Gözde Şengören
Gözde  Şengören
sengorengozde@gmail.com
Hayır Diyebilmek
  • 0
  • 288
  • 24 Mart 2020 Salı
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Herkese merhaba, siz de herhangi bir biri bir istekte bulunduğunda (yakınımız olsun veya olmasın) ret edemiyorsanız ;  hayır diyemiyorsanız bu yazı tam size göre. İnanın hayır diyebilmek size çok şey katacak. Hayır diyebilmek   Hayır diyemeyen pek çok  insan genelde kendi yaşam standardından  ödün verir.  Karşısındaki insana hayır diyemezken aslında kendi içine hayır der ve kendi içinde yalnızlaşmaya başlar. Bu […]

Herkese merhaba, siz de herhangi bir biri bir istekte bulunduğunda (yakınımız olsun veya olmasın) ret edemiyorsanız ;  hayır diyemiyorsanız bu yazı tam size göre. İnanın hayır diyebilmek size çok şey katacak.

Hayır diyebilmek  

Hayır diyemeyen pek çok  insan genelde kendi yaşam standardından  ödün verir.  Karşısındaki insana hayır diyemezken aslında kendi içine hayır der ve kendi içinde yalnızlaşmaya başlar. Bu hayır diyememe durumunun sonucunda kişi istemediği bir ortamda bulunabilir veyahut  hayatını zorlayacak borçlara sokabilir. Hatta iş ortamında görevimiz olmayan işler  bile üzerimize kalabilir. Ancak esas sorun karşımızdaki insanın maddi ve manevi isteklerinin sonunun olmaması. Yani karşı tarafta alışkanlık halini alması ve bizim yapmamız gereken bir görev haline gelmiş olmasıdır. Hayır diyemeyen insanların müşkül duruma düşmesi bundandır.

Yazımı okumaya devam etmeden gelin önce kendimizi bir test edelim.

Haklı olduğunuz halde kimseyi kırmak istemiyor musunuz?    

İstemediğiniz şeylere evet demek zorunda mı hissediyorsunuz ?  

Hayır desem ayıp olur diye mi düşünüyorsunuz  ?  

İnsanları reddettiğiniz zaman  büyük tepki alacağınızı mı düşünüyorsunuz ?   

Yukarıdaki soruların  genelinin cevabı evet ise sizi tebrik etmeyeceğim. Ortada düzeltmemiz gereken davranışlarımız söz konusu .  

Örneğin  arkadaşımız bir yere davet ettiğinde yorgun olsak dahi hayır diyemeyip  gittiğimizde daha çok yorulup döneriz. Bu durumun kısa vadede sonucu budur. Hayati bir önem taşımayabilir .  Ancak daha ciddi hayatımızı ileri düzeyde etkileyecek bir konuda hayır diyemezsek , kendimizi başkasının hayatını yaşarken buluruz ve geçen günlerin telafisi olmaz. Tabi bunun ileri düzey sonucu da depresif bir ruh haliyle yaşamak .

Neden Hayır Demeyi Seçmiyoruz ?

 

  • Hayır diyemeyen insanlarda hep kendini ezik görme; karşısındaki insanları da üstün görme eğilimine sahiptir.
  •    Hayır diyemeyen insanlarda hep bir onay görme isteği , sevilme ihtiyacı söz konusudur. Yani bunun altındaki en güçlü duygu değersizlik düşüncesidir.  

Hal böyle olunca da insanlar farkında veya farkında olmayarak bizleri  suistimal etmeye başlıyor. Sonuç olarak da olan ya bize veyahut artık karşımızdakine  vereceğimiz bir şeyimiz kalmadığında aldığımız tepkiler karşısında  gene bizim üzülmemiz.  

Bu satırları okuyanlar her şeyi reddedin , kimseye evet demeyin demek istemediğimi anlamıştır umarım.  Benim size anlatmak istediğim hayatınızda  külfet olacak , yapmamamız gereken şeylere evet demenin önüne geçmek .  

Nasıl Hayır Deriz?

Davranışlarımızı analiz ederek neye evet neye hayır dememiz gerektiğini fark  etmek atacağımız ilk adımlardan . Sonraki adım ise ufak ufak  hayır demek .   Aslında hayır diyebilmek  .  Nasıl derim  düşüncesi, şimdiden kafamızı kurcalamaya başladı bile değil mi ?  Başlarda zorlanacaksınız ama kendi sınırlarınızı çizdiğinizde kendi öz değerinizin farkına varırsınız . Etrafınızda da bu değeri anlayacak , size saygı duyacak insanların olması hayatınızı anlamlı kılacaktır. Çıkar için yanınızda olanların hayatınızdan çıkması da ayrıca bonus olacak …  

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM