radmin
radmin
rdmnportal@gmail.com
Notre Dame’ın Kamburu / Victor Hugo
  • 3
  • 260
  • 04 Ocak 2022 Salı
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Notre Dame’ın Kamburu Victor Hugo’nun ilk romanıdır. 1831 yılında yayınlanan, Fransız İhtilali sonrası Fransa’nın karanlık günlerinden kesitler veren bir romandır. Roman çirkin, kambur, engelli ve çok acayip bir yaratık olan Kilise zangocu ile Fransa’nın ruhani ve dini lideri Claude Frollo’nun Çingene Kızı Esmeralda’ya olan aşklarını ve Zangoç ile Papaz’ın ruhlarında oluşan ikilemeleri ve tepkileri romantik […]

Notre Dame’ın Kamburu Victor Hugo’nun ilk romanıdır. 1831 yılında yayınlanan, Fransız İhtilali sonrası Fransa’nın karanlık günlerinden kesitler veren bir romandır.

Roman çirkin, kambur, engelli ve çok acayip bir yaratık olan Kilise zangocu ile Fransa’nın ruhani ve dini lideri Claude Frollo’nun Çingene Kızı Esmeralda’ya olan aşklarını ve Zangoç ile Papaz’ın ruhlarında oluşan ikilemeleri ve tepkileri romantik bir yaklaşımla ele alan bir eserdir.

Bugün okunduğunda , yazarın en yüzeysel ürünü olarak değerlendirebileceğimiz bu romanın kısmi başarısızlığı, Hugo’nun maddi nedenlerle yüzünden, yayınevinin ısrarına boyun eğmesi ve romanı çok kısa bir sürede tamamlamak zorunda kalmasındandır. Buna rağmen döneminde ve günümüzde çok beğenilmiş başyapıtlar arasında yerini almıştır.

Eser, o dönemdeki toplumsal eşitsizliğin, dini ve siyasi güçlerin insanları nasıl ezdiğini göstermekle kalmıyor, yönetime ve din adamlarına da eleştiride bulunuyor.

Victor Hugo bu romanda insanların yaşamında kaderin yerini ve yoksulluğun insanı köreltmediğini ortaya çıkarmıştır.

Roman, ucube ile güzel, dindar ile güzel aşkları ve çatışmaları üzerinde şekillenen bir olay örgüsüne sahiptir. Çirkin, altın kalbi temsil ederken; dindar ise kin, öfke, statüyü temsil eder.

Bakir kalması gerekirken Esmeralda’ya âşık olan rahip, nefsine yenilince Esmeralda’yı nefsini, inançlarını ve statüsünü bozmaya gelen bir şeytan olarak değerlendirir. Esmeralda’yı elde edemeyince, konumunu onu yok etmek üzere kullanmaya başlayacaktır. Bu çatışma Rahip Frollo’nun Esmeralda’ya söylediği şu sözlerle açığa çıkar.

“Bilginken, bilimi ayaklar altında çiğniyorum; asilken, adımı mahvediyorum; rahipken, dua kitabını bir kösnü yastığı yapıyorum. Ama yine de sen Esmeralda beni hala sevmiyorsun.”

Notre Dame’ın Kamburu

Günümüzde Notre Dame’ın Kamburu, sadece kitap olarak kalmamış, müzikal, tiyatro oyunu ve filmi çekilmiştir. Dönemin Fransa’sını görmek isterseniz iyi bir kaynak olarak gösterebilirim. İster kitabını okuyun, ister filmini seyredin. Bu “İnsanlık Komedisini” görmeden geçmeyin derim. Trajik tabi bu durum. Günümüzde de bu durumu farklı şekillerde yaşıyoruz. Olaylara nereden baktığımıza bağlı ama kişiler, baş roller değişse de yaşanılanlar hep trajikomik olarak kalacak.

Sefiller, Notre Dame’ın Kamburu, Bir İdam Mahkumunun Güncesi ve daha nice eserin yazarı olan Victor Hugo, mutlaka kütüphanenizde yer almalı. ” Victor Hugo ve Kadınları” adlı yazım ilginizi çekecektir :)) Keyifli okumalar….

Sosyal Medyada Paylaşın:

3 yorum

  1. Lise yillarimda okuyup cok sevdigim notre dame’in kamburunun cocuk versiyonunu alip üc cocuguma da defalarca okumustum. Cok yazik oldu. Tamir de etseler o tarihin büyüsü bozuldu ?

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM