Jose Saramago – Kabil Kitap Yorumu |
1998 Nobel Edebiyat Ödülü alan “Jose SARAMAGO- Kabil” “Tanrı’nın cevabı işitilmedi, Kabil’in sonraki karşılığı da yok olup gitti; en mantıklısı birbirlerine karşı hâlâ argüman geliştiriyor olmalarıdır. Müspet bilimin öğrettiklerine bakılırsa, tartışmaya devam etmişlerdir ve hâlâ da tartışmaktadırlar. Hikâye bitti, anlatacak başka bir şey olmayacak.” Kabil , José Saramago’nun her şeyi sorgulayan kaleminden çıkan, dilimize Işık […]
1998 Nobel Edebiyat Ödülü alan “Jose SARAMAGO- Kabil”
“Tanrı’nın cevabı işitilmedi, Kabil’in sonraki karşılığı da yok olup gitti; en mantıklısı birbirlerine karşı hâlâ argüman geliştiriyor olmalarıdır. Müspet bilimin öğrettiklerine bakılırsa, tartışmaya devam etmişlerdir ve hâlâ da tartışmaktadırlar. Hikâye bitti, anlatacak başka bir şey olmayacak.”
Kabil , José Saramago’nun her şeyi sorgulayan kaleminden çıkan, dilimize Işık Ergüden’in çevirisiyle çevrilen kimimize göre dini inançlarca ters algılanabilecek iken kimimize göre de dini inançlara farklı bakış açısı – farkındalık katacak bir eser …
Kitabımız, ilk insanlar olarak kabul ettiğimiz , kutsal kitaplarca bizlere öyle bildirilen Adem ve Havva’nın cennetten kovulmasıyla başlıyor. Sonrasında Adem ile Havva ,kendilerini dünyevi bir yaşantı içinde bulurlar ancak adapte olmaları uzun sürmez . Kabil ve Habil adında evlatlara sahip olurlar . İnsanlara özgü hırs ve kıskançlığa kapılan Kabil. Kardeşinin sonunu getirmiştir. Asıl hikaye bundan sonra başlamaktadır. Katil Kabil , “ Efendi “ olarak adlandırılan Tanrı insafıyla bir antlaşmaya girer ve evini yurdunu terk ederek farklı farklı diyarlara gider. Dini kitaplarda yazılan ve bizlerce de kabul görmüş olan pek çok dini hadise içinde bulur kendisini. Bide ne görsün nerde Tanrı’nın adaleti , suçluları cezalandırırken neden haksızlıklar söz konusu, masum insanlara da verdiği cezayı görüp , efendinin (Tanrı) gücünü sorgular . Nasıl Şeytan ile iddiaya tutuştuğunu yadırgar. Günümüzdeki Kurban Bayramı ritüelinden tutunda Nuh tufanından pek çok olayı konuya katmıştır. Hatta pek dile getirilmeyen Lililth’i dahi Kabil’in hayat yolculuğuna dahil olmuştur.
Lilith , Havva’dan önce dünyaya gelen -ilk kadın – . Eee bize Havva olarak anlatıldı diyenleriniz olacaktır. Lilith, Havva gibi Adem’in kaburga kemiğinden yaratılmamıştır. Adem gibi topraktan yaratılmıştır. Dolayısıyla ikisi eşit yaratılmışlardır. Bu durumda aralarındaki rekabeti doğurmuş eş bilincini ortadan kaldırmıştır. Bu duruma dayanamayan Lilith , Tanrının yasak kelimesini söyleyerek cennetten ayrılmıştır.
Kitabımızda Lilith bu hikayeyle anılmaz ancak okuduğunuzda benzer rolde anıldığına hak vereceksiniz.
Kabil , José Saramago’dan okuduğum üçüncü kitabı , dili oldukça sade , akıcı olmasına rağmen kurduğu cümleler ve noktalama işaretlerindeki aksaklıklar ilk defa okuyacaklara biraz anlaşılması zor gelebilir. Ancak alışmakta bir o kadar kısa sürede olacaktır. Yazarın kalemi, onu benimsediğinizde bambaşka bir algı yaratacak türden. Herkesçe kabul görmüş dogmatik bilgileri sorgulamayı , kurgu ile harmanlayan ; okuyucuya keyifli okuma zevki verirken bunu başarmış nadir yazarlardan.