radmin
radmin
rdmnportal@gmail.com
Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir
  • 11
  • 228
  • 04 Mayıs 2023 Perşembe
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    6 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir / EPİKTETOS Nedir insanlığın aradığı? Nihai nokta nedir? Para, sağlık, sevmek, sevilmek… Bütün bunları istemesinin tek bir sebebi yok mu? Aslında mutluluğa ve huzura erişmeye çalışmıyor mu? Peki mutluluk bir şeylere sahip olmakla mı gelir, yoksa sahip olacak hiçbir şey istememekle mi? Bir şeylere sahip olma isteğinden arınmak…Keşke […]

Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir / EPİKTETOS

Nedir insanlığın aradığı? Nihai nokta nedir? Para, sağlık, sevmek, sevilmek… Bütün bunları istemesinin tek bir sebebi yok mu? Aslında mutluluğa ve huzura erişmeye çalışmıyor mu? Peki mutluluk bir şeylere sahip olmakla mı gelir, yoksa sahip olacak hiçbir şey istememekle mi?

Bir şeylere sahip olma isteğinden arınmak…Keşke bu kadar kolay olsa…

Kılavuz kitap

İşte Epiktetos’un az çok yapmaya çalıştığı şeyde budur. Sizi sahip olduğunuz her şeyden arındırmak. Sadece madden değil, manen de arındırmak. Elbette bu uzun bir yol. Bu kitap ise sadece bir başlangıç. Zihne ekilen bir tohum. Ayrıca burada yazılanların çoğunu zaten biliyorsunuz, kalbinizin derinliklerinde hissediyorsunuz, ancak adını koyamıyorsunuz, cümlelere dökemiyorsunuz. Düşünceleriniz ve kalbiniz birbirine dolandığında açıp bakabileceğiniz bir kılavuz kitap “Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir”

Güneşin, ayın, yıldızların, yerin ve denizin tadını çıkaran kişi ne yalnızdır ne de çaresiz.

Epiktetos

Epiktetos, Romalı stoacılar arasındaki en çok Tanrı inancı olan filozoftu. Tanrı’ya olan inancında ve sadakatinde nettir. Ve her cümlesinde bunu hissettiriyor.

” Bir bülbül olsaydım,bülbül gibi şakırdım: bir kuğu olsaydım kuğu gibi yüzerdim, ama ben bir insanım ve benim görevim Yaradan’ın sözlerini hatırlatmak. Yaşadığım sürece bu görevimden asla şaşmayacağım ve sizi de bu görevde bana eşlik etmeye davet ediyorum.”

Mutlulukta Mutsuzlukta Bize Ait

Eğer insan yaptığı her şeyin kendi kararı olduğuna inanırsa özgür, mutlu, asil ruhlu ve Tanrı inancına sahip olacaktır. Her şey için Tanrı’ya şükredecek ve olan hiçbir şeyde hata bulmayarak her şeyi kabullenecektir. Ancak kendine değil de dış dünyadakilere inanırsa korktuğu ve arzuladığı şeyler üzerinde gücü olanların kölesi olacağımızı, özgürlüğümüzün kısıtlanacağını ve Tanrı’nın ona zulmettiğini düşüneceğimizi dile getiriyor Epiktetos.

Mutluluğun da mutsuzluğunda bize bağlı olduğunu kitabın hemen hemen her noktasında hissediyorsunuz.

“Tanrı herkesi mutluluğu anlayabilecek şekilde yarattı.” Epiktetos

Peki insan nedir, biliyor muyuz?

Doğası nedir?

Onun hakkında ne düşünürüz?

Kim olduğunu bilmeyen, ne için doğduğunu bilmeyen, bu dünyanın nasıl bir yer olduğunu anlamayan, o yüzden de ne işe yaradığını bilmeyen , iyiyi kötüyü ayıramayan, güzellikle çirkinliği ayırt edemeyen, …. insanoğlunun kafasında bin bir sorunun dolanıp durduğu cevap arayışı için güzel bir kaynak.

Eğer felsefenin ya da yeni öğretilerin peşine düşecekseniz, kendinizi keşfetmeye çıkacaksanız yapmanız gereken ilk şey fikirlerinizi bir kenara bırakmak olmalı. Çünkü her şeyi bilen bir adama bir şey öğretemezsiniz, değil mi?

Epiktetos Kimdir? Kölelikten Filozofluğa okumak için tıklayınız.

Kitapyurdu

Sosyal Medyada Paylaşın:

11 yorum

  1. Evet bu kadar sözün bu kadar tarihin felsefenin sözlerin altına da inip bakmak gerekiyor uzun yıllar köelelik yapmış birninin bir çok yaşanmışlık sonucu bu yazıları sözleri kaleme alması çok iyi ve güzel çünkü gerçekleri ve yaşadıklarını bizlere aktarıyor. Teşekkürler hocam 1900 yıl öncesinden bile olsa düşünceler aynı sadece oynayanlar farklı

  2. Ben de tam son zamanlarda Stoacılık felsefesine sarmış durumdaydım. Bu yazı harika oldu. Epiktetos mükemmel sözü; “kendisinin efendisi olmayan hiç kimse özgür değildir.” ile muhteşem özetlemiş. Ben de Delphi Tapınağının üzerinde yazan; “Kendini Bil!” uyarısı ile yazıya ekleme yapmış olayım.

  3. Mutluluğa herkesin çok fazla ihtiyacı olduğu bir dönemde faydalı bir paylaşım olmuş. Kaleminize sağlık Ahu hanım

  4. Çok faydalı bir paylaşım. Kendi potansiyelimize inanmalıyız. Teşekkürler.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM