştuğu bir şey olarak görür. Bu anlamda felsefe insanın olmazsa olmazıdır.

Sokrates’in takipçisi sayılan Epiktetos, erdemin teorik yanını değil pratik eylemleri öncelikli kılmıştır. Pratik erdem akla göre hareket etmek, ahlaklı yaşamaktır. Dolayısıyla bilginin sadece teoride kalmasına karşıdır. Bilginin insan yaşamında değişiklik yapmadığı sürece değersiz olduğunu savunur. Buna göre bilgi kişi, bilgi ve eylem birlikteliğine sahip kişidir. Bunu bir örnekle açıklayayım: Dağcılık konusunda aynı bilgi ve donanıma sahip iki kişi var. Bunlardan bir tanesi dağın zirvesine çıkar, diğeri ise bunu yapmaya gücü yettiği halde yapmaz. Epiktetos’a göre dağa tırmanarak çıkan, bilgisini eyleme dönüştüren daha yücedir.

Düşünceler ve Sohbetler kitabında filozoftan ziyade bilge olarak görünür. Tanrının yasalarına uygun davranmaya, içsel güzelliğe, gerçeği, temizi yakalamaya çalışan bir insanın seslenişidir diyebiliriz.

Altını çizdikleriminden örnekler vereyim. Çünkü hepsinin altını çizdim sanırım.

Dünyada olup biten şeylerin bir kısmı elimizde değildir. Elimizde olanlar düşüncelerimiz, yaşantımız, arzularımız, eğilimlerimiz, nefretlerimiz yani iradi olarak eylediklerimizdir. Elimizde olmayanlar ise; mal, mülk, şöhret, mevki yani irademiz dışında olan şeylerdir.”

Hayatında olup biten şeylerin dilediğin şekilde olmasını dileme. Nasıl oluyorsa öyle olmasını arzu et! Böyle davranırsan her daim mutlu olursun.”

Uğradığı felaketler yüzünden başkalarını suçlamak cahillere özgü bir tavırdır. Yalnız kendini mesul tutmak, işte bu gözü açılmak üzere olan kişinin tavırdır. Kendini ve başkalarını itham etmemek ise uyanık kimselerin tavrıdır.”

Bedeni ve ruhi ihtiyaçlarını (yeme, içme, elbise, ev, hizmetçi vb.) gerektiği kadar ve gerektiği şekilde karşılamayı dile.”

Kaynak: Düşünceler ve Sohbetler / Epiktetos / kaknus yayınevi

Sosyal Medyada Paylaşın:

25 yorum

  1. Düşünceler ve Sohbetler üzerine güzel bir inceleme olmuş.Bedeni ve ruhi ihtiyaçlarını (yeme, içme, elbise, ev, hizmetçi vb.) gerektiği kadar ve gerektiği şekilde karşılamayı dile.” özellikle bunu sevdim

  2. İnsanları üzen eşya ve hadiseler değildir, onlar hakkında sahip oldukları düşüncelerdir. Bayıldım … düşünceler ve sohbetler ve epiktetos mutlaka okumam gerektiğini hissettim. Çok güzel anlatmışsınız

  3. Düşünceler ve Sohbetler daha önce öğretmenimiz tavsşye etmişti. konusu çok güzelmiş. yorumunuz çık etkiledi. Bedeni ve ruhi ihtiyaçlarını (yeme, içme, elbise, ev, hizmetçi vb.) gerektiği kadar ve gerektiği şekilde karşılamayı dile.”

  4. Düşünceler ve sohbetler daha önce okumadığım bir kitap. Çok ilgimi çekti teşekkürler

  5. Epiktetos’un düşüncelerini, kendi düşünce yapıma çok yakın buldum. Güzel yazı olmuş. Emeğine sağlık arkadaşık. İlgimi çekti aldım listeye.

  6. Hemen alıp okuma hevesi kazandırdınız bana . Emekleriniz için teşekkür ederiz .

  7. Çok açıklayıcı ve bilgilendirici bir yazı olmuş böyle faydalı yazılarınızın takipçisiyim kolay gelsin

  8. Çok güzel bir yazıydı. Sizin yazılarınızı okumaktan hep keyif alıyorum. İnsanlık, insanlığın varoluşu, Yaradılış bunlar zaten güzel konular ama sizin kaleminizden tekrar hatırlamak hoş. Tebrik ederim…

  9. Epitetos’u mutlaka okuyacağım. Felsefe derindir elbet ama insanı düşünmeye, her şeyi daha farklı yönleriyle ele almaya yardımcı olur. Zaman zaman bu tür kitaplar okumayı çok severim. Bu arada “Kendisinin efendisi olmayan hiç kimse özgür değildir” ifade olarak çok beğendim. Bugünlerde dünyada patronlar ve para efendi konumunda ve bizler de onların kölesiyiz sanki. Yani kölelik kaldırıldı, yüzyıllar geçti ama yine özgür değiliz. 🙂

  10. Güzel ve hoş söylemiş epiktetos bizi olumsuzluk veren nesneler eylemler değil düşüncelerimiz,ama ne kadar çaba sarf edersek edelim belki kısmen bu düşüncelerden kurtulabiliyoruz ama ben bunu tamamen nasıl başaracağım.herkes bir şeyler söylüyor bunu böyle yaparsan daha iyi olur diye ama bunu yapma yöntemleri nelerdir varsa böyle yöntemler başarı oranı nedir.Ama yinede keyifle okuduk teşekkürler kaleminize sağlık

  11. Harika bir yazıydı hocam sizin yazılari okurken her zaman keyif vermiştir çok bilgilendirici ve teşvik edici bir yazi olmuş emeginize saglik.

  12. Alıntıların hepsi anlamlı ve etkileyici gelse de en çok “Hayatında olup biten şeylerin dilediğin şekilde olmasını dileme. Nasıl oluyorsa öyle olmasını arzu et! Böyle davranırsan her daim mutlu olursun.” bundan etkilendim. 🙂

  13. Hayatında olup biten şeylerin dilediğin şekilde olmasını dileme. Nasıl oluyorsa öyle olmasını arzu et! Böyle davranırsan her daim mutlu olursun.” gerçekten güzel bir tavsiye hayat feksemiz yapmamız gereken bir düşünce

  14. Tanıtımı ve kitabın konusunu çok beğendim. Sanırım bu kitapla felsefe kitaplarına olan önyargımı kırabilirim. ^^

  15. Bilginin pratiğe dökülmesi gerektiğini savunmuş emeğinize sağlık kitaba bakacağım merak ettim

  16. Bilgiyi pratiğe dökmemek, hamallıktan başka bişey değildir diyor epiktetos kısaca.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM