radmin
radmin
rdmnportal@gmail.com
Bir İdam Mahkumunun Son Günü
  • 0
  • 207
  • 02 Nisan 2020 Perşembe
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Bir İdam Mahkumunun Son Günü  adlı kısa roman ilk kez 1829’da yayınlanmış. Başlığının da gösterdiği gibi, ölüm cezasına çarptırılan ve ölümüne mahkum olan adamın bakış açısıyla yazılmış., ölmek üzere olan bir adamın son 24 saatini anlatıyor. ( Bu roman aynı zamanda roman karakteri tarafından anlatılan ilk roman özelliğini de taşıyor.)  Bu öykü ve ona eşlik eden ön […]

Bir İdam Mahkumunun Son Günü  adlı kısa roman ilk kez 1829’da yayınlanmış. Başlığının da gösterdiği gibi, ölüm cezasına çarptırılan ve ölümüne mahkum olan adamın bakış açısıyla yazılmış., ölmek üzere olan bir adamın son 24 saatini anlatıyor. ( Bu roman aynı zamanda roman karakteri tarafından anlatılan ilk roman özelliğini de taşıyor.)  Bu öykü ve ona eşlik eden ön söz yoluyla Hugo, ölüm cezasının zulmü ve insanlık dışı olduğuna dair sert bir iddianame sunuyor.

Victor Hugo’nun romanlarında en çok kullandığı ”sefil” sözcüğünü ilk kez bu romanda kullanmıştır. Hugo bundan yaklaşık iki asır önce idam gibi korkunç bir cezalandırmanın insanlığa faydası olmadığını fark edip toplumu bilinçlendirmek için yazmıştır ve ilk basıldığında ismini saklamıştır..O devirdeki insanların idamı zevkle izlediğini vurgulamış ve bunu eleştirmiştir.

Psikolojik tasvir gücünü bütün incelikleriyle hissedebildiğimiz romanda, günlük hayatta kolayca yazıp konuşabildiğimiz ölüm kelimesini okuyuculara tüm harfleriyle hissettiriyor. Giyotin ile infaz cezasına çarptırılan bir suçlunun yaşadığı çaresizlik ve umutsuzluk hissini ifade bile edemiyorum.

Döneme bakarsak,

Eserdeki olay, 1829 yılının Fransa’sında gerçekleşiyor. 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilâli ve yaydığı düşünceler eserde fark ediliyor. Aldığı baş sayısı, yaşattığı korkunç acılar ve idam aracı olan giyotin… İşte roman böyle bir dönemde bir idam mahkûmunun altı haftalık hapishane sürecini anlatıyor.

Eserin ikinci basımının ön sözünde yazar, bu eseri, ölüm cezasına tepki göstermek için yazdığını açıkça belirtiyor. İnsana has bir özellik olan merhamet duygusunu hissettirmeye çalışıyor. Toplumu oluşturan insanların vicdanına dikkat çekiyor.

Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Bu roman Albert Camus, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi yazarlarda derin bir etki bırakmıştır. Fransa’da idam edilen gerçek bir katilin anlatıldığı kısa öykü, sosyal adaletsizlik üzerine başyapıtı Sefiller romanının öncüsü olarak kabul edilir.

Victor Hugo Hakkında

Victor Hugo bir Fransız şair, oyun yazarı, romancı ve politikacıydı. Fransız Romantizmi’nin önemli yazarlarından biriydi ve  Notre Dame’ın Kamburu  romanı ile ünlüdür . Ayrıca aktif bir siyasi hayata öncülük etti ve düşünceleri onun, Fransız İmparatorluğu (1852-1870) sırasında sürgün olmasına neden oldu. 1885’te ölümünden sonra devlet tarafından en büyük Fransız yazar olarak anıldı.

Bir İdam Mahkumunun Son Günü Alıntılar

Bir anda onu boğazlayarak sadece onun mu yaralandığını sanıyorsunuz? Babası, Annesi, çocukları da kanamayacak mı? HAYIR.
Burada, bile, hâlâ masumlara vuruyorsunuz.

Bu harap olmuş ve bitmiş zihinde yazılacak değerde ne bulacaktım ki?

” Bütün insanlar günü belirsiz bir ölüme mahkûmdurlar.”

İşte hayatın da yakından görünüşü bu. Uzaktan bakınca her şey güzel , ancak yakınlasınca gerçek yüzünü sakladığını anlıyorsun.

Oysa bedensel acı, ruhsal acının yanında hiç kalır.

Deliliğin ,insanı yaşattığını söylerler. Hiç olmazsa akıl acı çekmez ,uyur ve adeta ölü gibi yaşar.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM