Sudenaz Köşklü
Sudenaz  Köşklü
sudenazkosklu@gmail.com
Dünyanın En İlginç Dilleri
  • 2
  • 542
  • 12 Ocak 2020 Pazar
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    3 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

“Dünyanın En İlginç Dilleri” ni merak ediyor musunuz? İşte okuyunca inanamayacağınız birbirinden ilginç dilleri sıralıyoruz. Dünyanın En İlginç Dilleri Ayapaneco: Konuşan son iki insanın birbirleriyle küs oldukları için yok olma riskiyle karşı karşıya olan dil.Ayapaneco dili Meksika’da yüzyıllardır konuşulmaktaydı.İspanyol istilasından, savaşlardan, devrimlerden, kıtlıklardan ve sel baskınlarından kurtulmayı başardıBu dili akıcı bir şekilde konuşabilen sadece iki […]

“Dünyanın En İlginç Dilleri” ni merak ediyor musunuz? İşte okuyunca inanamayacağınız birbirinden ilginç dilleri sıralıyoruz.

Dünyanın En İlginç Dilleri

Ayapaneco:

Konuşan son iki insanın birbirleriyle küs oldukları için yok olma riskiyle karşı karşıya olan dil.Ayapaneco dili Meksika’da yüzyıllardır konuşulmaktaydı.İspanyol istilasından, savaşlardan, devrimlerden, kıtlıklardan ve sel baskınlarından kurtulmayı başardıBu dili akıcı bir şekilde konuşabilen sadece iki kişi hayatta fakat ikisi de birbirleriyle konuşmayı reddediyorlar.

Archi:

1,5 milyon fiil çekimi olan dil.Dilimizde ‘ye-‘ fiili ‘yedim’, ‘yiyorum’,  ‘yiyeceğim’ gibi ekler alabilse de Archi dilinde bir fiil kökü sonuna bir buçuk milyon tane farklı ek alabiliyor.Rusya’nın Archib köyünde konuşulan bir dil. Sesli ve 74-82 arası sessiz harfe sahip olan bu dili çocuğunuz dilbilgisi hakkında şikayet ettiğinde onun gözünü korkutmak için kullanabilirsiniz.

Xóõ:

122 sessiz harfli, “tıklamaya” odaklı bir dil. Dünya üzerindeki en geniş sesletime sahip dil olan Xóõ, 58 ile 122 arasında sessiz harfe, 31 sesli harfe ve 4 farklı vurguya sahip. Bunların arasında ‘tik’ ya da ‘tak tak’ gibi 43 tıklama sesi de var. Xóõ dili Afrika’nın Namibia ve Botswana bölgelerinde yaklaşık 3000 yerli tarafından konuşuluyor. 

 Anal:

23 bin insan tarafından konuşulan, talihsiz isimlendirilmiş bir dil. 23 bin kadarı ‘Anal’ ya da ‘Namfau’ denen kendi dillerini konuşuyor. Bir hipoteze göre bu R.D. Angnal’ın soy isminden geliyor. Bir başka görüş ise temiz anlamındaki Hint kelimesi ‘Anan’dan geldiği yönünde; bu insanların temizlikleriyle ünlü olduğunu iddia ediyorlar. Ancak Kuzey Doğu Hindistan Ansiklopedisi Myanmar’daki insanları ‘Khon’ yani pis insanlar olarak kabul ediyor. Anal insanları Manipur, Hindistan ve Myanmar’da bulunuyor. 

Silbo Gomero:

Harflerin yerini ıslıkların aldığı bir dil. Bu dil İspanyolcanın bir lehçesinden türemiş, her sessiz ve sesli harf bir ıslık sesiyle değiştirilmiş.Ton dışı olan diğer diller gibi Silbo da normal konuşma hızının telaffuzunu sağlayarak konuşuluyor. Öğrenmek için biraz karmaşık bir dil olmasının yanı sıra sadece pratik ile geliştirilebilecek fiziksel güç ve teknik bilgi gerektiriyor. İspanya’daki Kanarya Adaları yerlileri tarafından konuşulan Silbo Gomero dilinin alfabesi sadece 2 sesli harf ve 4 sessiz harften oluşuyor ve ıslık çalarak telaffuz ediliyor.

Lincos:

Bilim İnsanları tarafından uzaylılarla konuşmak için oluşturulmuş dil.1960 yılında Doktor Hans Freudenthal “Lincos: Kozmik İletişim İçin Dil Dizaynı” adında bir kitap yayınladı. Freudenthal bu şekilde bir dilin dünya ile hiçbir bağı olmayan canlılar tarafından anlaşılabileceğini düşündü. Kitap duraklarla ayrılmış ardı ardına vuruşların doğal sayı olmalarını öğretiyor. Daha sonra kişiler arasındaki diyaloğu oluşturmak için gerekli olan kavramları iletmeye çalışıyor. Sorular sormak, onaylamak, başkalarının sözlerini alıntı yapmak, bir şeyler bilip istemek, söz vermek ve oynamak için birbirleriyle konuşan iki aktör gibi davranılıyor. Daha sonra kütle, uzay, hareket gibi şeylerle bağlantılı kavram ve diller konuşulmaya çalışılıyor. Onlarca yıldır Lincos kullanılarak gerçek bir iletişim henüz gerçekleştirilemedi. 2003’te bu deney diğer yakın yıldızlar üzerinde tekrar denendi.

Rachasap:

Sadece Tayland kralına hitap etmek için kullanılan dil. Şüphesiz kral Tayland’da en çok sevilen ve saygı duyulan adamıdır. Kraliyet ailesiyle konuşmak için ‘Rachasap’ adı verilen özel bir kraliyet dili kullanılıyor. Bu dil yaklaşık 700 yıldan beri var. Çoğu Taylandlı bunu biliyor fakat pek azı düzgünce konuşabiliyor. Ayrıca bu dil televizyonda, radyoda, günlük haberlerde, hemen her yerde kraliyet ailesi hakkında konuşulurken duyulabilir.

Toki Pona:

14 ses ve 120 sözcük kökünden oluşan minimal dil. 2001’de internet üzerinden yayınlandığında çevirmen ve dilbilimci Sonja Lang tarafından bütün kültürlerde evrensel olan basit fikir ve düşünceler üzerine tasarlanmıştı. ses ve 120 sözcük kökünden oluşuyor. Latin alfabesiyle yazılmıştır. Lang’a göre en az 100 kişi bu dili akıcı bir şekilde konuşabilmekte ve tahminlerine göre birkaç yüz insan da bunun hakkında temel bilgiye sahiptir.

“Dünyanın En İlginç Dilleri” nde sonuncuya geldik

Na’vi:

Avatar filmi için dilbilimciler tarafından oluşturulan gerçek bir dil. NA’vi insanları 2009’da çekilen Avatar filminde Pandora’da yaşayan insansı yerli canlılardı. Filmin yönetmeni James Cameron kendi oluşturduğu dünyayı o kadar çok ciddiye aldı ki Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden iki profesörle birlikte çalıştı. Na’vi yaklaşık 1000 kelimeden oluşuyordu fakat dilbilgisini anlamak dilin kurucusuna bağlıydı. Paul Frommer, 2000 kelimelik bir sözlük ve bir dilbilgisi kitabı yayınladı. 

Kaynaklar: kutuplercume.com, vikisözlük, aheber.com, türkçeögetimi.com, takvim.com, bianet.com , türçebilgi.com,

Sosyal Medyada Paylaşın:

2 yorum

    • Bence de zoralma ve anlamaız olmuş. Uzaylilarin zaten kendilerine ozgu dili vardir ne mantiksiz olmuş.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM